Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

THL: Karanteenissa olevat opiskelijat voivat osallistua ylioppilaskirjoituksiin tiukoin erityisjärjestelyin – Ei välttämättä onnistu joka lukiossa

Ylioppilaskirjoituksiin voi osallistua myös karanteenista, jos tiukat erityisjärjestelyt pystytään toteuttamaan. Taimi Haimila

Minna Harmaala

Karanteenissa olevat opiskelijat voivat osallistua kevään ylioppilaskokeisiin erityisjärjestelyin, linjaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Linjaus koskee vain altistuksen takia karanteenissa olevia oireettomia ja negatiivisen koronatestituloksen saaneita opiskelijoita, ei tartunnan saaneita.

Vaaditut erityisjärjestelyt ovat niin tarkat, että THL:n mukaan niitä ei välttämättä pystytä takaamaan kaikissa Suomen lukioissa. Lukioilla ei myöskään ole velvollisuutta järjestää karanteenissa oleville kirjoitusmahdollisuutta. Päätös erityisjärjestelystä on päiväkohtainen ja tilanne voi muuttua ennen seuraavaa koepäivää.

Niitä karanteeniin joutuneita, joiden lukio ei mahdollista kirjoittamista, sekä tartunnan saaneita THL suosittelee hakemaan ilmoittautumisen mitätöintiä. Tällöin he voivat osallistua kokeisiin seuraavalla tutkintokerralla eli syksyllä.

– Tartuntojen välttämiseksi kaikille ylioppilaskokeeseen ilmoittautuneille suositellaan sosiaalisten kontaktien välttämistä, eli omaehtoiseen karanteeniin asettumista, kaksi viikkoa ennen kokeiden alkua. Lisäksi on tärkeää noudattaa huolellisesti hygieniaohjeita ja suosituksia turvaväleistä ja maskin käytöstä, sanoo tiedotteessa THL:n ylilääkäri Otto Helve.

Abit pääsevät pk-seudulla takaisin lähiopetukseen valmistautumaan yo-kokeisiin – suositellaan omaehtoista karanteenia 2 viikkoa ennen kokeita

Karanteeniin joutuneelta opiskelijalta ylioppilaskokeeseen osallistuminen vaatii koronatestissä käymistä koetta edeltävänä päivänä. Testin tuloksen on oltava negatiivinen. Lisäksi kokelaan on oltava koepäivän aamuna oireeton, minkä toteaa terveydenhuollon ammattilainen joko paikan päällä tai puhelimitse.

Kokelaan on saavuttava koepaikalle muulla kuin julkisella kulkuneuvolla niin, että hän ei ole lähikontaktissa muihin kuin lähiomaisiin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi pleksillä varustettua taksia, lähiomaisen tarjoamaa autokyytiä tai kävelyä.

Kokeen aikana on käytettävä maskia lukuun ottamatta lyhyitä ruoka- ja juomataukoja. Muihin ihmisiin on pidettävä yli kahden metrin väliä koko ajan.

Lukion pitää järjestää karanteenissa oleville kokelaille erillinen tila, jossa koetta suorittaa ainoastaan karanteenissa olevia opiskelijoita. Koetilassa pitää olla hyvä ilmanvaihto

Karanteenissa oleville pitää järjestää erillinen sisäänkäynti koetilaan ilman lähikontakteja muihin. Kokeen aikana heidän käytössään pitää olla erillinen wc-tila, jota ei käytä kukaan muu.

Koetta valvomassa pitää olla tehtävään suostuvat koulutetut valvojat, joiden kontaktit karanteenissa oleviin opiskelijoihin minimoidaan. Valvojien tulee suojautua asianmukaisesti terveydenhuollon ammattilaisilta saamansa ohjeistuksen mukaan. Valvojat voivat olla joko lasiseinän takana tai samassa tilassa opiskelijoiden kanssa, jos he pystyvät pitämään turvavälin ja ovat suojautuneet asianmukaisesti.

Kun koe on ohi, kaikki käytetyt laitteet pitää pyyhkiä desinfioivalla liinalla ja tilat on siivottava Työterveyslaitoksen koronasiivousohjeiden mukaan.

Toisen asteen opiskelijoita siirtyy osittain takaisin lähiopetukseen pääkaupunkiseudulla – Kokoontumisrajoitus kuuteen

Espoolaisnuoren lukio venyy etäopetuksen vuoksi yli kolmeen vuoteen – "Voin tehdä tuntien aikana kaikkea sekalaista"

Myös kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalla yksiköllä on tärkeä rooli karanteenin aikaisen ylioppilaskokeen järjestelyissä.

Yksikön pitää tiedottaa lukiolle karanteenista kokelaan tai tämän huoltajan suostumuksella riittävän ajoissa, jotta koejärjestelyt voidaan suunnitella.

Yksikön on varmistettava, että karanteenissa olevat kokelaat pääsevät koronatestiin koetta edeltävänä päivänä, tarkistettava testitulokset ja tiedotettava niistä kokelaalle ja tämän luvalla myös lukiolle. Lisäksi yksikön edustaja varmistaa kokelaan oireettomuuden koepäivänä.

Tartuntataudeista vastaava yksikkö kouluttaa valvojat karanteenissa olevien kokelaiden kokeeseen, jotta nämä osaavat suojautua riittävästi.

Terveydenhuollon tehtävänä on myös arvioida, riittävätkö lukion suunnittelemat erityisjärjestelyt, ja tukea tarvittaessa koepäivän ongelmatilanteissa.

Lue koko THL:n ohjeistus täältä (pdf) .

Yhdeksäsluokkalainen, tänä keväänä on haettava jatkokoulutukseen – Yhteishaku alkaa huomenna

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut