Zontaa tulossa torille – Hyvinkään kerhossa odotellaan, että varainkeruu pääsee tositoimilla käyntiin

Vapaaehtoistyö: Hevosen lantaa myydään tempauksessa huhtikuussa.

Hyvinkään Zonta-kerhoon kuuluu eri alojen vaikuttajanaisia. Parasta aikaa haetaan uusia jäseniä. – On etuoikeutettua olla Zonta. Parasta Zonta-toiminnassa on yhteisöllisyys sekä se, että pääsee tekemään hyvää, Paula Suvanto ja Anne Rantalainen sanovat. Mia Lagström

Mia Lagström

Hyvinkääläisperheiden pärjääminen korona-aikana on herättänyt huolta Hyvinkään Zonta-kerhossa.

– Lahjoitimme 5 000 euroa diakoniatyölle. He voivat jakaa summan eteenpäin tarvitseville, Hyvinkään Zontien nykyinen puheenjohtaja Paula Suvanto ja kesäkuussa puheenjohtajana aloittava Anne Rantalainen kertovat.

Korona-aika on vaikuttanut myös Zonta-kerhon toimintaan. Varainkeruutilaisuuksia ei ole pystytty viimeisen vuodan aikana järjestämään.

Nyt kerhossa odotellaankin kovasti keväistä ”Zontaa torilla”-tempausta, joka järjestettiin ensimmäisen kerran koronaa edeltävänä vuonna.

– Myymme hevosenlantaa Hyvinkään torilla. Se on hauska tapahtuma. Saimme viimeksi kerättyä myös kivasti rahaa, Suvanto kertoo.

Hyvinkäällä on ollut Zonta-toimintaa reilun kolmenkymmenen vuoden ajan. Suvanto ollut mukana vuodesta 1995.

Tässä syntyy hyvä verkosto.

– Olin muuttanut Turusta Hyvinkäälle perustamaan Lammin säästöpankin konttoria. En tuntenut täältä ketään. Se sai minut lähtemään mukaan toimintaan. Pääsin tutustumaan eri alojen hyvinkääläisiin naisvaikuttajiin. Koen tärkeänä myös sen, että tässä pääsee tekemään hyvää, Suvanto kertoo.

Yhteisö sekä Zonta-toiminnan hyvä ajatus olivat syynä myös Rantalaisen liittymiselle mukaan parikymmentä vuotta sitten.

– Tämä on valtavan hieno naisyhteisö. On antoisaa toimia paikkakunnan johtavien naisten kanssa, jotka edustavat eri aloja. Tykkään myös asioiden edistämisestä paikkakunnalla, yhdeksän vuoden ajan Hyvinkään yrittäjien puheenjohtajana toiminut ja edelleen aktiivisesti Hyvinkään yrittäjien toiminnassa mukana oleva Rantalainen kertoo.

Zontien perusajatuksena on parantaa naisten asemaa kaikkialla maailmassa.

– Ajatus on maailmoja syleilevä, mutta toiminta on vahvasti konkretiaa. Ja vaikka Zontien toimintaan kuuluvat myös kansainväliset hankkeet, on Zontien toiminta Hyvinkäällä vahvasti paikallista, Suvanto sanoo.

Hyvinkään Zontien tärkeintä toimintaa on varainkeruu. Varoja on käytetty lahjoituksiin eri tahoille tavoitteena epäkohtiin puuttuminen.

Varainkeruun lisäksi Zontat ovat olleet muun muassa opettamassa maahanmuuttajia lukemaan, jakaneet kukkia vanhuksille päivän piristykseksi sekä järjestäneet tyttöjen päivän seminaareja.

– On etuoikeutettua olla Zonta. Pääsee tekemään paljon hyvää, Rantalainen toteaa.

Hyvinkään Zontat pitävät säännöllisesti yhteyttä myös muihin Zonta-kerhoihin.

– Yhteisiin kokouksiin on kiva osallistua. Tapaa sivistyneitä ihmisiä eri puolilta maata. Teams-tapaamiset ovat siitä hyviä, että voi osallistua tilaisuuksiin, joihin ei ehkä muutoin ehtisi lähteä ajamaan, Rantalainen kertoo.

– Ja jos menet vaikka Tampereelle, voit osallistua Tampereen Zontien kokouksiin. Tässä syntyy hyvä verkosto. Halutessaan voi edetä myös kansainvälisiin tehtäviin, jos ne kiinnostavat, Suvanto sanoo.

Zontissa pääsee tutustumaan myös erilaisiin mielenkiintoisiin asioihin.

Kuukausittaisissa tapaamisissa on tehty yritysvierailuja, tutustuttu yhteiskunnallisiin tahoihin ja asioihin ja päästy seuraamaan erilaisia luentoja.

– Pidämme myös hauskaa, ja nautimme toistemme seurasta. Laskiaisena kävimme laskemassa mäkeä ja nautimme glögiä ja söimme laskiaispullia. Oli ihana nähdä pitkän tauon jälkeen, Suvanto sanoo.

Zonta-kerhot olivat ennen varsin suljettuja yhteisöjä. Nykyisin tehdään jäsenhankintaa.

– Mietimme sopivia ehdokkaita, keillä olisi jotain uutta annettavaa, ja lähetämme heille kutsun tulla tutustumaan toimintaan. Kiinnostuneet voivat olla myös yhteydessä meihin. Eivätkä miehetkään ole ulkopuolella. Toistaiseksi heitä on mukana kuitenkin hyvin vähän, Suvanto sanoo.

Vapaaehtoistyö

Zonta-kerhot

Kansainvälisen Zonta Internationalin tavoitteena on parantaa naisten poliittista, taloudellista, koulutuksellista, terveydellistä ja ammatillista asemaa sekä edistää oikeudenmukaisuutta.

Maailma on jaettu 32 piiriin. Suomi ja Viro muodostavat Piirin 20, joka on jaettu 6 alueeseen. Hyvinkään kerho kuuluu alueeseen 5.

Hyvinkään Zonta-kerho on keskisuuri kerho, mukana on reilut parisenkymmentä jäsentä.

Hyvinkään Zonta-kerho järjestää luentoja ja tapahtumia, joiden lipputuloilla kerätään varoja.

Seuraava varainkeruukampanja ”Zontaa torilla” järjestetään la 24.4. klo 9–12. Myynnissä on hevosen lantaa Hyvinkään torilla. Lanta on pakattu valmiiksi ämpäreihin. Maksu käteisellä 6 euroa/ämpäri.

Lisää tietoa Zonta-toiminnasta Zontien nettisivuilla www.zonta.fi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut