Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riihimäkeläiset Aleksi Wilenius ja Teemu Helle katsovat maailmaa runoilijan silmin

Kirjallisuus: Runoissa jokainen merkki on merkityksellinen. Vaikka kieli ja ilmaisu ovat runoudessa vapaata, ei paperille voi laittaa ihan mitä vain.

Kun riihimäkeläinen Aleksi Wilenius asteli kirjaston runohyllylle, oli se menoa.

– Varsinkin Risto Rasan ”Metsän seinä on vain vihreä ovi” kolahti kovaa. En ollut aiemmin lukenut sen kaltaista runoutta. Oli herätys, että asioita voi ilmaista tälläkin tavalla, Wilenius muistelee.

Runot veivät mukanaan ja aika pian Wilenius alkoi kirjoittaa runoja myös itse. Vaikka kieli ja ilmaisu ovat runoudessa vapaata, ei paperille voi laittaa ihan mitä vain.

– Runoudessa on tiettyjä konventioita, miten asiat on ennen tehty. Nykyrunous on jatkumoa tälle, siksi traditiot on tunnettava.

Wileniukselle runojen kirjoittaminen on tapa käsitellä asioita.

– Runouden avulla voi purkaa asioita, saada jotain pois mielen päältä. Runoni syntyvät jokapäiväisistä havainnoista, mitä näen ja koen. Mielestäni tunne on tärkeämpi kuin itse aihe tai asia, jota runo käsittelee. Runossa on oltava jotain, joka annetaan lukijalle.

Runojen kirjoittaminen on Wileniuksen mukaan hidasta puuhaa. Pitää miettiä tarkkaan, mitä haluaa ilmaista, millä keinoin ja missä muodossa.

– Runojen kirjoittaminen on jatkuvaa pohdiskelua. Pilkun paikkakin voi olla hyvin merkityksellinen. Hienointa runoissa onkin, kuinka niin pieneen tilaan tiivistyy niin isoja asioita.

Vuonna 2009 Riihimäelle muuttanut runoilija Teemu Helle liukui runouden maailmaan laululyriikan kautta.

– Olen suomalaisen iskelmämusiikin marinoima. Kun sitten ymmärsin, että runous tarjoaa kielellisiä elämyksiä vielä enemmän, aloin perehtyä siihen.

Runoissa kiehtoo Helteen mukaan niiden salaperäisyys. Runon tulkinnanvaraisuus antaa lähes loputtomasti mahdollisuuksia, sen lukeminen ei ole välttämättä koskaan valmis.

– Runo on tutkimusmatka, seikkailu, ikkuna tuntemattomaan. Edellä mainituista syistä se on sanataiteen muoto, joka parhaiten sanoittaa sanoittamattoman.

Runon kirjoittaminen on hänen mukaansa aina hyppy tuntemattomaan. Se ei ole koskaan tylsää.

– Runouden kieli on tietyllä tavalla vapaata, kaiken mahdollistavaa ja myös vapauttavaa. Runous antaa ikkunan maisemaan, jota ei voi muuten nähdä. Runoilija on tarkkailija.

Runo voi tulla vastaan hyvinkin sattumalta.

– Huomasin kävelylenkillä, että suojatietä merkkaava valkoinen merkintä tiessä näytti siltä kuin arkunkansia olisi ollut rivissä. Kun siihen ajatukseen sitten yhdisti sen paradoksaalisen huomion, että vieressä kohosi sairaala, ymmärsin että minulla oli runon ainekset kasassa. Syntyi aforistinen runo Kirjaus, Helle kertoo.

Runoudella on kielioppinsa. Jos kirjoittaa omaksi huvikseen, ei ole väliä mitä kirjoittaa ja miten. Jos haluaa julkaista runoutta, on oltava käsitys nykyrunoudesta ja miten sitä kirjoitetaan.

– Aivan kuten muusikon, runoilijan on tunnettava ja osattava instrumenttinsa. On luettava paljon, Helle sanoo.