
Mignon-munakakku sopii pääsiäiseen kuin nenä päähän – tässä ryttyläläisen Cake Maman suussasulava resepti
Leivonta: Pääsiäisherkut syntyvät kädenkäänteessä.
Ryttyläläisen tilauskonditoriayrittäjä Cake Maman eli Sanna Dergermanin taitavissa käsissä syntyy monenlaisia suolaisia ja makeita leivonnaisia. Omaksi suosikikseen hän nimeään juhlapöydän kruunun: kakun.
– Kakku kuuluu vahvasti suomalaiseen juhlaperinteeseen. Se tekee juhlasta juhlan, oli sitten kyse perinteisistä juhlapyhistä, häistä tai ristiäisistä.
Pääsiäiseksi Degerman suosittelee Mignon-munakakkua, jonka lapset saavat koristella suklaamunilla. Pääsiäispöytään sopivat myös raikas sitruunajuustokakku sekä pääsiäishenkiset kuppikakut, jotka koristellaan pieniksi pesiksi vihreäksi värjätyllä kermavaahdolla ja karkki- tai suklaamunilla.
Sitruunajuustokakun keksipohja syntyy hienontamalla 250 g manteli- tai kanelikeksejä. Keksirouhe sekoitetaan 60 g sulatettua voita. Keksipohja taputellaan voideltuun 20–24 cm:n irtopohjavuokaan.
Täytteeseen tulee 3 dl vispikermaa, 400 g maustamatonta tuorejuustoa, 2 sitruunan kuoriraaste, 1 dl sitruunanmehua, 2 dl hienoa sokeria ja 3 kpl liivatetta.
Kakku tekee juhlasta juhlan.
Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma. Yhdistä toisessa kulhossa huoneenlämpöinen tuorejuusto, sokeri, sitruunankuoriraaste ja puolet sitruunamehusta. Kuumenna puolet sitruunamehusta kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivate.
– Sekoita liivatemehu tuorejuustomassan joukkoon ohuena nauhana kokoajan vatkaten, Degerman neuvoo.
Lopuksi kääntele kermavaahto massaan ja kaada se keksipohjan päälle. Kopauta vuokaa pöytää vasten, jotta ilmakuplat häviävät. Laita kakku tekeytymään jääkaappiin 6 tunniksi. Lopuksi irrota vuoka ja koristele marjoilla, hedelmillä, suklaalehdillä.
Mignon-munakakun pohja syntyy yhdistämällä 200 g hienonnettuja Domino- tai murokeksejä ja 60 g sulatettua voita. Jos käytät murokeksejä, sekoita joukkoon 2 rkl tummaa kaakaojauhetta.
Täytteeseen tulee 400 g mascarponea, 4 dl vatkattua vispikermaa, ½ dl sokeria, 6 kpl Mignon-munaa ja 1 tl vaniljasokeria. Sulata suklaamunat välillä sekoittaen mikrossa ja sekoita joukkoon huoneenlämpöinen mascarpone. Vaahdota kerma ja sokeri. Lisää 1/3 kermasta suklaaseoksen joukkoon ja kääntele hellästi sekaisin. Lisää loput kermasta ja kääntele tasaiseksi. Kaada vuokaan. Laita kakku tekeytymään jääkaappiin vähintään 6 tunniksi. Irrota vuoasta ja koristele.
Suklaakuppikakkuja varten sulata mikrossa 100 g voita ja anna jäähtyä. Sekoita kulhossa 2,5 dl vehnäjauhoja, 1 dl tummaa kaakaojauhetta, 2 dl ruoko- tai fariinisokeria, 1,5 tl vaniljasokeria, 0,5 rkl leivinjauhetta ja ripaus suolaa.
Sekoita keskenään sulatettu voi, 1,5 dl turkkilaista jogurttia ja 2 kananmunaa. Yhdistä joukkoon kuivat ainekset ja sekoita. Älä vatkaa. Asettele taikina kuppikakkuvuokiin ja paista 175 asteessa noin 25 minuuttia.
Nosta kuppikakut jäähtymään. Koristele jäähtyneet kuppikakut vihreäksi värjätyllä kermavaahdolla ja pienillä karkki- tai suklaamunilla.
Suolaisia ja makeita herkkuja
Cake Mama
Ryttyläläläisen Sanna Degermanin Cake Mama valmistaa suolaisia ja makeita leivonnaisia kaikkiin juhlahetkiin.
Kesäisin Cake Maman pihamaalla on suosittu kesäkahvila.
Tänä vuonna kesäkahvila avataan heti, kun koronarajoitukset sen mahdollistavat.
Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.