Verkkokalastus onnistuu talvellakin: "Tunnin päästä kala on jo pannulla"

Kalastus: Verkkokalastusta voi harrastaa myös talvella.

Seppo Kettunen (oik.) on kalastanut koko ikänsä. Talvikalastuksen verkoilla hän aloitti parikymmentä vuotta sitten, kun hän jäi eläkkeelle. – Aikaa on oltava, sillä verkot on käytävä katsomassa 3-4 päivän välein, kalakaveri Matti Aaltonen (vas.) kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Lunta tulee vaakatasossa, mutta tervakoskelaisia kalamiehiä Matti Aaltosta ja Seppo Kettusta se ei haittaa.

Kalastus on hieno harrastus kelillä kuin kelillä.

– Tämä on hyvää hyötyliikuntaa eläkeläiselle, Kettunen selittää.

Pilkkiminen on monelle tuttua. Talvikalastus verkoilla on sen sijaan harvinaisempaa. Kettusella ja Aaltosella on Kernaalanjärvellä kolme verkkoa.

Verkkokalastus talvella ei eroa kesäisin tehtävästä verkkokalastuksesta juurikaan. Verkon laskeminen vaatii tosin hieman enemmän töitä.

Jäähän tehdään kaksi avantoa, jotka sijaitsevat verkon mitan päästä toisistaan. Verkon toiseen päähän kiinnitetään vetonaru, joka kuljetetaan jään ali avannosta toiseen.

– Ennen naru syötettiin avannosta toiseen pitkän riu’un avulla. Nykyisin naru kiinnitetään uistinlautaan. Laudassa on jousivipu, jonka avulla lautaa liikutetaan jään alla narusta nyppimällä, Aaltonen selittää.

Vetonarun avulla verkko vedetään paikoilleen ja kiinnitetään verkon reunassa olevista naruista kiinni avantojen reunoille tökättyihin risuihin. Kun saalista tullaan hakemaan, kiinnitetään verkon toiseen päähän jälleen vetonaru. Kun verkko on nostettu ja kalat irrotettu, saadaan verkko helposti paikoilleen vetonarusta vetämällä.

Kernaalanjärvi on miesten mukaan hyvä paikka kalastaa.

– Tähän laskee neljä jokea Lopen Kaartjärvestä ja Loppijärvestä, Hattulan Renkajärvestä ja Hämeenlinnan Alajärvestä, joten tämä toimii valtavana keräilyaltaana, Kettunen kertoo.

Kettunen on mukana Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen tutkimuksissa.

– Lähetän heille tarkat tiedot kaikista saamistani kaloista. Olen niin sanottu kirjanpitokalastaja. Toimitan heille myös kaloja tutkittavaksi.

Eniten Kernaalanjärvestä saa sulkavaa, haukea, lahnaa sekä kuhaa. Järveen on istutettu myös karppia ja toutaimia. Reilu viikko sitten Aaltonen ja Kettunen nostivat verkollaan peräti seitsemänkiloisen kuhan. Se päästettiin vapaaksi jälkeläisiä tekemään.

– Vähän se kirpaisi, Aaltonen naurahtaa.

Mitään yhtä tiettyä lempikalaa ei miehillä ole. Kaikki maistuvat.

– Tunnin päästä nämäkin kalat ovat jo pannulla. Sen tuoreempaa ei ole. Kuha on monelle se, mitä tavoitellaan, mutta on haukikin hyvää niin pannulla paistettuna kuin uunissa tehtynä, Aaltonen sanoo.

Talvikalastamaan

Verkkokalastus vaatii luvat

Talvikalastukseen vaaditaan samat luvat kuin kesäkalastukseen, mm. verkkokalastuksen tarvitaan verkkokalastuslupa, joka hankitaan paikalliselta kalastusosakaskunnalta. Pilkkiminen kuuluu jokamiehen oikeuksiin ja on sallittua ilman lupaa.

50 millin verkoilla keskisaalis on noin kilon painoista. Kernaalanjärvellä saaliiksi tulee kuhaa, haukea, lahnaa ja sulkavaa.

Kaira ja muut varusteet kulkevat jäällä mukavasti ahkiolla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut