Riihimäen VPK hakee vapaaehtoisia mukaan hälytystoimintaan

Vapaaehtoistyö: Peruskurssin käyneet pääsevät vastaamaan hälytyksiin jo ensi kesänä.

Riihimäen vapaapalokunta kaipaa lisää vapaaehtoisia mukaan hälytystoimintaan. – Hälytysten määrä on kasvanut viime vuosina, joten tarvitsemme lisää vapaaehtoisia. Viime vuonna vastasimme 65 hälytykseen, joista suurin osa oli tulipaloja, päällikkö Juha Kylmälä ja palokuntalainen Anu Niinimäki kertovat. Mia Lagström

Mia Lagström

Nyt on mahdollisuus päästä mukaan Riihimäen VPK:n hälytystoimintaan.

– Peruskursseja, jotka mahdollistavat hälytystoimintaan mukaantulon, järjestetään harvakseltaan. Nyt sellainen tilaisuus olisi tarjolla. Peruskurssille osallistuvat pääsevät tositoimiin jo tänä kesänä, Riihimäen VPK:n päällikkö Juha Kylmälä vinkkaa.

Mukaan ovat tervetulleita kaikki pelastustoiminnasta kiinnostuneet, kunhan on täyttänyt 18 vuotta ja omaa normaalin fyysisen kunnon ja terveyden.

– Pitää olla oikea asenne ja epämukavuuden sietokykyä. On siedettävä muun muassa korkeita ja ahtaita paikkoja, palokuntalainen Anu Niinimäki kertoo ja kannustaa hälytystoimintaan mukaan myös naisia.

– Ei pelastustyö ole vain miesten hommaa.

Riihimäen VPK:lla on palokuntasopimus Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen kanssa.

Kyse on pitkälti itsensä haastamisesta.

Päällikkö Juha Kylmälä

Hälytyskeskuksen kautta tullut hälytys välitetään puhelinsovelluksen kautta kaikille vapaaehtoisille. Jokainen saa itse päättää, lähteekö mukaan vai ei.

Osa käy kaikilla keikoilla, osa harvemmin.

– Elämäntilanne vaikuttaa. On työt, ja monella meistä on myös lapsia, Niinimäki kertoo.

Toiveena on, että mukaan tulevat sitoutuvat kuitenkin parhaansa mukaan toimintaan.

– Onnettomuuksia voi sattua milloin vain. Olin itse hommissa 6,5 tuntia jouluaattona. Ei siinä ajatellut, että oma jouluaatto meni vapaaehtoistyössä, Kylmälä kertoo.

Halu auttaa onkin yksi suurimmista syistä lähteä mukaan. VPK:n hälytystoiminnassa pääsee myös tekemään ja kokemaan asioita, joita ei muutoin pääsisi.

– Tämä on harrastus, joka antaa paljon. Parasta on hyvä ilmapiiri ja yhteisöllisyys. Oppii uusia asioita ja pääsee ylittämään itsensä, Niinimäki sanoo.

– Kyse on pitkälti itsensä haastamisesta, Kylmälä lisää.

Peruskoulutus antaa valmiudet vastata hälytyksiin. Jos haluaa kouluttautua pidemmälle, on sekin mahdollista.

Mahdollista on osallistua jopa savusukelluskurssille. Sinne on tosin jo suuremmat pääsyvaatimukset. Joillekin VPK saattaa olla välietappi matkalla pelastusopistoon.

Viime vuonna Riihimäen VPK vastasi 65 hälytykseen, joista valtaosa oli rakennuspaloja.

Onnettomuuspaikalla VPK toimii pelastuslaitoksen lisäkätenä. Myös tulipalopaikan jälkivartiointi kuuluu VPK:lle.

Riihimäen VPK

Mukaan hälytystoimintaan

20 tunnin perehdytyskoulutus järjestetään ma 15.3. ja ti 16.3. klo 17–20 etänä Teamsin kautta sekä la 20.3. ja su 21.3. klo 8–16 paloasemalla.

Perehdytyksen jälkeen koulutus jatkuu 70 tunnin peruskurssilla ma 29.3. ja ti 30.3. klo 17–20. Ensimmäiset oppitunnit suoritetaan etänä Teamsin kautta. Koulutukset järjestää Kanta-Hämeen pelastuslaitos.

Koulutus on maksuton. Lisää tietoa antaa palokunnan päällikkö Juha Kylmälä puh. 040 541 7747 tai s-postitse paallikko@riihimaenvpk.fi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut