Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Hyrian liikuteltava mediavaunu antaa opiskelijoille hyvät eväät tulevaan – ”Aiemmin emme voineet opettaa kuvatarkkailua lainkaan.”

Ammattikoulutus: Mediavaunu parantaa opiskelijoiden valmiuksia astua opintojen jälkeen työelämään.

Viime viikolla Hyrian media-alan opiskelijat kuvasivat Riihimäen Cocksin kannattajayhdistyksen Kukkoruutu-ohjelmaa. ”Uuden liikuteltavan mediavaunun avulla pystymme tekemään kuvalähetyksiä ja livestriimauksia siellä, missä tarvetta on”, opettaja Kari Hämäläinen kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Hyrian media-alan opiskelijat saavat jatkossa mukaansa kuvaus- ja lähetyskeikoille mediavaunun. Auton perässä kulkeva iso perävaunu sisältää kaiken tarvittavan tekniikan kuvalähetyksiin ja livetstriimauksiin.

– Olisimme voineet rakentaa uuden tekniikan oppilaitoksen studion yhteyteen, mutta mediavaunu mahdollistaa liikkumisen sinne, missä kuvaus- ja lähetystekniikkaa tarvitaan, Hyrian media-alan opettaja Kari Hämäläinen kertoo.

Liikuteltava mediavaunu toimii samalla periaatteella kuin televisiokanavien ulkolähetysautot ja tulee Hämäläisen mukaan todelliseen tarpeeseen.

– Kuvaamme säännöllisesti muun muassa Riihimäen kaupunginvaltuuston kokoukset kaupungin Youtube-kanavalle. Useampana vuonna olemme kuvanneet myös Red Carpet -festivaalien muun muassa Willassa järjestettävät Actors Studiot ja Sveitsissä järjestettävän juhlagaalan Ruutu + -kanavalle.

– Meitä voi tilata tapahtumiin, jos se sopii opetussuunnitelmaan. Meiltä onnistuu hyvin muun muassa urheilutapahtumien kuvauket, Hämäläinen kertoo.

Uusi mediavaunu on Hämäläisen omaa käsialaa ja suunnittelutyötä. Hämäläinen tietää, mitä tarvitaan, sillä hän on työskennellyt Yleisradiossa 24 vuotta, MTV3-kanavalla kymmenen vuotta sekä itsenäisenä yrittäjänä.

Tämä on ollut Hyrialta valtaisan hieno panostus oppilaiden hyväksi.

Vaunusta löytyy kuvamikseri ja kuvatarkkailupöytä viidelle kameralle.

– Kuvan värejä, valkotasapanoa ja kameroiden aukkoja voidaan säätää kuvatarkkailupöydän avulla. Valopöydällä hallitaan studioon tai kuvauspaikalle asetettuja valoja. Lisäksi mediavaunussa on 32-kanavainen äänipöytä.

Hämäläisen mukaan on hienoa päästä opettamaan oppilaita nykyaikaisilla välineillä.

– Aiemmin emme pystyneet opettamaan esimerkiksi kuvatarkkailua lainkaan. Nyt se on mahdollista.

Hyvää on myös se, että nyt kaikki tarvittava kulkee mediavaunun mukana. Ennen kuvauspaikalle piti kantaa joka ikinen komponentti erikseen ja rakentaa niistä lähetysyksikkö.

– Onhan tämä sellainen pitkäaikainen haave.

Kaikkiaan mediavaunu maksoi laitteineen 160 000 euroa. Kun siihen lisättään vielä studioon hankitut uudet kamerat, niiden oheislaitteet, valonnostimet ja 15 neliön näyttö, kohoavat kulut noin kahteen ja puoleensataan tuhanteen.

– Tämä on ollut Hyrialta valtaisan hieno panostus oppilaiden hyväksi. Kun he pääsevät harjoittelemaan nykyaikaisilla välineillä, on heillä hyvät eväät jatkaa valmistuttuaan suoraan työelämään, Hämäläinen kiittelee.

Uutta välineistöä

Myös studioon

Uusi mediavaunu hankittiin maaliskuun alussa Hyrian media-alan opiskelijoiden tarpeisiin. Mediavaunu sisältää kaiken tarvittavan tekniikan kuvalähetyksiin ja livestriimauksiin.

Samalla uusittiin oppilaitoksen studion välineistöä. Studioon hankittiin uudet kamerat, kameriden oheislaitteet, valonnostimet sekä 15 neliön näyttö.

Hyrian media-alan opiskelijat suorittavat media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut