Valtion koronatuki helpotti Hyvinkään talouskipuilua –  "käytännössä nollatulos"

Talousjohtaja Markus Peevo kertoo kaupungin tiedotteessa olevansa tyytyväinen nollatulokseen. Ari Peltonen

Hyvinkään kaupungin tilikausi 2020 päätyy tilinpäätöksen ennakkotietojen mukaan käytännössä nollatulokseen, tiedotti Hyvinkään kaupunki maanantai-iltana.

Tilikauden ylijäämä on 0,8 miljoonaa euroa, joka koostuu Hyvinkään Vesi -liikelaitoksen ylijäämästä, todetaan kaupungin lähettämässä tiedotteessa.

– Nollatulokseen on ilman muuta oltava tyytyväinen, sillä ilman valtiolta saatuja koronatukia kaupungin tilikausi olisi ollut lähes 17 miljoonaa euroa alijäämäinen. Merkittävä osa koronatuista kanavoitui kaupungin kautta Keusoteen ja HUS:n koronakustannusten kattamiseen, kommentoi Hyvinkään talousjohtaja Markus Peevo tiedotteessa.

Kaupunki muistuttaa, että kuntatalouden ennustaminen on ollut erittäin vaikeaa viime vuosina johtuen useista eri tekijöistä. Sen mukaan ennustettavuuteen vaikuttivat nyt etenkin koronatilanteen mukanaan tuoma epävakaus sekä yksittäisenä tekijänä Sahanmäen kaatopaikan puhdistukseen tehty pakollinen varaus tilinpäätöksessä.

– Vuoden 2020 tilinpäätösarvioiden valossa kuntatalous vahvistui vuoden 2019 ennätysheikolta tasolta poikkeuksellisen hyviin lukemiin. Hyvinkään talous toteutui kuntien yleistä talouskehitystä vastaavasti, sanoo Peevo tiedotteessa ja muistuttaa, että "tulevina vuosina on varauduttava koronasta aiheutuviin tulomenetyksiin, joita ei välttämättä kompensoida valtion taholta menetyksiä vastaavasti".

Investointejakin tehtiin. Hyvinkäällä valmistuivat kuluneen vuoden aikana Metsäkaltevatalo kuin hiljattain käyttöön otettu Kipinä-talokin.

– Kummatkin rakennukset ovat merkittävässä roolissa asuinalueen ja kaupungin palvelutarjonnassa ja nämä investoinnit lisäävät kaupungin vetovoimaa. Muuttovoitto Hyvinkäälle oli viime vuonna positiivinen ja asuntorakentaminen lisääntyi, joten olosuhteet kaupungin kasvulle ovat hyvät, arvioi Hyvinkään kaupunginjohtaja Jyrki Mattila tiedotteessa.

– Nyt käynnissä olevien investointien jälkeen on tarpeen keskittyä välttämättömiin investointeihin, jotka turvaavat myönteiseen väestö- ja työpaikkakehityksen myös tulevaisuudessa. Tärkeitä lähivuosien painopisteitä ovat maa-alueiden hankinta, tonttituotanto ja kuntatekniikan rakentamisen investoinnit.

Lähivuosina kaupunki aikoo nojata kestävän talouden ohjelmaan, jonka valtuusto hyväksyi viime kesäkuussa.

– On hyvä, että valtuusto teki päätöksen kestävän talouden ohjelmasta vuosille 2020-2024 kesällä 2020. Johdonmukainen taloussuunnittelu auttaa kaupungin kehittämisessä riippumatta siitä, mitä tulevat vuodet tuovat mukanaan, sanoo Mattila tiedotteessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut