Kirpputorilta ompelimoon – vanhoista vaatteista voi saada hyviä pienellä tuunaamisella, vinkkaavat Hyvinkään ja Riihimäen ompelijat

Tuula Salmisen mukaan vanhojen vaatteiden arvostus on noussut. ”Moni asiakas tuo tänä päivänä korjattavaksi ja muokattavaksi vanhemmilta tai isovanhemmilta perittyjä vaatteita. Ompelimon palveluja käyttävät entistä enemmän myös miehet.” Mia Lagström

Mia Lagström

Ompelimoissa korjataan ahkerasti rikkoutuneita vaatteita. Eniten ompelijoita työllistävät vetoketjujen vaihdot, farkkujen ja taskujen paikkaukset sekä housujen lyhentämiset. Yhä enenevässä määrin ompelijan käsiin tuodaan myös vanhoja vaatteita muokattavaksi.

– Joukossa on ollut niin anopin kotelomekko kuin erään urheilutapahtuman tuulitakki. Vanhoilla vaateilla voi olla suuri tunnearvo tai vaatteesta pidetään niin paljon, että se halutaan säilyttää. Myös ekologinen ajattelu on lisääntynyt. Vaatteet halutaan käyttää loppuun, Kirsi Sipilä riihimäkeläisestä Ompelimo Sellistin Saumasta kertoo.

Hyvinkääläisen Ommel & Idea -ompelimon yrittäjän Tuula Salmisen mukaan koronavuosi on jopa kasvattanut asiakasvirtaa.

– Kun vietetään paljon aikaa kotona, ehditään kurkkaamaan kaappeihin ja vinteille ja tehdään vaatelöytyjä. Herää innostus tuunata niitä. Vanhoja perinnevaatteita arvostetaan nykyään entistä enemmän. Isoäidin takki halutaan korjauttaa itselle sopivaksi.

Salmisen mukaan nähtävillä on myös selvä trendi hankkia vaatteet kirpputoreilta, josta ne tuodaan ompelimoon muokattavaksi.

– Kirpputoreilta löytyy paljon muun muassa hyvälaatuisia villakangastakkeja. Myös uusien vaatteiden ostajat saattavat käyttää ompelimoiden palveluja. Jos kaupasta ei löydy istuvaa vaatetta, tehdään vaatteesta istuva. Ompelimon palveluja käyttävät entistä enemmän myös miehet.

Myös lihomiset ja laihtumiset näkyvät ompelimoissa. Pieniä vaatteita voidaan suurentaa muun muassa lisäämällä kangaskiiloja tai levittämällä puvunhousuja takasaumaan suurennusta varten jätetyillä saumanvaroilla. Suuremmasta on kuitenkin aina helpompi saada pienempi.

– Siinäkin on tosin rajansa. Alle kymmenen kilon muutokset vielä menevät helposti, mutta sen jälkeen vaate melkeinpä pitäisi purkaa kokonaan osiin ja tehdä uudestaan, koska isojen muutosten myötä kaava menettää muotonsa, Sipilä kertoo.

Ompelimoiden mukaan vaatetta hankkiessa kannattaa kiinnittää huomio vaatteen materiaaliin. Hyvälaatuinen luonnonmateriaali kestää kulutusta, ja sitä on vuosien saatossa helppo korjata. Tosin siinäkin on rajansa. Ajan myötä hapertunutta silkkipaitaa ei korjaa enää mikään, kangas ei kestä.

Ompelimot

Vie vaate uudistettavaksi

Pienestä vaatteesta voi saada suuremman ja suuresta pienemmän – tietyin rajoituksin.

Puolihameen voi leventää ja tädin vanhasta juhlamekosta voi tehdä erillisen hameen ja yläosan.

Isoäidin takista voi muokata jakun tai lyhemmän takin ja vanhan mallisesta jakusta enemmän nykyajan tyyliin sopivan.

Vaatteesta voidaan hyödyntää myös materiaali, esimerkiksi vanhat farkut voi käyttää hame- tai jakkukankaana.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut