Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erämessuja pitää malttaa odotella vielä hetki – hybribimallisilla messuilla uutta on maastopyörien testausalue

Messut: Erämessut järjestetään tänä vuonna livemessujen lisäksi verkossa.

Eräkansa alkaa olla malttamatonta. Riihimäen Messujen toimitusjohtaja Ninni Mannisen mukaan Erämessujen perään on kyselty paljon. Viime vuoden messut siirrettiin vuodella eteenpäin. Nyt niitä on siirretty vielä muutamalla kuukaudella.

– Erämessut tullaan järjestämään elokuussa. Tilanne on vielä sellainen, ettei messuja uskalla kesäkuussa järjestää. Parhaimmillaan paikalla on ollut 40 000 kävijää. Suurten messujen järjestäminen vie myös niin paljon aikaa, ettei niitä voi kuukauden varoitusajalla perua tai siirtää. Mieluummin pelaamme varman päälle.

Manninen on käynyt keskusteluja messujen tilanteesta muiden messujärjestäjien kanssa.

– Viime elokuussa järjestetyt Asuntomessut osoittivat, että turvallisuusohjeiden noudattaminen on messuilla mahdollista aikatauluttamalla ja porrastamalla kävijävirtoja. Koronatilanteen jälleen pahentuessa kaikki suuret messujärjestäjät ovat kuitenkin siirtäneet messunsa syksylle.

Koronapandemia tuli viime vuonna Mannisen mukaan messuväelle täytenä shokkina ja yllätyksenä.

– Hetki meni ihmetellessä, että mitä nyt tapahtuu. Nopeasti teimme kuitenkin päätöksen siirtää messuja.

Hienoa on myös se, että oma lähiluonto on löydetty.

Vaikka vuosi on ollut raskas, on saatujen tsemppiviestien huikea määrä lämmittänyt Mannisen sydäntä.

– Vaikka tilanne on edelleen epävarma, en suostu elämään pelossa. Luen parasta aikaa Saku Tuomisen kirjaa ”Riippumatta siitä, miten kaikki on, kaikki on hyvin”. Vaikka pipoa välillä kiristää, on ihmisluonto sellainen, että kun on toivoa, sitä kohden mennään.

Nyt toivotaankin, että valtaosa suomalaisista on kesään mennessä rokotettu ja messut voidaan järjestää. Takaporttikin on olemassa.

Tänä vuonna Erämessut järjestetään ensimmäistä kertaa hybridimallina. Samaan aikaan livemessujen kanssa järjestetään virtuaalimessut verkossa. Verkkoon on tulossa videomateriaalia, livehaastatteluja ja keskusteluja.

– Samaa sisältöä, mitä livemessuillakin on. Toivon mukaan saamme virtuaalimessuista interaktiiviset, jotta kävijät voivat keskustella näytteilleasettajien kanssa samalla tavalla kuin he olisivat paikalla.

Ei ole mahdoton ajatus, että virtuaalimessut jäisivät pysyväksi.

– Monet uumoilevat, että tämä on tulevaisuutta. Maailma pienenee. Ulkomailtakin voi ottaa osaa Erämessuihin tai omalta kesämökiltä. Kaikille virtuaalimessut eivät tietenkään sovi. Osalle on se juttu, että istutaan nuotiokahvilla, nähdään tuttuja ja jutellaan. Mutta on hyvä tarjota vaihtoehtoja.

Manninen uskoo, että Erämessujen sisältö kiinnostaa enenevässä määrin ihmisiä. Korona-aika on lisännyt luonnossa liikkumista, ja alan tulevaisuus näyttää valoisalta. Sellaisetkin ovat löytäneet luontosuhteen, jotka eivät ole sitä aiemmin tehneet.

– Hienoa on myös se, että oma lähiluonto on löydetty. Riihimäelläkin on paljon hienoja luontokohteita, kuten Hatlamminsuo, Riihimäen oma Lappi.

Erämessuilla on tuttuun tapaan laajasti edustettuina metsästys, kalastus, retkeily ja luonto.

– Vuosi toisensa jälkeen suosituimpia ohjelmanumeroita on muun muassa kalankäsittely. Se kiinnostaa kävijöitä joka kerta. Myös koiranäytökset ovat suosittuja. Noutajanäytökset ovat hienoa katseltavaa, vaikka itse metsästys ei kiinnostaisi.

Uutena messuille on tänä vuonna tulossa laaja pyörien testausalue, jossa voi tutustua eri pyörämalleihin.

– Koronan aikana maastopyöräilystä on tullut tavattoman suosittua. Myös messujen ohjelmaisäntä Mikko ”Peltsi” Peltola on intohimoinen maastopyöräilijä. On kiva saada hänet keskustelemaan aiheesta, Manninen sanoo.