Kaikkein tärkeintä parisuhteessa on tunneyhteys: "Riidat kertovat, että tunneyhteys on poikki"

Parisuhde: Kaikki ongelmat eivät ratkea, mutta osan kanssa voi oppia elämään.

Maarit Kuusiston mukaan tärkeintä on olla tunteella läsnä, ei kyvyllä ratkaista ongelmia. – Asioita ei aina tarvitse, eikä edes pysty ratkaisemaan. Tärkeintä on se, että on läsnä. Läsnäolo erittää rakkaushormonia. Se liittää puolisot yhteen. Mia Lagström

Mia Lagström

Suhde omaan puolisoon on tänä päivänä korostetun merkityksellinen.

– Ennen vanhaan turvaa tuovia, tärkeitä ihmissuhteita oli enemmän; saman katon alla eli useita sukupolvia ja kyläyhteisöt olivat tiiviimpiä, johtava perheneuvoja Maarit Kuusisto Hyvinkään ja Riihimäen seutukunnan perheasiain neuvottelukeskuksesta sanoo.

Parisuhteessa olemme kiinnittyneitä puolisoomme samalla tavalla kuin lapsi vanhempiinsa. Parisuhde tarjoaa meille huolenpitoa, tyynnyttelyä, suojaa ja turvaa.

– Rakkaus on ihmisen selviytymisstrategia, henkiinjäämismekanismi. Me tarvitsemme rakkautta. Siksi olemme rakkaudessa niin haavoittuvaisia. Tunneyhteys koetaan aivoissa turvallisuutena ja tunneyhteyden menettäminen vaarana. Se on kuin hätänappia painaisi. Syntyy paniikki, joka ilmenee loukkauksina ja vihana.

Parisuhteessa tulee väkisinkin vastaan erimielisyyksiä. Kuusiston mukaan useimmiten ongelmia aiheuttavat kommunikaatiovaikeudet, yhteisen ajan puute, seksuaalinen haluttomuus, uupuminen ja kotitöiden jakautuminen.

– Riidat kertovat, että tunneyhteys on poikki. Oli sitten kyse kotitöiden jakamisesta, rahasta tai seksuaalisen halukkuuden vähenemisestä, taustalla on tunneyhteyden ja kommunikaation katkeaminen. Uupumuskaan ei useimmiten johdu siitä, että tehdään liikaa asioita, vaan siitä, ettei ole yhteyttä toiseen.

Läsnäolo erittää rakkaushormonia.

Koronapandemiakin on vaikuttanut parisuhteisiin. Aina ei huonolla tavalla.

– Osalla tilanne on saattanut jopa parantua, kun yhteinen aika on lisääntynyt. Sen sijaan heillä, joilla on vahva oman tilan tarve, saattaa olla vaikeaa. Pandemian pitkittymisen myötä myös työelämän paineet ja talouteen liittyvät pelot ovat lisääntyneet.

Kuusiston mukaan ongelmien äärellä ei tule etsiä syyllistä, vaan kuulostella, miltä kummastakin osapuolesta tuntuu ja mitä voitaisiin tehdä, että itsellä ja toisella olisi parempi olo. Tarvitaan suoruutta, mutta myös myötätuntoa.

– Tärkeintä on olla tunteella läsnä, ei kyvyllä ratkaista ongelmia. Asioita ei aina tarvitse, eikä edes pysty ratkaisemaan. Läsnäolo erittää rakkaushormonia. Se liittää puolisot yhteen, siksi yhdessä olo on tärkeää.

Erimielisyyksien ja ongelmien äärellä kannattaa muistaa myös kärsivällisyys.

– Pitäisi olla malttia viivähtää asioiden äärellä. On annettava aikaa, ja hengiteltävä rauhassa. Sielu on hidas. Kun tiedostaa asioiden juurisyyt, mitkä asiat ovat omien tunteiden takana, auttaa se hyväksymään asioita.

Kaikki ongelmat eivät ratkea, mutta osan kanssa voi oppia elämään.

Naurakaa ja leikkikää yhdessä

Parisuhteessa

Vietä aikaa puolisosi kanssa.

Uskalla sanoa ääneen asiat, jotka pelottavat.

Uskalla olla hiljaa, vaikka tekisi mieli sanoa suoraan.

Uskalla päästää kumppanisi lähelle.

Ole vastaanottavainen.

Etsi ymmärrystä. Ethän ensimmäisenä tyrmää ja torju.

Palaa aina yhteyteen, vaikka välillä olisit hukannut sen.

Järjestä aikaa hellyydelle. Kosketelkaa, suudelkaa, katsokaa toista silmiin.

Naurakaa ja leikkikää yhdessä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut