Kyykkäys laskettelun juurille – telemark muistuttaa enemmän lautailua kuin alppihiihtoa

Alppilajit: Kursseja järjestetään Sveitsin hiihtokeskuksessa Hyvinkäällä.

Jommi Hyttisen mukaan moni pidempään laskettelua ja lautailua harrastanut on innostunut telemarkista. – Telemark koetaan fyysisesti ja teknisesti haastavaksi lajiksi. Mia Lagström

Mia Lagström

Pakkanen pistelee poskia ja lumi pöllyää, kun hiihdonopettaja Jommi Hyttinen Sveitsin Hiihtokoulu Sukkulasta näyttää mallia, kuinka rinnettä viiletetään alas telemark-tyylillä.

– Ihmisten kannattaisi tulla rohkeammin kysymään hiihtotunteja. Niistä on hyötyä pidempäänkin laskettelua harrastaneille, Hyttinen vinkkaa.

Viime vuosina laskettelun ja lautailun parissa pidempään viihtyneet aikuiset ovat alkaneet innostua telemarkista.

– Moni vanhempi, joka on itse aikoinaan lasketellut ja tuo nyt lapsensa lajin pariin, innostuu kokeilemaan telemarkia. Halutaan oppia uutta, ja telemark koetaan fyysisesti ja teknisesti mukavan haastavana.

Norjassa 1800-luvulla kehitettyä telemarkia pidetään laskettelun kantamuotona. Uudestaan siitä innostuttiin 1970-luvulla, enenevässä määrin 1990-luvulla. Mistään massojen lajista ei kyse kuitenkaan ole.

– Vaikka telemark-harrastajia näkee rinteessä useampia joka päivä, on heitä silti alle kymmenen prosenttia kaikista laskettelijoista.

Laskettelulajeissa ihmisiä kiehtoo vauhti ja vapaus.

Hyttinen kertoo innostuneensa lajista 1990-luvulla.

– Olin harrastanut laskettelua alppihiihtosuksilla pikkupojasta. Pikkuhiljaa se alkoi kyllästyttää, joten vaihdoin lautailuun ja telemarkiin. Moni sanoo, että telemark muistuttaa enemmän lautailua kuin alppihiihtoa, sillä siinä on suuremmat ja vapaammat liikkeet.

Telemarkiin on olemassa omat suksensa. Suurin osa laskee kuitenkin vapaalaskuun tarkoitetuilla alppihiihtosuksilla, jotka on varustettu telemark-siteillä.

– Siteet ovat se suurin eroavaisuus. Telemark-siteet ovat kuin murtomaasuksien siteet. Kantapää pääsee niissä vapaasti nousemaan. Telemark-suksilla on helpompi hiihtää ja kiivetä kuin alppihiihtosuksilla, joissa kantapää on siteessä kiinni ja sitä kautta lasketteluasento aika vakio.

Ensimmäisenä telemarkista tulee mieleen kyykkäävä asento. Telemarkissa mennään korostetusti ristikkäinen suksi edellä.

Liike on suurempaa ja tasaisesti jatkuvaa verrattuna alppihiihtoon. Hyttistä lajissa viehättää juuri liikkeen dynaamisuus.

– Kaikissa laskettelulajeissa ihmisiä kiehtoo vauhti ja vapaus, mutta telemarkissa erityisesti. Suuremmasta ja dynaamisemmasta liikkeestä johtuen vapauden tunne on vielä suurempi.

Sveitsin Hiihtokoulu Sukkula

Telemark-kursseja

Sveitsin Hiihtokoulu Sukkulassa on useita telemark-opettajia.

Halutessaan voi ottaa yksityistunteja. Tänä vuonna on järjestetty myös telemark-kursseja.

Seuraava 2 x 100 minuuttia -telemark-kurssi on la 13.2. ja su 14.2. klo 10–11.45 Sveitsin Hiihtokeskuksessa.

Opetusta on sekä aloittelijoille että pidempään harrastaneille. Lisää tietoa www.sveitsinhiihtokoulu.fi.

Kaikki hiihtokoulun tunnit alkavat tasamaalla perusasennosta ja laskettelun perusliikkeiden kertauksesta.

Eteenpäin mennään kunkin laskijan taitotason mukaan. Uutta opittavaa riittää pidempäänkin lajia harrastaneella.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut