Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääsiäistä pitäisi nyt viettää perhepiirissä – "Turvallisin vaihtoehto on olla avaamatta ovea virpojalle"

Risto ja Otto Ramberg pitävät virpomista osana pääsiäisen perinnettä, vaikkakin omista virpomisista on jo vuosia. Ari Peltonen

Petri Lyy

Koronan ilmaantuvuusluvun kasvu on Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän palvelujohtajan Tiina Salmisen mukaan pysähtynyt.

– Suunta ei kuitenkaan ole laskevakaan, joten kaikkien rajoitusten ja suositusten noudattamisessa tulee olla tarkka, hän sanoo.

Palmusunnuntain perinteeseen kuuluvaa virpominen tuo Salmisen mielestä normaalioloissa parhaimmillaan iloa sekä virvottavalle että virpojalle. Mutta:

– Virpomiskierrokset tulisi tänä vuonna jättää väliin, hän toteaa.

– Omassa perhepiirissä virpominen onnistuu kyllä ja on mukava kokemus.

Jos virpojia kuitenkin tulee ovelle, on Salmisen mukaan noudatettava samanlaista varovaisuutta kuin koronaoloissa yleensäkin.

Omassa perhepiirissä virpominen onnistuu kyllä.

– Turvallisin vaihtoehto on olla avaamatta ovea virpojalle. Jos oven avaa, virpojaa ei tulisi päästää sisälle, hän vinkkaa.

– Mene ovelle maski kasvoillasi ja kädet desinfioituna. Huolehdi, että riittävä turvaväli säilyy virpomistilanteessakin.

Pääsiäistä Salminen suosittelee vietettäväksi perhepiirissä kotona, vapaa-ajan asunnolla tai muuten yksityisissä oloissa. Vierailuja olisi vältettävä.

– Kaikkien koronaohjeiden ja -suositusten noudattaminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta voisimme taittaa tartuntojen etenemisen, Salminen sanoo.

– Läheisyyttä tärkeiden ihmisten kanssa voi tuntea olemalla yhteyksissä esimerkiksi puhelimitse. Tämä kannattaa muistaa etenkin silloin, jos oma läheinen viettää rajoitusten vuoksi pyhäpäiviä yksin.

Koronan ilmaantuvuusluku Keusoten alueella on 127,5 tartuntaa/100 000 asukasta kahdelta viikolta laskettuna.

– Kuntakohtaisesti ilmaantuvuusluvuissa on eroja, Salminen mainitsee.

– Pienissä kunnissa yksittäisetkin positiiviset tapaukset nostavat ilmaantuvuuslukua enemmän kuin suurissa, Salminen mainitsee.

Koronarokotukset etenevät, keskiviikkoon mennessä 19 600 Keusoten alueen asukasta on rokotettu. Toisen rokoteannoksen saaneita on saanut 4 400 henkeä.

Hyvinkääläistä on piikitetty 13,6 prosenttia, kaikista Keusoten alueen asukkaista 12,3 prosenttia.

– Alustavien arvioiden mukaan tulevina viikkoina saadaan rokotteita käyttöön menneitä viikkoja paremmin, Salminen sanoo.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti keskiviikkona jatkaa määräystä yli 10 hengen asiakastilojen sulkemisesta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Määräys koskee niin julkisen kuin yksityisen sektorin toimijoiden urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevia tiloja.

Tartuntatautilain pykälän 58 g mukainen avin päätös on voimassa 29.3.–11.4.2021. Päätöksen voi lain mukaan tehdä enintään kahdeksi viikoksi kerrallaan.

Pykälän 58 g muutosesitys on eduskunnan käsittelyssä. Esityksen mukaan sisätiloja koskeva 10 hengen raja poistettaisiin, jolloin sitä pienemmätkin tilat suljettaisiin.

Avi tiedottaa seuraavansa esityksen etenemistä ja huomioivansa mahdollisen muutoksen uusissa päätöksissään.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut