Azad Saber teki taidetta riihimäkeläisen kuntosalin seinille – Suomessa irakilaislähtöinen taiteilija tuntee itsensä vapaaksi

Taide: Vaikeiden elämäntilanteiden keskellä maalaaminen tuo iloa ja vapauden tunnetta.

Taiteilija Azad Saber teki siluettimaalauksia kuntosali Locomotionin seinille. Koko ikänsä taidetta tehneen Saberin mukaan kokemus oli hauska. Saber oli tunnettu taiteilija kotimaassaan Irakin Kurdistanissa ja vaikutti vahvasti Kurdistanin moderniin taiteeseen. Mia Lagström

Mia Lagström

Kuntosali Locomotionin seinille on ilmestynyt maalauksia. Yläkerran harjoitustilassa on siluettimaalauksia liikuntaa harrastavista ihmisistä, alakerrassa on symboli, jossa on sydän ja levypainot.

– Halusin kuvastaa ihmisten rakkautta terveellisiä elämäntapoja kohtaan, taiteilija Azad Saber sanoo.

Saber kertoo, ettei ole ennen tehnyt maalauksia kuntosalin seinälle.

– Kuntosalilta otettiin minuun yhteyttä ja pyydettiin tekemään maalaukset tänne. Laitoin luonnoksia ja siitä se lähti.

Azad Saber on kurdi. Euroopassa Saber on asunut 26 vuotta: ensin matka vei Turkkiin, Kreikkaan ja Alankomaihin. Viimeiset kahdeksan vuotta hän on asunut Suomessa.

Taide on kulkenut miehen mukana koko hänen elämänsä. Kaksi Saberin veljistä on taiteilijoita ja Saber muistaa pikkupoikana seuranneensa heidän tekemisiään. Sieltä hän sai ensimmäiset oppinsa maalaamiseen. Tutuksi tulivat niin klassinen taide, impressionismi, abstrakti taide, kubismi.

– Eniten pidän modernismista ja abstraktista taiteesta.

Kotimaassaan Irakin Kurdistanissa Saber oli tunnettu taiteilija. Hän edusti taiteilijoiden nuorta sukupolvea ja vaikutti vahvasti Kurdistanin moderniin taiteeseen. Hän piti säännöllisesti näyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla.

18-vuotiaana Saber löysi kristinuskon, mikä tiesi hengenvaaraa. Lopullinen päätös paeta maasta syntyi, kun Saberin ja muiden paikallisten taiteilijoiden taidenäyttely miesten ja naisten tasa-arvosta tuhottiin polttamalla ja taiteilijat uhattiin kaikki tappaa.

Elämä kurdina ilman kotimaata ja vapautta on vaikuttanut vahvasti Saberin taiteeseen. Hänen maalauksensa kertovat ihmisten elämästä, kulttuurista, vapaudesta ja ihmisoikeuksista. Myös luonto inspiroi maalaamaan.

– Uskon hyvyyteen ja kauneuteen. Maalaaminen tuo iloa ja vapauden tunteen vaikeissakin elämäntilanteissa. Maalausten kautta pystyy ilmaisemaan itseään, ajatuksiaan, kärsimystä, surua, toivoa, rauhaa ja rakkautta. Maalaan elämää.

Saber kertoo tuntevansa itsensä tällä hetkellä vapaaksi, kun hän saa elää ihmisten keskellä, jotka arvostavat ihmisoikeuksia.

– Saan maalata vapaasti ja esittää maailman ilman vihaa ja rasismia. Taide on paras ja voimakkain keino välittää tärkeää sanomaa vapaudesta ja ihmisoikeuksien tärkeydestä. Taide on myös universaalia. Ei tarvita erityistä kielitaitoa, sitä ymmärretään kaikkialla.

Azad Saber

Riihimäellä asuva Azad Saber valmistui Hyvinkään Taidekoulusta vuonna 2018.

Hän on pitänyt lukuisia taidenäyttelyitä Irakissa, Hollannissa, Yhdysvalloissa, Saksassa, Englannissa ja Suomessa.

Maalausten lisäksi hän tekee digitaalista grafiikkaa.

Lisää tietoa taiteilijasta ja hänen töistään löytyy https://azad.exto.nl.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut