Nyt on mitä parhaimmat säät lähteä metsään lumikenkäilemään – välineitä voi vuokrata sekä Riihimäeltä että Hyvinkäältä

Ulkoilu: Luminen metsä on elämys.

Tällä hetkellä Etelä-Suomessakin on harvinaislaatuisen otolliset olosuhteet lumikenkäilyyn. – On tukeva, mutta suhteellisen pehmeä pohjalumi, jonka päällä on noin 15 senttiä kevyttä pakkaslunta. Siinä on hyvä kävellä, kun kenkä ei uppoa painavaan lumeen, Mikko Kalliokoski kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Tänä talvena luonto on ollut poikkeuksellisen kaunis. Riihiladun lumikenkäilyohjaaja ja eräopas Mikko Kalliokosken mukaan talvisen luonnon kauneuteen kiteytyy myös lumikenkäilyn ydin.

– Talvisessa luonnossa liikkuminen on elämys. Jopa eteläisen Suomen puupellot eli talousmetsät, hakkuualueet ja risukot pehmenevät kauniiksi, kun on paksu hanki.

Vanhemmalle ikäpolvelle hiihtäminen on lumikenkäilyä tutumpaa. Onhan Suomessa liikuttu iät ja ajat suksilla.

Kalliokoski kertoo itsekin kokeneensa lumikenkäilyn alkuun vieraaksi.

– Lumikenkäilystä tuli lähinnä mieleen Kanadan turkismetsästäjistä kertovat Jack Londonin kirjat.

Lumikenkäilyn etu hiihtoon verrattuna ovat yksinkertaisemmat varusteet. Lisäksi useimpien ainoat sukset, nykyaikaiset latusukset, eivät sovellu umpihankeen ollenkaan.

Sauvoissakin on niin pienet sommat, ettei niitä voi syvässä hangessa käyttää.

– Paras sauva lumikenkäilyyn on teleskooppisauva, jonka pituutta voi säätää hangen paksuuden ja upottavuuden mukaan, Kalliokoski vinkkaa.

Lumikenkiä on erikokoisia. Mitä isommat, sen kantavammat ne hangessa ovat. Alkuun on kuitenkin hyvä totutella melko pienillä kengillä, ellei hanki ole kovin upottavaa.

Hyvää lumikengissä on, että niihin käyvät millaiset kengät tahansa. Usein suositaan tavallisia vaelluskenkiä, jotka ovat hyvät ja tukevat jalassa.

Kalliokoskella on nilkkojen suojana myös säärystimet, jotka pitävät lumen poissa housunpunteista.

Kovin vaikeaa lumikengillä kävely ei ole. Joitakin asioita on kuitenkin otettava huomioon. Rinteessä on hankala kulkea viettosuuntaan nähden poikittain, joten mäet noustaan ylös suoraan.

Kannattaa kuitenkin valita reitti, joka ei ole liian jyrkkä. Haastavinta on kulkea alaspäin.

– Kun kenkä taittuu ja nilkka oikenee, tupsahtaa siinä helposti nenilleen. Helpoin tekniikka on ottaa pieniä hyppyjä telemark-asennolla laskeutuen, Kalliokoski vinkkaa.

Lumikenkäilemään

Riihilatu vuokraa varusteita

Riihilatu on järjestänyt ohjattuja lumikenkäretkiä. Tänä talvena niitä ei ole koronan takia ollut.

Riihiladulta voi kuitenkin vuokrata kenkiä ja sauvoja. Hinta on 20 euroa viikonloppu ja 24 euroa viikko. Lisää tietoa seuran nettisivuilta www.riihilatu.fi.

Myös Hyvinkään Latu vuokraa lumikenkiä. Lisätietoja löytyy www.hyvinkaanlatu.sportti.info.

Hyviä paikkoja lumikenkäillä Hyvinkäällä ovat Usmi ja Riihimäellä Uhkola, Vahteristo, Hatlammin suo sekä Hatlammin suon ja Fortumin välissä oleva Hatlammin mäki, joka on yksi hienoimmista luontokohteista lähiseudulla (Talteentieltä löytyy muutamia parkkipaikkoja).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut