Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Koronatartunnoissa orastavaa laskua Hämeessä – kuolleita kuitenkin viime viikolla kolme – huhtikuu tuo lisää rokotteita kantahämäläisille

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelän mukaan huhtikuussa on tulossa isompi erä rokotteita. Astra Zenecalla rokottamisesta odotetaan THL:n linjausta. arkisto

Pia Herme

Kolme koronapotilasta menehtyi Kanta-Hämeessä viime viikolla. Uusien tapausten määrä kuitenkin laski tuolloin 30 prosentilla edellisviikosta, mitä sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen pitää hyvänä – mikäli laskeva suunta myös tästä jatkuu.

– Viikon tapausten määrä oli silti korona-ajan kolmanneksi korkein, joten vielä ei voida löysäillä, hän tähdentää.

Sairaalassa kuormitus on lisääntynyt. Hoidossa on tätä nykyä kahdeksan, teholla yksi ja terveyskeskussairaalassa yksi. Karanteenissa on 870 kantahämäläistä.

Sairaalassa hoidettuja on tähän mennessä ollut 80 ja teho-hoidossa olleita 19. Koronaan on kuollut 17 kantahämäläistä.

– Positiivissa näytteissä on useita koronan varianttikantoja, vallitsevana on edelleen hanakammin tarttuva brittivariantti. Joukossa on myös eteläafrikkalaista varianttia, jonka hankaluus on, että se näyttäisi väistävän jonkin verran rokotteiden ja sairastumisen myötä saatua immuniteettia.

Huhtikuun aikana Kanta-Häme on saamassa entistä isomman erän rokotteita. Uutena rokotteiden joukkoon on tulossa Johnson&Johnson.

Liikkumisrajoitukset eivät ole ajankohtaisia Kanta-Hämeessä

Astra Zenecan rokotteiden antamista jatketaan 65 vuotta täyttäneille. Leskisen mukaan osa ihmisistä on ilmoittanut, ettei kyseistä rokotetta haluaisi. Rokotteen käytöstä odotetaan THL:n linjausta.

– On silti hyvä muistaa, että itse sairaus on vaarallisempi kuin rokote.

Uutta on, että rokotuksiin tulevien on mahdollisuus saada matkakustannuksistaan Kela-korvausta.

Sairaanhoitopiiri on myös antanut THL:lle lausuntonsa rokotusten alueellisista painotuksista.

Kanta-Hämeessä ajatus ei saa kannatusta.

– Painotusmekanismia ei ole kuvattu riittävän tarkasti – kuten sitä, mistä rokotteita otettaisiin pois. Tällaiset päätökset ja niiden toimeenpano kestävät viikkokausia, joten rokotukset eivät ole nopeasti kohdennettavissa. Epidemiatilanne voi muuttua hetkessä.

Leskisen mukaan ainakin riskiryhmät yksi ja kaksi olisi joka tapauksessa saatava rokotettua ensin. Kanta-Hämeessä nähdään parhaana jakaa edelleen rokotteita väestöpohjan mukaisesti, jotta ihmiset eivät joutuisi eriarvoiseen asemaan.

Liikkumisrajoituksia johtajaylilääkäri ei pidä ajankohtaisina Kanta-Hämeessä.

Oletuksena Leskisen mukaan on, että yläkoulut voisivat palata lähiopetukseen 6. huhtikuuta. Toisella asteella opetus jatkuisi hydridiopetuksena 12. huhtikuuta alkaen.

Keusoten alueella ja myös Hyvinkäällä tartuntojen suunta näyttää sen sijaan olevan nouseva.

Tartuntatautien vastaavan lääkärin Paula Kososen mukaan lasten osuus sairastuneissa on selvästi kasvanut. Samoin joukkoaltistumiset ovat lisääntyneet etenkin päiväkodeissa. Viime viikolla niiden määrä jopa kaksinkertaistui.

Rokotusten alueellisista painotuksista Kosonen on Leskisen kanssa samalla linjalla. Keusoten kunnissa tartuntatilanne kuntien välillä vaihtelee koko ajan, ja rokotusten oikea-aikainen kohdentaminen olisi vaikeaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut