Villa Artussa tutustutaan luonnonväreihin – näyttelyssä pohditaan ihmisen vaikutusta ympäristöön

Taide: Luonnonväripaletti-näyttely tulee myös verkkoon.

Elina Kataran ja Nina Laaksosen mukaan luonnonväreissä ihastuttaa, että ne ovat sopusoinnussa kaikki keskenään. Mia Lagström

Mia Lagström

Villa Artun näyttelytilassa roikkuu kasveilla värjättyjä kankaita ja lankoja. Näyttelyn tuottaja Nina Laaksonen kertoo innostuneensa luonnonväreistä lukiessaan suomalaisesta BioColour-hankkeesta, jossa kehitetään keinoja luonnonvärien hyödyntämiseen.

– Nämä värjätyt kankaat ja langat ovat kasvisvärjäyskokeilusta, jonka toteutin viime vuonna Villa Artun pihamaalla yhdessä käsityöopettaja Niina Vyyryläisen kanssa. Prosessi oli kiehtova. Käytimme kankaiden ja lankojen värjäämiseen muun muassa lupiineja, koivun lehtiä, pietaryrttejä ja verihelttaseitikkejä.

Synteettisiin väreihin tottuneelle luonnonvärit tarjoavat ihan toisenlaisen sävymaailman. Keväällä poimittujen kasvien värit ovat heleitä ja vaaleita, syksyllä kerättyjen tummempia.

– Oli hieno huomata, kuinka kaikki luonnonvärit liittyvät toisiinsa ja ovat sopusoinnussa keskenään, Laaksonen sanoo.

Laaksosen ja Vyyryläisen kasvisvärjäyskokeilu poiki lopulta kokonaisen Luonnonväripaletti-näyttelyn, joka on saatu nyt esille Villa Artun näyttelysaliin. Pääosin näyttely on koottu Lasten ja nuorten taidekeskuksen kansainvälisen arkiston teoksista, mutta mukana on myös Hyvinkään kuvataidekoulun oppilaiden maalauksia ja piirustuksia, Annantalon ja Tulevaisuuskoulun vuonna 2019 toteutetun Tulevaisuuslaboratorio-näyttelyn aikana syntyneitä teoksia sekä valokuvaaja Tero Makkosen valokuvia.

– Näyttelyn vahvana teemana on ekologisuus. Esillä olevissa taideteoksissa on pohdittu myös tulevaisuutta ja ihmisen tekojen vaikutusta ympäristöön, näyttelyä rakentamassa ollut Lasten ja nuorten taidekeskuksen tuottaja Elina Katara kertoo.

Esillä olevissa taideteoksissa on pohdittu myös tulevaisuutta ja ihmisen tekojen vaikutusta ympäristöön.

Kataran mukaan ekologisuus on tätä päivää.

– Voi sanoa, että tämä näyttely on lähtölaukaus kestävän kehityksen ajatteluun, joka tulee liittymään jatkossa vahvasti Villa Artun toimintaan. On ollut kiehtovaa pohtia, miten luonnonvärejä voitaisiin käyttää enemmän taidetyöskentelyssä. Uskon, että näyttely tulee jättämään toimivia käytäntöjä myös kuvataidekoulun käyttöön.

Jos näyttelyä ei pystytä avaaman yleisölle koronan vuoksi, tullaan siitä tekemään kokonaisuus verkkoon. Myös työpajat tullaan suunnittelemaan niin, että päiväkodit ja koulut voivat toteuttaa ne myös itsenäisesti.

Luonnonväripaletti-näyttelyä on tukenut Uusi Color Oy lahjoittamalla näyttelyyn muovittomia maaleja, joita on käytetty näyttelyrakenteissa.

Villa Arttu

Luonnonväripalettinäyttely

Villa Artun Luonnonväripaletti-näyttelyssä tutustutaan värien maailmaan kestävän kehityksen näkökulmasta. Näyttely rakentuu 76 teoksen ympärille, jotka on koottu kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen arkistosta.

Esillä on myös kuvataidekoulun oppilaiden teoksia sekä valokuvaaja Tero Makkosen valokuvia ja video.

Näyttelyn tulevaisuusosio on tehty yhteistyössä Annantalon ja Tulevaisuuskoulun kanssa. Näyttelyyn liittyy myös työpajoja.

Jos näyttelyä ei päästä avaamaan yleisölle koronan takia, tullaan siitä tekemään kokonaisuus verkkoon.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut