Hiihtokouluissa riittää innokkaita

Liikunta: Hausjärven Urheilijoiden ja Hyvinkään Hiihtoseuran hiihtokoulut ovat täynnä.

Hiihtovalmentaja Hanna Vilhusen mukaan valtaosa lapsista tykkää hiihtämisestä. Hausjärven ja Hyvinkään hiihtokoulut alkoivat tammikuun alussa. Mia Lagström

Mia Lagström

Hausjärvellä ja Hyvinkäällä on riittänyt hiihtokouluissa tänä talvena ennätysmäärä innokkaita hiihtäjiä.

– Normaalia enemmän on tänä vuonna mukana lapsia molemmilla paikkakunnilla. Hiihtokoulut tulivat täyteen jo vuorokaudessa. Koronarajoitusten vuoksi olemme joutuneet jakamaan ryhmiä, hiihtovalmentaja Hanna Vilhunen kertoo.

Viime talvena tilanne oli täysin päinvastainen.

– Aktiivisesti harrastavien kanssa kävimme muutamia kertoja Hyvinkäällä tykkilumiladulla, mutta aika vähiin se jäi, kun lunta ei tullut koko talvena.

Vilhusen mukaan vähälumisten talvien lisääntyminen näkyy lasten hiihtotaidoissa, eikä hiihtotaito ole enää itsestäänselvyys.

– Kyllähän se vaikuttaa, ettei joka talvi hiihtämään välttämättä pääse. Intoa lapsilla kyllä riittää, ja kehitys on ollut tänä talvena nopeaa. Hiihtokoululaiset ovat kertoneet hiihtävänsä myös koulussa ja perheensä kanssa vapaa-ajalla. Hiihtäminen on nyt suosittua.

Jos ensikokemus on huono, saattaa hiihtäminen jäädä.

Hanna Vilhunen

Hausjärven Urheilijoiden ja Hyvinkään Hiihtoseuran hiihtokoulut on tarkoitettu 4–12-vuotiaille lapsille. Ensi alkuun opetellaan suksien käsittelyä sekä kaatumista ja nousemista.

– Teemme myös erilaisia tekniikkaratoja. Leikin varjolla oppii parhaiten.

Vilhusen mukaan alkuun haastavinta on tasapainon löytäminen. Myös sauvojen käsittely voi tuoda ensikertalaisille hankaluuksia ja sekoittaa hiihtorytmiä.

– Alkuun hiihdämme ilman sauvoja, jotta lapset oppivat tasapainon ja suksien hallinnan. Mitä paremmin sukset hallitsee, sitä helpompaa hiihtäminen on.

Muutamien kertojen harjoittelun jälkeen lähdetään jo pienille hiihtolenkeille.

Ensisuksena lapsilla ovat yleensä perinteisen hiihdon sukset, mutta mukaan hiihtokouluun voi tulla myös luistelusuksilla. Vilhunen suosittelee hankkimaan lapsille siteelliset sukset, jotka ovat hyvät jalkaan. Oikea suksen pituus on oma pituus ja/tai vähän sen päälle. Sauvojen tulisi ulottua olkapäihin.

– Hyvillä suksilla hiihtäminen on mukavampaa kuin huonoilla. Jos ensikokemus on huono, saattaa hiihtäminen jäädä.

Myös vaatetuksen tulisi olla päällä mukavaa ja joustavaa.

– Liikaa vaatetta ei kannata pukea, mutta toki kelin mukaan.

Hiihtokoulut vauhdissa

Hausjärvellä ja Hyvinkäällä täyttä

Hyvinkään Hiihtoseuran lasten hiihtokoulut ovat Perttulassa maanantaisin klo 17 - 18 iän ja tason mukaan.

Hausjärven Urheilijoiden hiihtojaoston hiihtokoulut Oitissa Pekka Lokinperän pellolla (Umpistentie 23) lauantaisin ja sunnuntaisin.

Sekä Hausjärven että Hyvinkään hiihtokoulut ovat täynnä.

Riihimäellä Vahteriston tasamaalenkin (Teerimäenkatu) ja Riutan lyhyen lenkin (Kormuntie 258) varrelta löytyy hiiren hiihtotehtäväkuvia, joiden avulla voi tehdä hiihdon perusharjoitteita.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut