Asuuko naapurustossasi hallitsemattomasti lisääntynyt kissapopulaatio? – Villejä kissalaumoja löytyy niin maaseudulta kuin kerrostaloasunnoista

Eläimet: Kissapopulaatiossa kissat lisääntyvät hallitsemattomasti. Yhdessä populaatiossa voi olla jopa sata kissaa. Populaatioita löytyy myös Riihimäeltä ja Hyvinkäältä.

Suomessa on satoja kissapopulaatioita.

– Kissapopulaatiossa joukko kissoja lisääntyy hallitsemattomasti ja sisäsiittoisesti. Kissapopulaatiot syntyvät useimmiten leikkaamattomista lemmikkikissoista, joiden annetaan ulkoilla vapaasti, Onnentassun toiminnanjohtaja Anni Sjöblom korostaa.

– Kissojen leikkauttamisen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Leikkauttamisella ehkäistään monen kissan turhaa kärsimystä.

Villejä kissalaumoja löytyy niin maaseudulta kuin kerrostaloasunnoista. Yhdessä populaatiossa voi olla jopa sata kissaa.

Kissojen määrää on kuitenkin vaikea arvioida, sillä arimmat yksilöt piiloutuvat. Sjöblomin mukaan elämä kissapopulaatiossa ei ole kissalle hyvä asia.

– Vaikka populaatiokissat saattavat näyttää päällepäin hyviltä, ovat ne usein sairaita ja nälkiintyneitä, ja niillä on tarttuvia tauteja ja loisia.

Kissojen leikkauttamisen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa.

Myös Hyvinkään eläinsuojeluyhdistyksestä korostetaan, että kissan ulkonäkö voi hämätä.

– Jokin aika sitten meille tuotiin kissa, joka oli hyvinsyöneen näköinen. Selvisi, että kissalla oli hermovaurio, jonka vuoksi se ei pystynyt ulostamaan, ja siksi vatsa oli iso. Myös pakkanen, madot ja tiineys voi saada kissan näyttämään hyvinsyöneeltä, Sini Hietanen Hyvinkään eläinsuojeluyhdistyksestä kertoo.

Vapaana liikkuviin kissoihin tulisikin reagoida matalalla kynnyksellä. Omalla pihalla liikkuville kissoille voi hankkia loukun.

– Ja jos huomaa lenkkipolun varrella ladon, jossa on kissanpentuja, kannattaa ottaa sijainti ylös ja ilmoittaa meille, tai jos näkee jossain pihassa suuria määriä kissoja, matalalla kynnyksellä yhteys valvontaeläinlääkäriin, Hietanen vinkkaa.

Hyvinkäällä kissapopulaatioita on löytynyt niin kaupungin laitamilta kuin kaupungista. Riihimäen alueelta on Onnentassuun tuotu kissoja kolmesta kissapopulaatiosta. Yhden kissapopulaation loukuttamiseen menee päivä.

– Yhtään kissa ei saisi paikalle jäädä, muuten populaatio alkaa jälleen kasvaa, Sjöblom sanoo.

Löytöeläintalolle populaatiokissat ovat iso projekti.

– Populaatiokissoja tulee usein kerralla suuri määrä, ja ne vievät löytöeläintalolta paljon resursseja niin tilojen, työmäärän kuin kustannusten osalta. Kissat pitää steriloida, kastroida, siruttaa, madottaa, rokottaa ja hampaat tarkistaa ennen kuin niille voidaan alkaa etsiä kotia, Sjöblom sanoo.

Usein aroille populaatiokissoille on myös haaste löytää koti.

– Aran kissan kesyttämisessä voi vierähtää jopa kuukausia. Jokainen kissa on kuitenkin yksilö. Uteliaat ja ahneet kissat voivat kesyyntyä nopeastikin, Sjöblom kertoo.

Onneksi aroillekin kissoille löytyy koti, joskin sen etsimiseen menee enemmän aikaa.

– Aran kissan adoptoijan on syytä antaa kissalle aikaa sopeutua. Kotiutumisen tulee tapahtua rauhassa kissan omassa tahdissa, Sjöblom neuvoo.

Eläinsuojeluyhdistykset korostavat kissojen leikkauttamisen tärkeyttä. Tähän voi vaikuttaa allekirjoittamalla Kissakriisi hallintaan -kansalaisaloitteen https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/8176.

Eläinsuojelu

Puutu vapaana kulkeviin kissoihin

Riihimäellä voi ottaa yhteyttä eläinsuojeluneuvojiin Tanja Vehviläiseen p. 040 8394431 tai Päivi Mäkeen p. 045 2318603 sekä Onnentassuun ja Hyvinkäällä Hyvinkään eläinsuojeluyhdistykseen info.helsy@gmail.com. Voi kysyä myös loukkuja lainaksi. Loukkuja saa myös Onnentassusta panttia vastaan.

Populaatiokissoja voi auttaa myös lahjoittamalla rahaa kissojen hoito- ja eläinlääkärikuluihin www.onnentassu.fi tai http://sey.fi/sey-hyvinkaa/.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut