Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Riihimäellä toimivan lasistudio Lasismin tekijät ovat ennakkoluulottomia: ”On tärkeää vastaanottaa hulluimmatkin ideat”

Taidelasi: Lasistudio Lasismi tekee yhteistyötä nykytaiteilijoiden kanssa.

Lasismin lasinpuhaltajat Kaappo Lähdesmäki ja Kimmo Reinikka kertovat päätyneensä lasin pariin uteliaisuuttaan. – Kaikki lähti halusta kokeilla. Nyt tätä on kokeiltu 20 vuotta. Lasi on kiehtovaa. Se taipuu moneksi. Aina riittää opittavaa, Reinikka kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Lasistudio Lasismi on toiminut Riihimäen vanhalla lasitehtaalla jo yli kymmenen vuoden ajan. Kuuden lasinpuhaltajan ja lasimuotoilijan osuuskunta valmistaa lasia monipuolisin tekniikoin. Omien töiden lisäksi tehdään paljon yhteistyötä nykytaiteilijoiden kanssa.

Kymmenvuotisjuhlavuoden kunniaksi Lasismin töitä on parasta aikaa näytillä Suomen lasimuseossa.

– Näyttelystä ei haluttu tehdä retrospektiivistä, vaan keskittyä tähän päivään ja uusiin teoksiin, Suomen lasimuseon amanuenssi Uta Laurén kertoo.

Lasinpuhaltaja Kaappo Lähdesmäen liikkuvat lasirobotit syntyivät lapsuuden muistoista: liikkuvista piirtimistä, jotka piirsivät hiekkaan.

– Olen aina tykännyt, jos teoksessa on seurattavaa.

Lasinpuhaltaja ja hioja Kimmo Reinikan useista värikkäistä maljakoista koostuva veistos sai alkunsa, kun hän suunnitteli Lasismille uuden maljakkomallin.

Lopputulos on vain pieni osa prosessia.

– Malli syntyi lounastunnilla. Toisella kädellä piirsin ja toisella ruokailin.

Omien töiden tekeminen on Lähdesmäen ja Reinikan mukaan homman suola ja syy, miksi he ovat lasimuotoilun pariin päätyneet. Pääsee toteuttamaan itseään.

– Lopputulos on vain pieni osa prosessia. Itse prosessi on se, mikä kiehtoo, vaikka työ on raskasta, eikä aina helppoa, Lähdesmäki kuvailee.

Jos joku asia ei onnistu, etsitään uusi tapa tehdä.

– On tärkeää vastaanottaa hulluimmatkin ideat ja pyrkiä myös toteuttamaan ne. Rohkeus tarttua haasteisiin on meitä yhdistävä tekijä, Reinikka sanoo.

Laurénin mukaan Lasismin tekijöistä voi löytää samaa ennakkoluulottomuutta, jota oli suunnittelijoissa ja tekijöissä toisen maailmansodan jälkeen.

– Heissä on sama asenne ja kokeilunhalu.

Tänä päivänä lasistudioiden on mahdottomuus tehdä ainoastaan omia töitä. Lasismissakin valtaosa arjen aherruksesta liittyy tilaustöihin.

Monet kuvanveistäjät ja kuvataiteilijat ovat löytäneet lasin materiaalina. Viimeisin Lasismin toteuttama yhteistyö oli kuvanveistäjä Tommi Toijan kanssa. Riihimäellä Eksynyt-patsaasta tunnettu Toija suunnitteli tammikuun aikana uransa ensimmäiset lasiteokset ja toteutti ne yhteistyössä Lasismin lasinpuhaltajien kanssa.

– En tiennyt lasista, miten se toimii ja taipuuko se minun ajatuksiini. Hyvin näytti taipuvan. Olen innoissani tästä. Aion jatkaa lasin parissa ehdottomasti, Toija kertoo.

Suomen lasimuseo

Lasismin juhlanäyttely

Lasismi on kuuden lasinpuhaltajan ja lasimuotoilijan muodostama osuuskunta.

Vuonna 2021 Lasismin jäsenet ovat Kaappo Lähdesmäki, Kimmo Reinikka, Toni Kokkila, Maarit Lähdesmäki, Maria Jutila ja Helmi Remes sekä kunniajäsen lasinpuhaltajamestari Jaakko Liikanen.

Lasismi – Puhaltaa henkiin -näyttely on esillä Suomen lasimuseossa 12.2.–18.4.

Lasimuseossa on nähtävillä myös Tommi Toijan Metamorfooseja-näyttely, joka syntyi yhteistyössä Lasismin kanssa.

Lasimin väkeä pääsee tapamaan Suomen lasimuseossa lauantaina 10.4. klo 15.

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut