Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Mitä jos saisit maailman ihanimmat työkaverit? Liisa Nuutinen ja voimauttava valokuvaus auttavat hyvinkääläisiä varhaiskasvattajia näkemään hyvän itsessä ja muissa

Hyvinkäällä varhaiskasvatuksen työntekijät perehtyivät voimauttavan valokuvauksen menetelmään.

Liisa Nuutinen hakee itselleen voimaa metsästä, johon hänellä on läheinen suhde lapsuudesta saakka. Ari Peltonen

Silja Kononen

Ihmiselle ei tarvitse korostaa hänen heikkouksiaan. Hän tietää ne joka tapauksessa, sanoo hyvinkääläinen Liisa Nuutinen.

Nuutisen toimintafilosofiaa kuvaa Eino Leinon runonsäe: ”Ei paha ole kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista. Paljon rinnassa hyvää on jokaisen vaik ei aina esille loista.”

Nuutinen on perehtynyt voimauttavan valokuvauksen menetelmään. Hänen työpaikkansa on Hyria Business -palvelut, jossa hänen tittelinsä on asiakasvastaava.

Se ei anna oikeaa kuvaa siitä, mitä kaikkea hän tekee. Toiminnan ydin on auttaa ihmisiä näkemään kaunis – itsessä ja toisissa.

– Tätä hyvää me paljastamme ja teemme näkyväksi vahvuuksien kautta, Nuutinen kertoo.

Mistä oikein on kyse?

Varmaan jokainen on kokenut, kuinka oma ja muiden kauneus ja hyvyys uhkaa usein hautautua ja unohtua. Siitä seuraa pahaa oloa, ensin itselle ja heijastuksina ympärillä oleville.

Sosiaalisessa mediassa voi huomata, kuinka ikävät tunteet sinkoilevat pitkälle. Aivan kuin unohtuisi, että olemme kaikki erilaisia, ja se on hyvä asia.

Positiivisen psykologian piirissä on haluttu etsiä keinoja ihmisten auttamiseksi.

– Vahvuuden näkeminen itsessä ja toisessa saa työyhteisön kukoistamaan. Pyrkimyksenä on psykologisesti turvallinen ja myötätuntoinen kulttuuri, Nuutinen sanoo.

Lue myös: Liskoaivot ottavat meistä vallan liian usein – "Ei pitäisi olettaa, vaan kysyä", sanoo hyvinkääläinen psykoterapeutti Nina Pyykkönen

Nuutinen opetti aiemmin sosiaali- ja terveysalalla. Nyt hän valmentaa yhtenä kolmesta valmentajasta työyhteisöjä Into2-projektissa Hyriassa.

– Tavoitteena on työhyvinvoinnin ja työn tuottavuuden tukeminen.

Ensin on kartoitettu työpaikan nykytilanne. Minkälainen on ilmapiiri, entä vuorovaikutus? Mitä on tehty työhyvinvoinnin eteen, mikä kaipaa kehittämistä.

– Monissa työpaikoissa on samat kehittämiskohteet: vuorovaikutus, palautteen saaminen ja antaminen, dialogisuustaitojen vahvistuminen ja työyhteisön psykologisen turvallisuuden vahvistaminen

Nuutinen käyttää positiivisen psykologian piirissä kehitettyä Voimakehä-työkalua. Yksi mukana olevista menetelmistä on voimauttava valokuvaus. Se taas on Miina Savolaisen kehittämä palkittu menetelmä.

Savolainen julkaisi Maailman ihanin tyttö -kirjan vuonna 1998 osana yhteisöllistä valokuvahanketta, minkä jälkeen voimauttava valokuvaus on tullut yhä tunnetummaksi.

– Voimauttavassa valokuvauksessa kuvaa käytetään terapeuttisesti identiteetin rakentamiseen.

Viisi Hyvinkään kaupungin varhaiskasvatuksen yksikköä on saanut Nuutiselta perehdytystä voimauttavan valokuvauksen käyttöön.

Mukana ovat olleet Punaojan ja Hiidenkiukaan päiväkodit sekä Tanssikallion päivähoidon päiväkodit eli Tanssikallio, Aseman koulun esiopetus ja Ridasjärvi.

– He ottivat pareittain toisistaan kuvat mieluisessa ympäristössä. Kuvassa piti tuoda esiin jotain vahvuutta.

Parityöskentelyn lisäksi voimauttavaa valokuvausta on tehty tiimien kesken.

Tanssikallion päiväkodin johtaja Tanja Palosaari kertoo, että valokuvaus on ollut yksi keino työpaikan vahvuusajattelun luomisessa.

– Edellisellä kaudella Hyvinkään kaupunki tarjosi varhaiskasvattajille positiivisen pedagogiikan koulutusta. Elokuussa alkaneella kaudella olemme mukana Into2:ssa.

– Nämä ovat tuoneet paljoa hyvää jokaiselle päiväkodille, hän näkee.

Palosaaren mielestä vahvuusajattelu on onnistuttu tuomaan koulutuksista työarkeen. Kollegoja muistetaan kehua ja kannustaa. Se heijastuu myös lasten kanssa toimimiseen.

– Lasten vahvuuksia tehdään näkyväksi ja sitä kautta vahvistetaan positiivista.

Perheetkin on otettu mukaan siten, että vanhemmilta on kyselty lasten vahvuuksista. Vastauksia on hyödynnetty synttärikorteissa ja joulukalenterin yllätyksissä.

– On kiva tulla tietoiseksi omista vahvuuksista. Kun niitä pohditaan yhdessä, on se myös osaltaan palautteen antoa.

Palosaari itse haluaa olla kannustava pomo. Hän teki kaikille työntekijöille vahvuusdiplomit.

– Pieniä asioita, joilla on iso merkitys arjessa.

Palosaaresta on sitä tärkeäpää löytää positiivista sanottavaa, mitä hankalampia aikoja eletään.

– Etenkin näin korona-aika kaikilla on riittävästi haasteita. Positiivisuus ruokkii positiivisuutta.

Koulutukset jatkuvat etänä, mutta henki on hyvä.

– Kamerat ovat olemassa ja positiivinen ajatusmaailma ja asenne kaikesta huolimatta.

Lue myös: Hyvinkäällä kehitelty varhaiskasvatukseen uudenlaista toimintakulttuuria

Liisa Nuutinen on saanut olla itse kuvattavana mutta on myös kuvannut esimerkiksi omia opettajakollegojaan Hyriassa.

– Me teimme voimauttavan valokuvauksen huumorin kautta. Jokainen sai tilata rooliasun ja tulla paikalla haluamanaan hahmona. Moottoritiellä ajeli lehmä ja supermies, oli hippiä ja keskiaikaista rouvaa – ihmiset olivat ihanasti mukana, Nuutinen muistelee kuuden vuoden takaista tapahtumaa, yhä lämpöä äänessään.

Nuutinen kuuli, että päiväkodissa kävi niinkin, että erään lapsen vanhemmat ottivat yhteyttä. He halusivat kertoa varhaiskasvattajille, mitä he näkevät tiimin vahvuudeksi.

– Menetelmä on helppo ja vaikuttava, ja se poikii vaikka mitä, kun se lähtee poikimaan.

Voimauttava valokuva

Fakta

Voimauttavassa valokuvassa kuvaajan ja kuvattavan roolit vaihtuvat toisinpäin. Kuvattava kertoo, miten ja missä ympäristössä hän haluaa tulla kuvatuksi. Kuvaajan tehtävä on toimia apuna, kannustajana ja hyväksyvinä silminä.

Esimerkiksi Hämeen kesäyliopistossa on alkamassa tänä keväänä voimauttavan valokuvan ammatillinen peruskoulutus.

Lisätietoa voimauttavasta valokuvasta verkossa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut