Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Striimatut keikat ovat tulleet jäädäkseen – onnistunut livestriimaus vaatii hyvää suunnittelua

Musiikki: Livekeikkaa ei voi toisintaa sellaisenaan livestriiminä.

Genital Motors on striimannut keikat korona-aikana Hyvinkään Poikkeustilaklubissa ja On Air Hyvinkää -kulttuurikanavalla. Bändissä vaikuttavat Hannu Nieminen (laulu ja kitarat), Mikko Jokinen (laulu ja kitarat), Hannu Sormunen (kitarat ja laulu), Petteri Pyhähuhta (bassot ja laulu) ja Kari Välimäki (rummut ja laulu). Helena Eslon

Mia Lagström

Kun koronapandemia lopetti artistien ja bändien keikat viime keväänä, alkoi muusikko, tuottaja ja manageri Hannu Sormusen puhelin soida. Moni kääntyi yli 30 vuotta musiikkibisneksessä työskennelleen ammattilaisen puoleen neuvoja kysyäkseen.

– Striimaustekniikka oli ollut olemassa jo ennen koronaa, mutta koronan myötä siitä kiinnostuttiin ihan toisella tavalla, Sormunen kertoo.

Sormunen oli mukana käynnistelemässä myös Hyvinkään kaupungin kulttuurikanava Poikkeustilaklubia keväällä 2020. Nykyisin On Air Hyvinkää -nimellä toimiva kulttuurikanava on tarjonnut striimattuna hyvin monenlaista sisältöä konserteista erilaisiin kulttuuritapahtumiin. Onpa tarjolla ollut jalkapallo-ottelukin.

– He ovat tehneet vajaat sata livestriimausta. On todella hienoa, että Hyvinkäällä satsataan.

Sormusen bändi Genital Motors on myös esiintynyt Hyvinkään Poikkeustilaklubissa ja On Air Hyvinkää -kanavalla.

Livestriimaukset vaativat bändiltä tarkempaa suunnittelua kuin livekeikat.

Moni muusikko on kertonut, kuinka tyhjälle salille soittaminen tuntuu todella oudolta.

– On oltava käsikirjoitus. Livekeikkaa ei voi toisintaa sellaisenaan livestriiminä. Tilanne on ihan erilainen.

On mietittävä, miten bändin soittajat sijoitetaan lavalle. Mahdollisuuksia on enemmän, kun kaikkien ei tarvitse katsoa samaan suuntaan. On mietittävä rekvisiittaa, valaistusta ja miten kappaleiden vaihdot hoidetaan, onko esimerkiksi välispiikkejä.

Jos joku asia menee useimmiten striimauksissa pieleen, on se juuri suunnittelemattomuus. Toinen haaste on tekniikka, joka saattaa aiheuttaa ongelmia.

– Pääsylipullisia livestriimauksia on erittäin vaikea toteuttaa kaupallisesti onnistuneesti. Käyttäjäkokemus ja hinta eivät useinkaan vastaa odotuksia, esimerkiksi loggautuminen sisään keikalle on saattanut olla vaikeaa. Itseltänikin meni kerran puoli tuntia maksetusta keikasta sivu suun, kun sisäänkirjautuminen ei meinannut onnistua.

Parempia kokemuksia on saatu maksuttomista livestriimauksista.

– Kun ilmainen sisältö on tarpeeksi hyvälaatuista ja keikan sisältö etukäteen mietitty, houkuttelee se katsojia.

Parhaimmillaan livestriimauksien aikana syntyy jopa vuorovaikutusta sosiaalisen median kautta. Sormusen mukaan vaatii kuitenkin vielä kehitystyötä, jotta livestriimeissä päästään samaan tunnelmaan kuin keikalla.

– Moni muusikko on kertonut, kuinka tyhjälle salille soittaminen tuntuu todella oudolta. Ei ole aplodeja, ei huutoja, vaan täysi hiljaisuus.

Alalla kuitenkin uskotaan, että livestriimit ovat tulleet jäädäkseen – lisäpalveluna. Livekeikkoja ne eivät tule missään nimessä korvaamaan.

– Se energia, joka liikkuu yleisöstä lavalle ja lavalta yleisöön, on älyttömän tärkeää niin artistille kuin yleisölle. Se on jotain elämää suurempaa. Kun se jää puuttumaan, on se lähes sama kuin soittaisi yksin kotona.

Genital Motors

Albumi valmisteilla

Vuonna 1996 perustettu Genital Motors on classic rock -mashup-bändi, joka yhdistelee tunnettuja rock-biisejä live-mashupeiksi roadmovie-hengessä, esimerkiksi bändin tammikuussa julkaistu Call Me The Fast Lane -single yhdistää Eaglesin Life in the Fast Lane -kappaleen JJ Calen Call Me the Breeze -kappaleen.

Parasta aikaa bändi valmistelee ensimmäistä studioalbumiaan Hannu Sormusen Aspen Ranch Studiossa.

Uusia kappaleita julkaistaan tämän vuoden aikana 1–2 kuukauden välein. Fyysinen levy ilmestyy, kun koronarajoitukset helpottavat ja bändi pääsee kiertueelle.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut