Soppatykkimies Riihimäeltä aloitti sukujuhlissa

Ruoka: Timo Lehtosen mukaan ruoan tekeminen kenttäkeittiöllä ei ole hätäisen hommaa.

Soppatykillä voi valmistaa keittojen lisäksi laatikoita ja pataruokia. Kahvinkin keittäminen sillä onnistuu. Omaa suosikkikeittoa ei Timo Lehtosella ole. – Kaikki maistuu hyvältä. Mia Lagström

Mia Lagström

Riihimäkeläinen soppatykkimies Timo Lehtonen on tullut monelle tutuksi. Hänen keittonsa ovat saaneet viljalti kehuja, ja niistä pitävät niin nuoret kuin seniorikansalaiset.

– Hitaasti hauduttamalla tulee hyvää. Käytän myös useita mausteita, Lehtonen raottaa keittojensa salaisuutta. Tarkkoja reseptejään hän ei paljasta, vaikka moni on niitä kysellyt.

Kaikki sai alkunsa vuonna 2011, kun Lehtonen lähti käväisemään Hämeenlinnassa armeijan ylijäämävarastolla.

– Näin siellä soppatykin, ja heitin huvikseni tarjouksen. Kahden päivän kuluttua minulle soitettiin, tuletko hakemaan.

Hetken aikaa tykki eli virallisemmin kenttäkeittiö tai -keitin seisoi Lehtosten takapihalla.

– Kerran sitten innostuin tekemään sillä lihakeittoa sukujuhlille. Muutamien sukujuhlien jälkeen, kun keitto tuntui maistuvan, uskalsin kokeilla hernekeittoa myyntiin. Siitä se kaikki lähti.

Välillä voi paistaa makkaran soppatykin tulipesässä.

Soppatykissään Lehtonen valmistaa useimmiten hernekeittoa, lohikeittoa ja lihakeittoa.

Ne ovat suuren yleisön suosikit ja niitä toivotaan eniten, varsinkin lohikeittoa.

Kenttäkeittiöllä syntyvät näppärästi myös laatikot ja pataruoat.

– Laitteella voi tehdä kaikkea, mikä valmistuu hauduttamalla. Olen tehnyt makaronilaatikkoa, kinkkukiusausta, riisipuuroa. Viime jouluna tein sillä joulukinkunkin.

Ruoan valmistus soppatykillä ei ole hätäisen hommaa.

Tulen sytyttäminen ja laitteen lämmittäminen vie helposti kolmesta neljään tuntiin ennen kuin ruoan kypsentämiseen edes päästään.

Ruokaa Lehtonen hauduttelee hartaasti läpi yön.

– Silloin en nuku kuin kolmisen tuntia, sillä ruokaa on vahdittava ja hämmennettävä, mutta mikäs siinä ollessa tähtitaivaan alla. Välillä voi paistaa makkaran soppatykin tulipesässä, Lehtonen naurahtaa.

Vaikka ruoan valmistaminen soppatykillä on työlästä, on se Lehtosen mukaan mieluisaa.

– Olen koko ikäni tehnyt kauppaa ja myynyt kaikkea mahdollista perunoista autoihin. Kai minussa on joku kauppiasgeeni.

Lehtosen varsinainen työ kaivinkoneenkuljettajana meinasi jopa jäädä, kun soppatykkitoiminta vei kaiken ajan.

Mutta se oli ennen koronaa.

– Kun korona iski viime keväänä, olin soppatykin kanssa Seinäjoella. Kiersin Agcon konepäivillä. Se kiertue ja muutkin tapahtumat peruuntuivat kaikki kuin seinään.

Korona-aikana Lehtonen on myynyt keittoa silloin tällöin omalla pihallaan.

Laskiaisena hän oli tykkinsä kanssa Riutassa.

– Soppatykki lämpenee aika ex-tempore, kun tulee sellainen tunne. Ennen koronaa seurailin tulevia tapahtumia, mutta sen tarkemmin en suunnitelmia tee.

Keittoa omalla pihalla

Korona-aikana, kun tapahtumia ei ole ollut, on Timo Lehtonen valmistanut soppatykillään keittoja ja myynyt niitä kotipihallaan.

Pääosin myynti tapahtuu talvisin, keväisin ja syksyisin. Kesäaikana soppatykkiruokien menekki on pientä.

Seuraavan kerran soppaa on myynnissä Lehtosilla (Nurmelantie 18, Riihimäki) torstaina 15.4. klo 9 alkaen.

Myynnissä on myös tuoretta itse leivottua kauraleipää.

Myyntiajoista ilmoitetaan Facebookissa/Riihimäen soppatykki.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut