Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Hyvinkääläiset päiväkodit heittivät jälleen lukuhaasteen lapsiperheille – "Lukeminen on ihana asia ja lapset saavat siitä irti todella paljon"

Varhaiskasvatus: Hyvinkääläisten päiväkotien tempaus järjestetään toista kertaa. Tarkoituksena on lukea maaliskuun aikana viisi kirjaa yhdessä lapsen kanssa.

Judith van Grunsven kannustaa perheitä yhteisiin lukuhetkiin. Toni Forssell

Toni Forssell

Hyvinkääläiset päiväkodit kannustavat jälleen perheitä yhteisiin lukuhetkiin.

Maaliskuun alussa startanneen lukuhaasteen tarkoituksena on saada perheet lukemaan lapselleen yhteensä viisi kirjaa kuukauden aikana.

Hyvinkään kaupungin Lukemaan-hankkeeseen kuuluva tempaus järjestetään nyt toista kertaa.

– Lukuhaaste syntyi viime vuonna, kun mietimme, että miten saisimme perheet osallistumaan yhteisiin lukuhetkiin, toteaa varhaiskasvatuksenopettaja Judith van Grunsven.

Maaliskuun alussa Hyvinkään kaupungin kunnalliset päiväkodit jakoivat kaikille asiakasperheilleen niin sanotun lukupassin. Siihen merkitään niiden kirjojen nimet, jotka kuukauden aikana on lapsen kanssa luettu.

– Vaikka lukupassiin mahtuukin vain viiden kirjan tiedot, niin saa niitä toki lukea enemmänkin. Ajatuksena tässä on, että kyse olisi mahdollisimman matalan kynnyksen toiminnasta, van Grunsven.

Lukeminen on ihana asia ja lapset saavat siitä irti todella paljon.

Judith van Grunsven

– Haluamme myös muistuttaa siitä, että lukeminen on ihana asia ja lapset saavat siitä irti todella paljon, hän jatkaa.

Van Grunsvenin mukaan kirjojen lukeminen lapselle onkin erittäin tärkeää ja siitä on monenlaisia hyötyjä.

Lukutaito on hänen mukaansa tärkeää jo pelkästään koulumenestyksenkin kannalta, mutta nykypäivänä entistä tärkeämpää on monilukutaito.

– Nykyään esimerkiksi netissä on paljon luettavaa tarjolla, ja nimenomaan siksi on tärkeää, että osaamme lukea ja hahmottaa, että mitkä asiat ovat totta ja mitkä ei. Kaikki kuitenkin alkaa siitä, että ylipäänsä luemme, van Grunsven sanoo.

Etenkin pienten lasten kohdalla äärimmäisen tärkeää on hänen mukaansa lukemisen vaikuttaminen tunnetaitojen kehittymiseen.

– Lapset, joille on pienenä luettu paljon kirjoja, osaavat hahmottaa paremmin, miltä toisesta tuntuu.

Maaliskuun lopussa lapset palauttavat täytetyt lukupassit takaisin omiin päiväkoteihinsa. Sen jälkeen, Mikael Agricolan päivänä 9. huhtikuuta, koittaa puolestaan stipendien jako.

– Alunperin tarkoituksena oli järjestää isot yhteiset juhlat, mutta koronan takia ne pidetään omissa ryhmissä. Jokainen voi järjestää ne omalla tavallaan, van Grunsven sanoo.

Eikä hätää, vaikkei lukupassia saisikaan kuukauden aikana suoritettua: stipendi jaetaan kaikille lapsille, van Grunsven lupaa.

– Siitä pidämme kyllä huolen. Ja luemmehan me lapsille kirjoja tietysti myös päiväkodissa, hän huomauttaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut