Kun yksi sairastuu, monen maailma muuttuu – FinFami järjestää teemaillan omaisille

Mielenterveys: Psyykkisesti sairastuneen läheinenkin tarvitsee tukea.

FinFami tukee mielenterveys- tai päihdeongelmista kärsivien omaisia. – Mielenterveys- ja päihdeongelmat aiheuttavat suurta huolta ja epätietoisuutta koko lähipiirissä. Vaarana on, että myös läheinen sairastuu. Silloin tarvitaan tukea, omaistyöntekijä Marjukka Kaitakorpi sanoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Mielenterveys- ja päihdeongelmat vaikuttavat sairastuneen koko lähipiiriin.

– Kun yksi sairastuu, monen maailma muuttuu, omaistyöntekijä Marjukka Kaitakorpi Kanta-Hämeen mielenterveysomaisista FinFami ry:stä sanoo.

Kaitakorven mukaan ihmiset ja perheet ovat tällä hetkellä kovilla. Ahdistusoireet ovat lisääntyneet.

– Koronan myötä monet palvelut ovat kiinni tai muuttuneet etäpalveluiksi, mikä haastaa perheitä ja omaisia, miten saada oikea-aikainen apu.

FinFamin tehtävänä on tukea sairastuneiden läheisiä ja heidän hyvinvointiaan, jotta he jaksavat kulkea sairastuneen rinnalla.

Mielenterveys- ja päihdeongelmat aiheuttavat suurta huolta ja epätietoisuutta.

Itsetuhoista ei voi jättää yksin.

– Sairastuminen vaikuttaa kaikilla elämän osa-alueilla. Jos esimerkiksi toinen vanhemmista sairastuu, kasautuu taloudellinen vastuu ja lastenhoitovastuu toisen vanhemman harteille.

Pahimmassa tapauksessa läheisen mielenterveysongelmat voivat aiheuttaa myös ympärillä olevien ihmisten ahdistumisen ja masentumisen. Auttaminen ja tukeminen voi johtaa myös auttajan taloudellisiin ongelmiin.

– Itsetuhoista ei voi jättää yksin, mikä vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin ja jopa työssä käymiseen. Tämä voi johtaa tilanteeseen, että läheinen on omaishoidollisessa tilanteessa ilman, että saa omaishoidon tukea. Mielenterveysongelmia ei tunnisteta vielä riittäväksi syyksi saada omaishoidontukea. Omaishoidontuen saavista ainoastaan noin kolme prosenttia on myönnetty psyykkisistä syistä. Tämä on iso asia.

FinFami antaa sekä henkilökohtaista tukea että vertaistukea ryhmissä.

– Vaikka nykyään mielenterveysongelmista puhutaan paljon, liittyy niihin edelleen häpeän tunnetta. Koetaan, että ollaan tilanteessa yksin. Tällöin kokemusten jakaminen auttaa.

Tukea on saatavilla myös verkossa. Tukinetissä on joka keskiviikko kello 17–19 chatti, jossa voi keskustella anonyymisti.

FinFamin toimintaan ovat tervetulleita ihan kaikki, oli suhde sairastuneeseen mikä vain. Voi olla kaukainen sukulainen, ystävä, naapuri. Huoli läheisestä riittää.

Toiminta on maksutonta, jotta kynnys tulla mukaan olisi mahdollisimman matala.

FinFami

Teemailta omaisille

Teemailta mielenterveys- tai päihdeongelmista kärsivien omaisille Hatlammin ulkoilualueella (Hiihtomajantie 105, Riihimäki) ti 9.3. klo 15.30–17.30.

Teemaillassa pohditaan omia voimavaroja ja jaksamista ja ulkoillaan kauniissa ympäristössä.

Ilmoittaudu mukaan 3.3. mennessä www.finfamikantahame.fi -sivuilta löytyvän linkin kautta. Lisätietoa marjukka@finfamikantahame.fi tai puh. 040 455 2160.

Teemailta järjestetään yhdessä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin psykiatrian poliklinikan kanssa.

Maaliskuussa Riihimäellä alkaa myös omaisten ABC-kurssi, jossa jaetaan työkaluja arjessa jaksamiseen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut