Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Sähköautojen myyntimäärät ovat vielä maltillisia – suurin osa sähköautoa suunnittelevista päätyy hybridiin

Autot: Enää ei haluta maksimaalisen suurta autoa, vaan ekologisuutta ja turvallisuutta.

Toyotan C-HR on itselataava hybridi. ”Valtaosa Toyotan henkilöautoista on tällä hetkellä hybridejä. Täyssähköautoa ei henkilöautoissa ole vielä Suomessa saatavilla. Uskon, että sellainen on jossain vaiheessa tulossa”, myyntipäällikkö Petri Ahovalli sanoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Sähköautot tekevät Skodalla tuloaan.

– Skoda Enyaqin ennakkomyynti on alkanut. Vaikka autolla ei ole vielä päässyt ajamaan, on sitä myyty satoja kappaleita eri puolilla Suomea. Se kertoo aika hyvin buumista, joka liittyy sähköautoihin, Skodan myyntipäällikkö Jonne Ahonoja Nelipyörältä kertoo.

Kokonaisvolyymistä sähköautojen osuus on Ahonojan mukaan kuitenkin vielä pieni. Tämän vuoden myynti koko valtakunnan osalta kaikkien automerkkien osalta on ollut tammi–maaliskuussa ollut 5,5 prosenttia.

Ahonoja muistuttaa, ettei sähköauto ole kaikille optimaalinen vaihtoehto.

– Latausinfra on Suomessa vielä pitkään keskeneräinen, joten muut vaihtoehdot saattavat olla parempia, jos tehdään usein pitkää matkaa.

Autoa hankittaessa kannattaakin miettiä, millaiseen käyttöön auto tulee. Hybridien osuus myydyistä autoista Nelipyörällä on noin puolet.

Itse uskon vahvasti myös biopolttoaineisiin.

– Enää ei haluta maksimaalisen suurta autoa, vaan ekologisuutta ja turvallisuutta.

Autosalpassakin on huomattu, että ihmisten kiinnostus sähköautoja kohtaan on lisääntynyt.

Tuukka Sirén Autosalpasta ei usko sähköautojen myynnin kasvavan suuresti tänä vuonna. ”Sähköauton sijaan valitaan usein lataushybridi.” Studio Lindell

– Kun sähköautoon tutustutaan, valitaan usein vaihtoehdoksi joku muu, usein lataushybridi, toimitusjohtaja Tuukka Sirén toteaa.

– Sähköautot ovat muilla voimanlähteillä olevia vastaavia autoja kalliimpia, ja osaltaan siksi niiden osuus kokonaismyynnistä on vielä ainoastaan muutaman prosentin. En usko tälle vuodelle kovinkaan voimakasta kasvua.

Autosalpasta löytyy sähköautoja kaikilta automerkeiltä: Volvolta, Nissanilta, Renaultilta ja Hyundailta useitakin. Myydyin Autosalpan sähköautoista on Volvo XC40.

– Noin 10 kappaletta kuussa niitä meiltä menee. Suurimmalle osalle autoilijoista oleellisinta on käytön helppous. Voi mennä milloin haluat ja minne haluat.

– Sähköautojen kanssa tässä voi tulla mutkia monelle matkaan liittyen lähinnä lataamiseen ja käyttösäteeseen kovalla pakkasella. Itse uskon vahvasti myös biopolttoaineisiin, niiden avulla liikenteen päästöjä saataisiin nopeasti alas, Sirén toteaa.

Toyotalta löytyy sähköauto ainoastaan pakettiautona. Henkilöautoissa ei sellaista Suomessa vielä ole.

– Valtaosa Toyotan henkilöautoista on tällä hetkellä itselataavia tai ladattavia hybridejä. Hybridit ovat olleet vahvuutemme jo 25 vuoden ajan, myyntipäällikkö Petri Ahovalli Autokeskus Toyota Willasta kertoo.

Toyota on kehittänyt Mirai-polttokennoauton, jonka polttokenno muuttaa tankatun vedyn sähköksi. Tällä hetkellä sitä ei Suomesta saa. Lähin vedyn tankkauspistekin on Ruotsissa. Ahovalli uskoo, että tulevaisuus on sähkössä.

– Sitä kohti ollaan menossa. Dieselillä toimivia henkilöautoja ei Toyotalla ole enää lainkaan. Polttomoottori löytyy toki hybridistä, mutta sellaisenaan se on tullut tiensä päähän.

Autot

Myydyimmät

Skodan myydyin auto on tällä hetkellä Skoda Octavia. Sitä on saatavilla niin bensamoottorilla, dieselillä, kaasulla kuin hybridinä.

Suosituimpia Toyotan autoista tällä hetkellä ovat itse latautuvat hybridit Corolla ja Yaris. Yaris oli rekisteröidyin auto Suomessa helmikuussa. Uutuuksista suosittu on ladattava hybridi RAV4.

Autosalpan myydyin auto on lataushybridi XC60 ja sähköautosta Volvo XC40.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut