Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Tapetti kannattaa valita rohkeasti oman maun mukaan – tarjontaa on löytyy maisematapateista graffitteihin

Sisustus: Suuret luontoaiheiset kuviot ja maanläheiset värit ovat nyt suosikkeja.

Tapetilla voidaan joko yhtenäistää ja rauhoittaa tilaa tai herättää huomiota ja korostaa. – Väriä valitessa tilan valolla on suuri merkitys, miltä tapetti seinällä näyttää. Idästä tuleva valo on kylmempää ja saa sävyt sinertämään. Etelästä ja lännestä tuleva valo muuttaa sävyt lämpimämmiksi, Anu Niinimäki kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Tapetti tarjoaa rajattomasti mahdollisuuksia piristää kotia erilaisilla kuvioilla, väreillä ja struktuureilla. Toivetilan sisustussuunnittelija ja yrittäjä Anu Niinimäki kannustaa valitsemaan rohkeasti itselleen mieluisia tapetteja.

– Tapetit jakavat selkeästi mielipiteitä. Yhden värikäs papukaijakuvioinen tapetti on toisen painajainen, ja toinen puolestaan ahdistuu edellisen suosimasta tasaisen harmaasta ja beigestä skandinaavisuudesta.

Tapetin kuviolla on suuri merkitys. Pystyraita tekee tilasta korkeamman, vaakaraita leveämmän. Tummat sävyt pienentävät ja vaaleat avartavat. Toistuvan kuvion sijaan hauska vaihtoehto on valokuvatapetti.

– Kaunis luontomaisema avaa täysin uudenlaiset näkymät. Tiiliverhoilu loihtii puutaloon rouheaa industrial-henkeä ja huomiota herättävä graffititapetti on – no ainakin helpompi poistaa kuin aito maalaus, Niinimäki naurahtaa.

Yksi vaihtoehto on myös yhdistää tapettia ja maalia.

– Moni suosii yhtä tehosteseinää. Itse suosittelisin valitsemaan kuviollisen tehosteseinän viereiselle seinälle niin ikään tapetin, mutta yksivärisen. Näin sävyt liukuvat seinästä toisen kauniisti, eikä yksi seinä nouse liian korostetusti esiin.

Väreistä suosittuja tällä hetkellä ovat keltaiset, vihreät ja siniset sävyt. Väriä valitessa tilan valolla on suuri merkitys, miltä tapetti seinällä näyttää. Idästä tuleva valo on kylmempää ja saa sävyt sinertämään. Etelästä ja lännestä tuleva valo muuttaa sävyt lämpimämmiksi.

Niinimäki suositteleekin pyytämään tapetista aina mallipalan, jota voi tarkastella kodin valossa. Jos apuja tarvitsee, voi kääntyä sisustajan puoleen. Toivetila tarjoaa kahden tunnin sisustuskonsultaatiota. Voi pyytää sisustussuunnittelijaa mukaan avuksi vaikka tapettikauppaan.

– Tapetti sopii tilaan kuin tilaan, kunhan tila on kuiva, esimerkiksi kuivissa wc-tiloissa tapetti voi olla hyvä korvike laatoille.

Tapettivaihtoehtojakin on useita. Monelle perinteinen paperitapetti on se ainoa oikea. Vinyylitapetti sopii keittiöön, eteiseen ja lastenhuoneeseen, sillä sen voi pyyhkiä kostealla. Harvemmin käytetty nestemäinen kangastapetti vaimentaa mukavasti ääntä portaikossa.

– Kuitutapetti on helppo asentaa, sillä se kiinnitetään liimalla, joka levitetään suoraan seinälle. Kuitutapetissa hyvää on myös se, ettei se kutistu, joten saumat eivät ala erkanemaan tapetin kuivuessa, Niinimäki kertoo.

Tapetointi

Pohjamaalauksesta on hyötyä

Poista vanha tapetti ja tasoita seinä. Hio epätasaisuudet pois.

Etenkin ohuen ja vaalean tapetin alta epätasaisuudet kuultavat helposti läpi.

Pohjan on oltava puhdas, kuiva ja pölytön ennen tapetoinnin aloittamista.

Kun seinä pohjamaalataan tapetin värillä, ei tapettiin kohdistuneet iskut ja saumakohtien erkanevat näy niin selvästi. Pohjamaalatusta seinästä tapetin irrottaminen on myös helpompaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut