Sunnuntaina vietetään Opi jotain perhosista -päivää – Riihimäen ja Hyvinkään seudulla yleisimmät lajit ovat lauhahiipijä, tesmaperhonen ja lanttuperhonen

Luonto: Kevään ensimmäiset päiväperhoset lähtevät lentoon huhtikuussa.

Markku Savolainen on hoitanut maatalousympäristön päiväperhosseurantaa Kormussa jo viiden vuoden ajan. Hänen kokoelmiinsa on kertynyt 102 eri päiväperhoslajia. – Nykyisin en enää kerää. Ainoastaan havainnoin ja kirjaan havaintoni. Mia Lagström

Mia Lagström

Kevään ensimmäiset päiväperhoshavainnot tehtiin viime vuonna maaliskuussa.

– Kun ilma lämpenee, saattavat joidenkin lajien toukat herätä liian aikaisin ja jäädä ilman ravintokasvia, ja se on kohtalokasta. Yleisesti päiväperhosista ensimmäiset lajit alkavat lennellä huhti-toukokuussa, loppilainen perhosasiantuntija Markku Savolainen kertoo.

Sunnuntaina 14.3. vietetään Opi jotain perhosista -päivää. Mitä Savolaisen mukaan ihmisten olisi hyvä perhosista tietää?

– Olen itse suunnitellut valkoisten perhosten päivää. Moni luulee näkevänsä aina kaaliperhosen, kun näkee valkoisen perhosen. Valkoisia perhosia on kuitenkin paljon, kuten virna-, pihlaja-, lanttu- ja naurisperhonen. Sitruunaperhosen naaraskin on hyvin vaalea.

Suomessa on noin 2500 perhoslajia, joista päiväperhosia on 122. Savolainen on havainnoinut viiden vuoden aikana 48 päiväperhoslajia, mikä on melkoinen lajikirjo huomioiden, että kaikki on havaittu samasta paikasta Kormun kolmen kilometrin mittaiselta linjalta.

– Varsinaisen keräilyn olen vaihtanut havainnointiin ja tarkkailuun, Savolainen mainitsee.

Olen suunnitellut valkoisten perhosten päivää.

Riihimäen ja Hyvinkään seudulla yleisimmät lajit ovat lauhahiipijä, tesmaperhonen ja lanttuperhonen.

Joskus vastaan saattaa tulla harvinaisuuksiakin, kuten etelänkeltaperhonen, joka on etelästä saapunut vaeltaja. Savolaisen oma suosikki on viime aikojen tulokas häiveperhonen, jonka koiraan siivet ovat upean sähkönsiniset, kun valo osuu niihin oikeassa kulmassa.

– Yksi kauneimmista on myös auroraperhonen. Tämän lajin koiraat ovat koreampia kuin naaraat. Erikoista on myös se, että vaikka siiven yläpuoli naaraalla on melko yksinkertaisen värinen, voi alapinnalta löytyä todella hienot kuviot.

Parhaita paikkoja perhosten bongailuun ovat vanhat metsälaitumet, teiden pientareet, niityt ja suot.

– Kun menee juhannuksen tienoilla Luutasuolle, näkee sellaisia lajeja, mitä ei yleensä näe, Savolainen vinkkaa.

Perhosten suosimat elinympäristöt ovat valitettavasti käyneet vähiin. Savolaisen mukaan jokainen voi vaikuttaa omalta osaltaan huolehtimalla omasta puutarhastaan niin, että perhosten toukille riittää syötävää.

– Ei ajeta pihaa sileälle kolmen sentin golfnurmelle, vaan jätetään pieni osa pihasta niitylle. Aikuiset perhoset syövät enimmäkseen mettä ja mahlaa, mutta niiden toukat tarvitsevat ravintokasveja. Osa toukista saattaa syödä vain yhtä tiettyä kasvia. Puutarhaan voi myös istuttaa perhosten suosimia kasveja, kuten kangasajuruohoa.

Perhoset

Väri suojaa

Perhosten siipiä peittävät väriainetta sisältävät suomut.

Perhosten siipien värityksen ja kuvioinnin tehtävänä on muun muassa piilottaa ne saalistajilta.

Kirkas väritys varoittaa myrkyllisyydestä ja pahasta mausta.

Suurin osa perhosista lentää yöllä.

Perhosten elinikä on varsin lyhyt, useimmiten muutamia viikkoja.

Jotkut lajit talvehtivat, kuten nokkosperhonen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut