Nyt Monari on auki, mutta nuoret eivät ehkä tiedä sitä – Nuorisotyö jatkuu vaihtuvien rajoitusten keskellä Riihimäellä

Nuoriso-ohjaaja Heikki Leväniemi sekä etsivä nuorisotyöntekijä Lyti Aaltonen ja erityisnuorisotyöntekijä Sari Lähdeniemi. Koronasta huolimatta he ovat tavattavissa. Petri Lyy

Petri Lyy

Koronarajoitusten nopea vaihtelu heijastuu Riihimäen nuorisopalveluihin.

– Meistä riippumattomat muutokset tulevat niin nopealla aikataululla, että on hankala saada tiedotettua niistä nuorille, sanoo nuoriso-ohjaaja Heikki Leväniemi.

Nuorille ei aina ole selvää, milloin Monari on auki ja milloin kiinni, ja milloin nuorisotyö tapahtuukin verkossa.

Rajoitusten viimeisimmän helpotuksen jälkeen Monari aukesi tiistaina, jolloin paikalle löysi kuusi nuorta.

Viikonloppuna Monarille saattaa kokoontua normaaliaikana 40–50 nuorta. Jos tulijoita olisi nyt yhtä paljon, kaikkia ei voitaisi ottaa sisälle. Täällä hetkellä tilaan voi ottaa enintään 10 henkeä, ja luku sisältää myös aikuiset. Kun paikalla on kaksi ohjaajaa, tilaa jää kahdeksalle nuorelle.

– Olemme miettineet, mikä olisi reilu tapa kutsua nuoria. Ilmoittautumissysteemi on suunnitteluasteella, ja on vielä auki, otetaanko se käyttöön, Leväniemi mainitsee.

Meidät kaikki saa kiinni ja meihin saa ottaa yhteyttä.

Tavallisesti Monarilla nuoria tapaavat työntekijät jalkautuvat nyt tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin työvuoronsa päätteeksi. He hakeutuvat tapaamaan nuoria Matkakeskukseen, Atomiin, sinne, missä nämä viettävät aikaansa.

– Jalkautuminen keskittyi aiemmin tapahtumiin ja koulujen päättäjäisiin. Nyt se on normikäytäntö, eikä huono käytäntö ollenkaan, Leväniemi toteaa.

Korona on perunut tai siirtänyt syksylle kaikki nuorisopalveluiden järjestämät tapahtumat.

Olivatpa rajoitukset kuinka kireät tahansa, nuorisotyöntekijät ovat tavoitettavissa ainakin puhelimessa ja somessa.

– Olemme kaikki töissä ja meihin saa ottaa yhteyttä, sanoo etsivä nuorisotyöntekijä Lyti Aaltonen.

– Olemme koittaneet tehdä itseämme tykö jalkautumalla ja huutelemalla itsestämme somessa, jotta kynnys ottaa yhteyttä olisi matala, säestää erityisnuorisotyötekijä Sari Lähdeniemi.

Etsivä nuorisotyö tarkoittaa, että työntekijä etsii yhdessä nuoren kanssa ne palvelut, joita tämä tarvitsee. Erityisnuorisotyöntekijän päätehtävänä on auttaa ja tukea nuoria yksilöinä erilaisissa elämäntilanteissa.

Epidemiatilanne vaihtelee, ja nyt avoinna olevat nuorisotilat voidaan taas sulkea. Nuorisopalveluiden yhteystiedot ja some-kanavat löytyvät kaupungin netistä.

– Meihin saavat vanhemmatkin olla yhteyksissä, jos tuntuu siltä, että oma nuori tarvitsee juttukaveria, Lähdeniemi mainitsee.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut