Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Ämpäri mukaan ja maitokaupoille – Hyrian lehmät tuottavat 300 litraa maitoa päivässä

Raakamaito: Raakamaidosta saa leivonnaisiin täyteläisyyttä.

”Lehmät ovat ihania! Jokainen lehmä on omanlaisensa. Tämä Puolukka on varsinainen sylilehmä. Joukossa on myös ujoja sekä arvokkaita vanhoja rouvia, jotka arvostavat rutiineja”, eläintenhoitaja ja maitovastaava Juulia Hämäläinen kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Hyrian navetta myy tiistaisin ja perjantaisin raakamaitoa kello 17–18. Maitoa saa, kun tulee Hyrian navetalle ämpärin tai muun isosuisen astian kanssa, jossa on kansi. Ei läiky maito autossa.

– Pullo on huono vaihtoehto, sillä valkuaisainepitoinen raakamaito vaahtoaa, kun sitä lasketaan suuresta säilöstä, maitovastaava ja eläintenhoitaja Juulia Hämäläinen vinkkaa.

Raakamaidon kysyntä on viime vuosina ollut kasvussa. Hämäläisen mukaan raakamaitoa arvostetaan, koska sitä ei ole käsitelty. Se on ainoastaan viilennetty.

– Raakamaito on koostumukseltaan rasvaista ja täyteläistä. Sitä juomalla lähtee nälkä. Leivonnassa se tuo leivonnaisiin täyteläisyyttä.

Hyrian navetassa asustaa tällä hetkellä 16 lypsylehmää, jotka tuottavat maitoa vuorokaudessa noin 300 litraa. Lehmien tuottama maitomäärä vaihtelee niiden vuosikierron mukaan.

– Lehmän lypsyura alkaa sen ensimmäisestä poikimisesta, useimmiten kaksivuotiaana. Eniten maitoa se tuottaa heti poikimisen jälkeen.

Märehtiminen on lehmän pääasiallisin tehtävä.

– Pikkuhiljaa maidontuotanto vähenee ennen seuraavaa poikimista, kunnes kaksi kuukautta ennen poikimista lehmä ei tuota maitoa lainkaan. Silloin se saa olla mammalomalla. Hyriassa lehmät poikivat reilun vuoden välein.

Maidontuotantoon vaikuttavat myös yksilöt, esimerkiksi suomenkarjasta maitoa tulee vähemmän kuin varsinaisesta lypsykarjasta.

– Kyse on jalostuksesta. Siihen aikaan kun lypsettiin käsin olisi 40 litran maitomäärän lypsäminen ollut melkoinen urakka. Jos meidän kaikki lehmät lypsettäisiin käsin, menisi siinä koko päivä. Nyt neljä konetta hoitaa homman puolessa tunnissa, Hämäläinen kertoo.

Hyriassa suomenkarjaa edustavat lapinlehmät ja itäsuomenkarja eli kyytöt.

– Ne ovat pieniä ja sitkeitä lehmiä, jotka laiduntavat perinnemaisemilla.

Lehmät lypsetään kahdesti päivässä: aamulla klo 6.30 ja iltapäivällä klo 16. Kesällä lehmät haetaan laitumelta lypsettäväksi, jonka jälkeen ne viedään takaisin laitumelle.

Lehmän elämä on verkkaista. Valtaosan ajastaan ne makaavat, vaihtavat välillä kylkeä ja märehtivät.

– Märehtiminen on lehmän pääasiallisin tehtävä. On tärkeää, että lehmillä on hyvä makuupaikka, jossa ne pääsevät märehtimään, Hämäläinen kertoo.

Välillä lehmä nousee, venyttelee ja syö – ja sitten se taas märehtii. Hyrian lehmät ovat myös joka päivä ulkona, talvellakin ne pääsevät jaloittelemaan pihattoon. Unessa lehmä on vain noin 1,5 tuntia vuorokaudesta.

Hyrian navetasta

Raakamaitoa

Hyrian navetasta (Uudenmaankatu 249, Hyvinkää) voi ostaa raakamaitoa tiistaisin ja perjantaisin klo 17–18. Jos henkilökuntaa ei heti näy, odottelee rauhassa ovella.

Mukaan ämpäri tai muu isosuinen astia, jossa on tiivis kansi. Maidon hinta on 2 euroa litra, maksu joko lähimaksulla tai kortilla. Käteinen ei käy. Myynnissä on rajoitetusti myös munia 25 senttiä/muna.

Raakamaito eroaa tavallisesta maidosta, ettei sitä ole pastöroitu, eikä homogenoitu. Se ainoastaan viilennetään.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut