Riihimäen seurakunnan kirkkoherra Sirpa Viherä: "Jeesus oli aikansa peräkammarinpoika"

Kirkkopyhät: Marian ilmestyspäivä on iloinen juhla keskellä paastonaikaa. Ajan lain mukaan Maria olisi voitu kivittää hengiltä avioliiton ulkopuolisen raskauden takia.

Maria on kristityille tärkeä esikuva. Häntä voidaan pitää merkityksellisenä myös siksi, että hänet mainitaan Raamatussa. ”Raamattu on hyvin miehinen teos, eikä siinä kovin montaa naista nimeltä mainita. Heidän, ketkä mainitaan, täytyy olla merkityksellisiä”, kirkkoherra Sirpa Viherä sanoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Sunnuntaina vietetään Marian ilmestyspäivää eli marianpäivää.

– Marian päivä on iloinen juhla keskellä paastonaikaa. Silloin muistellaan, kuinka enkeli ilmestyi Marialle ja kertoi Jeesuksen syntymästä, Riihimäen seurakunnan kirkkoherra Sirpa Viherä kertoo.

Päivä on ainoa Marialle osoitettu juhlapäivä luterilaisessa kirkossa. Katolilaisessa ja ortodoksisessa kirkossa Marialle osoitettuja juhlia on useita. Viherän mukaan syynä on, että katolisessa kirkossa Maria on nostettu pyhimyksen asemaan. Myös ortodoksisessa kirkossa Maria kuuluu kirkon pyhiin ihmisiin ja häneltä voidaan pyytää esirukousta.

– Meillä luterilaisessa kirkossa ei ole pyhimyskulttia ja rukouksiakin osoitetaan ainoastaan Jeesukselle ja Jumalalle. Mariaa kuitenkin kunnioitetaan esikuvana.

Myös kirkkoherra Viherälle Maria on tärkeä rohkeuden ja Jumalaan kohdistetun luottamuksen esikuva.

– Hän luotti Jumalaan, ja otti vastaan Jumalan hänelle antaman tehtävän, joka oli inhimillisesti ajateltuna lähes mahdoton.

Meillä luterilaisessa kirkossa ei ole pyhimyskulttia. Mariaa kuitenkin kunnioitetaan esikuvana.

Sirpa Viherä

Ajan lain mukaan Maria olisi voitu kivittää hengiltä tai hänet olisi voitu eristää yhteisön ulkopuolelle avioliiton ulkopuolisesta raskaudesta.

– Joosefkin kieltäytyi menemästä Marian kanssa naimisiin, kun hän kuuli tämän raskaudesta. Jumala lähetti Joosefin luo enkelin, joka ilmoitti, ettei tämän pitäisi pelätä ottaa Mariaa puolisokseen.

On arveltu, että Jeesuksen syntymän aikaan Maria oli 14–15-vuotias.

– Siihen aikaan mentiin naimisiin hyvin nuorena, heti kun tultiin sukukypsiksi. Avioliitossa tärkeintä oli tuottaa jälkeläisiä.

Jeesuksen lisäksi Maria sai muitakin lapsia. Raamattu kertoo Jeesuksen veljistä. Viherä uskoo, että Jeesuksella oli myös sisaruksia.

– Sen ajan kulttuurin mukaan vain miehet laskettiin.

Maria oli läsnä Jeesuksen elämässä koko tämän elämän ajan. Todennäköisesti Jeesus asui äitinsä luona.

– Jeesus ei mennyt koskaan naimisiin eikä perustanut perhettä, mikä oli siihen aikaan hyvin poikkeuksellista.

– Voisi sanoa, että hän oli aikansa peräkammarinpoika.

Jeesuksen kuoleman jälkeen Maria oli ensimmäisten kristittyjen joukossa alkuseurakunnassa.

– On arveltu, että hän oli merkittävässä asemassa, olihan hän Jeesuksen äiti, Viherä kertoo.

Seurakunnat

Marian ilmestyspäivä

Marian ilmestyspäivää eli marianpäivää vietetään sunnuntaina 21.3.

Marianpäivän aiheena on enkeli Gabrielin ilmestyminen Marialle ilmoittamaan Jeesuksen syntymästä. Katolisessa ja ortodoksissa kirkossa marianpäivää vietetään aina 25.3., tasan yhdeksän kuukautta ennen joulua. Näin oli ennen Suomessakin, kunnes vuodesta 1955 marianpäivää on vietetty sunnuntaisin.

Vanha kansa ennusti Marian päivänä säätä: ”Mitä Mariana katolla, sitä vappuna vaolla.”

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut