Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Hiihtolomalta tulossa huonoja koronauutisia – "Sitten palataan leviämisvaiheen lukuihin aika tanakasti"

Hiihtolomaviikkojen jälkeen Kanta-Hämeen koronatartuntojen määrä lähtee kasvuun, arvioi sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä. Hän ehdottaa koulujen TET-jakson siirtoa toukokuulle, nyt jakso on alkamassa heti hiihtoloman jälkeen. Risto Aalto/Petri Lyy

Petri Lyy

Koronan ilmaantuvuus Kanta-Hämeessä on laskussa kohti kiihtymisvaihetta, mutta korkeintaan hetkeksi.

– Ennuste näyttää nyt siltä. Sitten palataan leviämisvaiheen lukuihin aika tanakasti, arvioi sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Koronatestien määrät ovat hiihtolomien alla vähentyneet samaan tapaan kuin joulun pyhinä. Silloin testejä välteltiin, ettei juhlakausi menisi pilalle karanteenin takia.

Vuodenvaihteen jälkeen tartuntoja todettiin sitten enemmän kuin testimäärien perusteella olisi ollut odotettavissa.

– Terveiset hiihtolomalaisille ovat samat kuin jouluna. Maltettaisiin tämä loma vielä olla mahdollisimman lähellä kotona ja pienessä piirissä, Järvelä sanoo.

– Moni tietysti lähtee Lappiin laskettelemaan. Sielläkin kannattaa välttää väkijoukkoja ja noudattaa kaikkia muita turvaohjeita.

Sitten palataan leviämisvaiheen lukuihin aika tanakasti.

Johtajaylilääkäri Sally Järvelä

Hiihtoloman jälkeen alkaa 8.- ja 9.-luokkalaisten työelämään tutustuttava jakso.

– Koronanyrkki tulee antamaan suosituksen, että TET-jakso siirrettäisiin toukokuulle, jos se ei opetussuunnitelmaa merkittävästi häiritse, Järvelä kertoo.

– Ei ole järkeä, että ensin meidän koululaiset hiihtelee ja laskettelee ympäri Suomea, ja sitten yli 1 000 koululaista jakaantuu ympäri maakuntaa työpaikoille.

Liikkeellä on nyt herkästi tarttuva brittimuunnos, mikä tekee Järvelän mukaan tilanteesta haastavamman jouluun verrattuna.

– Efekti, minkä se tekee, voi olla suurempi kuin mitä se oli joulun jälkeen, Järvelä toteaa.

Hiihtolomia riittää Kanta-Hämeeseen kahdelle viikolle. Riihimäen seudulla loma on ensi viikolla, Hämeenlinnan seudulla seuraavalla viikolla.

Tuore ilmaantuvuusluku Kanta-Hämeessä on 42 tartuntaa/100 000 asukasta, kun viimeviikkoinen lukema oli 55/100 000.

Koronan ilmaantuvuus Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän alueella on edelleen korkea, noin 120 tapausta/100 000 asukasta kahdelta viikolta laskettuna.

– Edelliset viikot olivat luokkaa 140/100 000. Koska viikkoa on jäljellä, vielä ei voi sanoa, onko kyseessä toivottu laskusuunta, sanoo Keusoten johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen.

Tartuntoja on Keusoten alueella todettu 1 806. Tartuntalähteet löytyvät kouluista, päiväkodeista ja matkoilta. Jatkotartuntoja on tapahtunut perheissä.

– Rakennustyömailta tulee edelleen myös tartuntoja, Laitinen-Parkkonen mainitsee.

– Osa tartunnan saaneista henkilöistä on onneksi jo karanteeniin asetettuja. Joukkoaltistuksia on ollut erityisesti päiväkodeissa.

Uusimmat kantahämäläiset tartunnat ovat lähtöisin perhe- ja ystäväpiiristä. Työpaikat ja rakennustyö Uudellamaalla ovat Järvelän mukaan seuraavaksi suurin tartunnan lähde

Kansallista testausstrategiaa muutettiin tällä viikolla, ja se alkaa ensi viikolla näkyä myös sairaanhoitopiirin toiminnassa.

Esimerkiksi myös oireeton koronavilkkuhälytyksen saanut voi uuden strategian mukaan hakeutua testiin.

– Se vaatii Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta päivitystä sovellukseen. Sen jälkeen koronavilkku ohjaa, miten hälytyksen saaneen tulee toimia, Järvelä mainitsee.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut