Psoriasista sairastava piiloutuu helposti vaatteiden alle: "Ihottumaa joutuu selittelemään ja vakuuttelemaan, ettei se tartu"

Terveys: Psoriviikolla muistutetaan vertaistuen merkityksestä.

Irene Hämäläisen mukaan on hienoa, että Hyvinkään seudun psoriasisyhdistyksen toiminta on herättänyt kiinnostusta myös nuorissa. – Nuoria kiinnostaa toimia vertaisohjaajina, somelähettiläinä ja verkkosivujen ylläpitäjinä. Mia Lagström

Mia Lagström

Ensi viikolla vietetään psoriviikkoa. Psoriasisyhdistysten teemaviikolla halutaan tuoda esille vertaistuen merkitystä. Hyvinkään seudun psoriasisyhdistyksessä odotellaan kovasti, että päästäisiin jatkamaan joka kuukausi järjestettäviä jäseniltoja Onnensillassa.

– Korona muutti yhdistystoiminnan täysin. Kasvokkain kohtaaminen ei ole ollut mahdollista lähes vuoteen, puheenjohtaja Irene Hämäläinen Hyvinkään seudun psoriasisyhdistyksestä harmittelee.

Aivan ilman tukea ei korona-aikana ole jääty. Vertaistukea pystytään antamaan sosiaalisen median keskusteluryhmissä, chateissa, puhelimitse, etätapaamisissa.

– Mekin olemme tehneet Hyvinkäällä viimeisen vuoden aikana melkoisen digiloikan, Hämäläinen naurahtaa.

– Vielä viime keväänä etäkokousten pitäminen tuntui monesta mahdottomalta. WhatsAppistakaan ei juuri innostuttu. Nyt meillä on kaikki käytössä ja teimme kotisivutkin. Lokakuussa striimasimme ihotautilääkärin luennon Facebookissa. Luento keräsi useita satoja katsojia, ja saimme kiitosta ja positiivista palautetta eri puolilta Suomea.

Viimeisen vuoden aikana Hyvinkään seudun psoriasisyhdistyksen toiminta on herättänyt kiinnostusta myös nuorissa.

– Psoriasisliiton jäsenkyselyn perusteella saimme vastauksia noin kymmeneltä nuorelta toiveista tulla mukaan toimintaamme. Nuoret ovat kiinnostuneita toimimaan muu muassa vertaistukiohjaajina, somelähettiläinä ja verkkosivujen päivittäjinä. Nyt heille täytyy antaa mahdollisuus tulla mukaan toteuttamaan toiveitaan.

Vertaistuki on psoriasiksessa tärkeää. Psoriasis on parantumaton tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita sekä altistaa liitännäissairauksille, kuten sydän- ja verisuonitaudeille, diabetekselle tai masennukselle.

Psoriasista sairastaa noin kaksi prosenttia väestöstä.

Miten psoriasis elämään ja arkeen vaikuttaa, on Hämäläisen mukaan yksilöllistä. Nivelpsoriasis voi haitata työkykyä. Iho-oireillakin on suuri merkitys, vaikka kyse on lähinnä kosmeettisesta haitasta.

– Tulee usein tunne, että ihottumaa joutuu selittelemään muille ja vakuuttelemaan, ettei se tartu, vaikka pahannäköinen onkin.

Psoriasiksesta kärsivä saattaakin alkaa piiloutua vaatteiden alle. Vältellään uimalaa ja urheilutilanteita. Pahimmillaan psoriasis voi vaikuttaa mielenterveyteen.

– Nuorella iällä sillä voi olla suuri vaikutus seurustelusuhteisiin ja seksuaalisuuteen. Helpointa on, kun psoriasiksen kanssa oppii elämään.

Psoriasiksen hoitaminen vaatii jatkuvaa ihon kosteuttamista ja terveellisiä elämäntapoja. Aurinko ja merivesi auttavat. Siksi monet psoriasista sairastavat käyvät säännöllisesti etelässä parantamassa ihottumaansa.

– Matkoja tehdään paljon yhdessä. On terapeuttista olla yhdessä muiden psoriasiksesta kärsivien kanssa. Pahaakaan ihottumaa ei häpeä, kun kaikki ovat samassa tilanteessa. Ne ovat tärkeitä matkoja, jotka tekevät hyvää mielenterveydelle. Nyt ne eivät ole tietenkään koronan vuoksi mahdollisia, Hämäläinen sanoo.

Psoriviikko 5.–11.4.

Hyvinkään seudun psoriasisyhdistys järjestää verkossa Kuunteleva korva ja virtuaalinen olkapää

-vertaistukikeskustelun ke 7.4. klo 14–14.45 ja 16–17 http://onnensilta.whereby.com/kaarisilta.

Tarjolla vertaistukea heille, jotka eivät ole olleet ennen yhdistyksen toiminnassa mukana.

Ke 14.4. klo 14.15–17 Tietoa psoriasiksesta -verkkotapahtuma Teamsin kautta. Linkki löytyy osoitteesta http://psori.fi kohdasta Tapahtumat. Samasta osoitteesta löytyy myös muita psoriviikon tapahtumia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut