Nyt on mahla-aika parhaimmillaan – valuttamiseen tarvitaan maanomistajan lupa

Luonto: Mahla on miedon makea janojuoma.

Koivusta valutettua mahlaa voi juoda sellaisenaan. – Vanhan kansan mukaan erityisen makeaa mahlaa saadaan kumpareella kasvavasta vanhasta koivusta. Vanhan kansa mukaan myös ankaran talven jälkeen mahla on makeampaa, Heikki Kiuru Hyriasta kertoo. Hyrian luonto- ja eräopaskurssi

Mia Lagström

Mahlan valuttamisessa on Suomessa pitkät perinteet. Onpa mahla mainittu Kalevalassakin energiaa tuottavana voimajuomana.

Nykyisin mahlaa arvostetaan virkistävänä janojuomana.

– Mahlan maku on miedon makea. Tikatkin tykkäävät siitä, varsinkin käpytikka saattaa koputella rivin reikiä koivuun mahla-aikana, Hyrian maa- ja metsätalousalan kouluttaja Heikki Kiuru kertoo.

Mahla alkaa virrata, kun vuorokauden keskilämpötila on plussan puolella. Huhtikuu onkin mahlan keruulle mitä otollisinta aikaa.

– Mahlan valuttamiseen on aina kysyttävä maanomistajan lupa. Se ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, Kiuru muistuttaa.

Mahlaa ei kannata ottaa puusta, jonka ympäristön epäilee saastuneen, sillä puu ottaa vetensä maasta.

Valuttamiseen on aina kysyttävä maanomistajan lupa.

Mahlaa ei kannata valuttaa myöskään huonekalupuuksi suunnitellusta koivusta.

– Mahlan valuttaminen tekee koivun runkoon värivian. Siinä ei auta, vaikka vuotokohtaan laittaisi puutapin mahlan valuttamisen jälkeen. Kohta tummenee aina. Värivikainen kohta on myös herkkä laholle, Kiuru kertoo.

Helpoin tapa saada mahlaa on katkaista koivun oksa kärjestä ja valuttaa mahlaa siitä.

Jos haluaa enemmän juotavaa, porataan koivun kylkeen noin lyijykynän paksuinen reikä. Reikään laitetaan holkki, johon kiinnitetään letku, joka ohjataan keräysastiaan.

– Läpimitaltaan noin 30-senttisestä koivusta tulee vuorokaudessa mahlaa toistakymmentä litraa ja noin 15-senttisestä muutamia litroja.

Koivu ottaa koko ajan kosteutta maasta lisää, joten mahlan valuttaminen ei tapa sitä.

Älyttömiä määriä ei mahlaa kannata valuttaa, sillä se ei säily kovin kauaa. Neste tulisi juoda vuorokauden sisällä tai pakastaa.

– Suosittelen tekemään reiän koivun varjoisalle ja sitä kautta viileämmälle puolelle, säilyy mahla viileänä, Kiuru neuvoo.

Mahlan valuttamisen jälkeen on periaatteessa sama, vaikka haavan jättäisi auki. Mahla lakkaa valumasta aikanaan.

– Mahla on lehtipuissa virtaavaa nestettä, joka kuljettaa ravinteita puun soluille. Valtaosa mahlasta on vettä ja vain noin prosentti sokeria ja muita aineita. Mahlan avulla koivu myös suojautuu. Jos mantokuoriainen tunkeutuu koivun kuoren läpi, hukkuu se mahlaan, Kiuru kertoo.

Mahla

Paras keruuaika huhti–toukokuussa

Mahlaa alkaa virrata, kun vuorokauden keskilämpötila on plussan puolella.

Yleensä mahlaa valutetaan huhtikuun puolivälistä toukokuun puoliväliin. Keruuaikaa on noin neljä viikkoa.

Poraa puuhun reikä. Upota reikään holkki ja kiinnitä siihen letku.

Suojaa astia, ettei siihen mene hyönteisiä ja roskia.

Mahla pilaantuu helposti, joten se on käytettävä vuorokauden sisällä tai pakastettava.

Mahlaa voi juoda sellaisenaan. Sitä voi käyttää myös veden korvikkeena leivonnassa ja ruoanlaitossa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut