Riihimäkeläistä Katja Taskista inspiroivat elämän peruskysymykset: ”Taiteen tekeminen on tapa ajatella maailmaa”

Taide: Katja Taskisen Näkymä-näyttely on esillä Promenadigalleriassa ja Taideasemalla.

Taidegraafikko Katja Taskinen innostuu välillä tekemään myös pieniä asetelmia. – Niitä on kiva rakennella. Olen tehnyt vedoksistani myös muutaman taiteilijakirjan. Taiteen tekeminen on sisäsyntyinen tarve. Tapa ajatella maailmaa. Jotkut kirjoittavat, jotkut tekevät lauluja, minä teen kuvia. Mia Lagström

Mia Lagström

Riihimäkeläisen taidegraafikko Katja Taskisen tuoreen näyttelyn aihe Näkymä on tekijälleen mieluisa.

– Näkymä, ajankulku ja sen ilmentymänä valo ovat olleet aina tuotantoni peruskiviä, teemoja, jotka kulkevat aina mukana.

Taskista inspiroivat myös elämän peruskysymykset: ihmisyys ja ihmisenä oleminen, ajankulu ja hetkellisyys. Ne ovat aiheita, joihin hän palaa aina uudestaan. Taiteilijan mukaan elämä ilman taidetta olisi vaikea kuvitella.

– Taiteen tekeminen on sisäsyntyinen tarve. Tapa ajatella maailmaa.

Grafiikassa Taskista kiehtoo käsityöläisyys. Puupiirrosten tekeminen on hyvin fyysistä. Puulaatan kaivertamiseen saa kulumaan myös aikaa. Siinä ehtii miettimään teosta ja teemaa pitkään. Taskisen mukaan kyseessä on hauska illuusio.

– Puukaiverruksen painojälki on läpikuultavaa ja kevyttä. Lopputuloksesta ei näe sen taustalla olevaa työn fyysisyyttä ja suurta määrää. Vähän kun katselisi helpolta ja kevyeltä näyttävää tanssia.

Uransa alkuvaiheessa Taskinen teki useita vuosia metalligrafiikkaa. Vuodesta 2011 on syntynyt pääosin puupiirroksia ja monotypioita.

– Puupiirroksissa kiehtoo kepeys. Sillä saa hyvin ohuita värisävyjä ja värin liukumia. Monotypia on puolestaan hyvin maalauksellista.

Taskinen tekee lähinnä 1/1-vedoksia. Sarjallisuus ei häntä kiinnosta.

– Minulle laatat ovat palapelin paloja, joilla voi leikkiä, poistaa ja lisätä osia, joten kaikki työni ovat periaatteessa uniikkeja.

Ilmaisuvoimaltaan grafiikka on yhtä rikasta kuin maalaustaide, riippuen tietenkin tekijän omista henkilökohtaisista mieltymyksistä.

– Painovärejä on paljon ja lisäsävyjä saa useilla painokerroksilla. Eivät omani työnikään ole pelkkää mustaa ja valkoista. Harmaan eri sävyjä on paljon, ja käytän minä välillä muitakin värejä.

Pääosin Taskinen kuvailee omaa ilmaisuaan minimalistiseksi.

– Pyrin tyhjyyttä kohti. Sen parempi, mitä vähäisimmillä elementeillä pystyn ilmaisemaan itseäni ja luomaan katsojalle mielikuvan näkymästä tai jostain konkreettisesta asiasta.

Ajatus minimalistisesta ilmaisusta ja kuvan illuusiosta kiteytyy Taskisen Näkymä-teokseen, jossa on oikeastaan vain viiva ja väriliukuma.

– Ihmisellä on sisäänrakennettuna taipumus tulkita ja täydentää näkemäänsä. Yksi ainoa viiva tuo mieleen kuvan horisontista, merestä ja taivaasta. Aika pienellä voi luoda paljon.

Näkymä

Taidegraafikko Katja Taskisen Näkymä-näyttelyn teoksia on esillä Hyvinkään Promenadigalleriassa (Vaiveronkatu 10, Hyvinkää) ja Hyvinkään rautatieaseman Taideasemalla 2.–28.3. Näyttely koostuu puupiirroksista ja monotypioista ja ne ovat vuosilta 2016–2021.

Katja Taskinen on riihimäkeläinen taidegraafikko. Vuodesta 2004 hän on tehnyt metalligrafiikkaa ja vuodesta 2011 puupiirroksia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut