Lopella liikennöivä bussiyhtiö kyllästyi koululiikenteen vandalismiin – "Ei kenenkään rahapussi kestä tuollaisten tuhojen maksamista"

Pekolan Liikenteen busseissa on hajotettu ja töhritty penkkejä sekä levitetty roskia ympäriinsä. Pekolan Liikenne Oy

Toni Forssell

Lopen seudulla liikennöivä Pekolan Liikenne kertoo joutuneensa toistuvan häiriköinnin kohteeksi Launosten suunnan koulumatkan busseissaan.

Yhtiö avautui asiasta perjantaina Facebookin Loppi-ryhmässä. Päivityksen yhteydessä oli kuvia muun muassa sotketuista ja revityistä penkeistä.

Aamupostin tavoittaman Pekolan Liikenteen ajomestarin Esa Vanhakosken mukaan heidän busseissaan on muun muassa viillelty penkkejä puukoilla, töhritty verhoiluja sekä heitetty roskia eri puolille bussia.

– Tottakai kun lapsista on kysymys, elämää pitää olla, mutta sitten kun se menee ihan hölmöilyksi, niin se ei enää kuulu asiaan, Vanhakoski sanoo.

Hänen mukaansa ilkivaltaa on tapahtunut käytännössä koko lukukauden ajan, ja sitä esiintyy nimenomaan Launosten ja Lopen kirkonkylän välillä. Meno on muuttunut villimmäksi, kun koronan vuoksi toisen asteen opiskelijat ja työssäkäyvät eivät ole matkustaneet busseissa lainkaan.

Vanhakoski kertoo olleensa asiasta yhteydessä jo kuntaan sekä koulun rehtoriin, mutta muutosta ei ole tapahtunut.

–  Mikään ei tunnu menevän perille ja kukaan ei korvaa meille autojen kärsimiä vahinkoja. Ja samaan aikaan toisaalla valitetaan siitä, että autot ovat siivottomia. Mutta ei kenenkään rahapussi kestä tuollaisten tuhojen maksamista, Vanhakoski toteaa.

Vanhankosken mukaan liikennöitsijän kädet ovat tilanteen suhteen hyvin sidotut. Kuljettajat eivät ole tarkalleen pystyneet sanomaan, että kuka tai ketkä vahinkoja ovat tehneet.

– Ketään ei myöskään voi sääntöjen mukaan poistaa busseista, eikä lapsia voi tietenkään jättää pysäkillekään. Siitä vasta kalabaliikki syntyisikin. Kuljettajat ovat tilanteeseen tällä hetkellä todella turhautuneita, Vanhakoski sanoo.

– Matka on kaikille turvallinen, kun kuljettajan ei tarvitse koko ajan vilkuilla taustapeiliä, vaan hän voi rauhassa keskittyä tehtäväänsä, eli linja-auton ajamiseen, hän jatkaa.

Vanhakoski toivookin, että asiasta keskusteltaisiin kodeissa. Lasten kanssa olisi hyvä käydä läpi, että miten julkisissa liikennevälineissä tulisi käyttäytyä.

– Tarkoituksena ei ole syyllistää ketään, vaan saada tähän jotakin tolkkua. Haluamme liikennöidä hyvällä kalustolla, mutta jos tilanne on tämä, niin emme siihen kohta pysty, Vanhakoski toteaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut