Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Erä- ja luontokulttuurimuseohanke menee kaupunginhallituksen päätettäväksi Riihimäellä – esityksen mukaan kaupunki sitoutuisi vastamaan museon toteutuksesta kymmenellä miljoonalla eurolla

Riihimäen kaupungin esitys uudeksi valtakunnallisen museon sijaintikaupungiksi perustuu Suomen Metsästysmuseon ja Suomen lasimuseon laajentumiseen museokeskukseksi. Kuvassa lasimuseo. Arkisto / Mikko Kuparinen

Riihimäen kaupunginhallitus käsittelee maanantain 12.4. kokouksessa kaupungin tarjousta erä- ja luontokulttuurimuseoksi. Riihimäen kaupungin esitys uudeksi valtakunnallisen museon sijaintikaupungiksi perustuu Suomen Metsästysmuseon ja Suomen lasimuseon laajentumiseen museokeskukseksi. Tiedotteen mukaan yhdessä museot muodostaisivat ainutlaatuisen matkailukohteen.

Kaupungin tiedotteessa todetaan, että Riihimäki olisi uudelle museolle oivallinen sijaintipaikka, koska uusi museo sijaitsisi Suomen suurimpien kaupunkien läheisyydessä ja olisi näin helposti saavutettavissa. Kaupungissa on lisäksi pitkät perinteet eräkulttuurin vaalimisessa: Suomen Metsästysmuseon lisäksi Riihimäellä sijaitsee Suomen Metsästäjäliitto sekä metsästys- ja tarkkuusasevalmistaja Sako Oy. Kaupungissa järjestetään Suomen suurinta erä- ja luontoalan tapahtumaa Kansainvälisiä erämessuja.

Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi menevässä tarjouksessa kaupunki sitoutuu osallistumaan museosäätiön perustamiseen 20 000 euron pääomalla, museohankkeen valmisteluun yhteensä 80 000 eurolla ja vastaamaan museokeskuksen toteutuksesta enintään kymmenellä miljoonalla eurolla.

Museon toteutuksesta vastaisi kaupungin elinkeinoyhtiö Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy. Tarjouksen yhtenä ehtona on, että valtionavustus museolaajennukseen on 30–50 prosenttia kokonaiskustannuksista.

Lisäksi kaupunki sitoutuu avustamaan museota vuosittain 300 000 eurolla, joka korvaisi nykyisen Suomen Metsästysmuseolle annettavan tuen. Esityksen mukaan museosäätiö tekisi tiloista 40 vuoden vuokrasopimuksen. Museo maksaisi tiloista markkinaehtoista vuokraa.

Tarjouksensa tueksi kaupunki hankkii luonnossuunnitelman uudesta museokeskuksesta. Se valmistuu kesäkuun loppuun mennessä. Kaupunginhallituksen jälkeen museoasia etenee kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

Erä- ja luontokulttuurimuseohankkeen taustalla on Suomen Kalastusmuseoyhdistys ja Riihimäellä sijaitseva Suomen Metsästysmuseo. Hankkeen tavoitteena on luoda valtakunnallinen luonnon virkistyskäyttömuotoja esittelevä museo. Hanketta tukevat maa- ja metsätalousministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Museovirasto.

Uuden museon tavoitteena on 100 000 vuotuista kävijää. Museo- ja kokoelmatilojen tilatarpeeksi on arvioitu noin 6 000 neliömetriä ja museon vuotuisiksi kustannuksiksi 2,4 miljoonaa euroa, josta valtionosuuden arvioidaan kattavan noin puolet.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut