Promenadigalleriassa liikutaan poikkeuksellisesti kuvan ja sarjakuvan rajapinnassa

Taide: Sarjakuvataide ja kuvataide eivät ole lopulta kovin kaukana toisistaan.

Kuvan jälkeen kuva -näyttely tarjoaa katsojille iloa, väriä ja särmää. – Mukana olevissa teoksissa on kokonaisuutena voimaa, näyttelyn kuratoinut Hannele Richert kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Hyvinkään Promenadigalleriassa avautui viime viikolla melko poikkeuksellinen Kuvan jälkeen kuva -näyttely, jossa liikutaan sarjakuvan ja kuvataiteen rajapinnassa.

– Yleensä sarjakuvataiteilijat ja kuvataitelijat liikkuvat aika lailla eri piireissä, mutta yhdistäviäkin tekijöitä löytyy, näyttelyn kuratoinut sarjakuvataiteilija Hannele Richert kertoo.

Richert kertoo liikkuvansa omissa sarjakuvissaan varsin usein sarjakuvan ja kuvataiteen rajapinnassa, joskin hän tekee myös perinteistä juonellista strippiä.

– Miellän sarjakuvan kenttänä, johon mahtuu monenlaista vapaata kokeilua. Tämä on vahvistanut myös kuvataidetta lähestyvää skeneä.

Sarjakuvassa Richertiä viehättää ennen kaikkea tarinallisuus. Se yhdistelee kirjoittamista ja kuvataiteita, ja on enemmän kuin osiensa summa.

– Toinen jalkani on koko ajan siinä maailmassa.

Richter on mukana tekemässä neljä kertaa vuodessa ilmestyvää sarjakuvataiteen Kuti-lehteä, jonka Jätti-Kuti-antologia valittiin tänä vuonna Vaihtoehto-sarjan voittajaksi Euroopan suurimmilla sarjakuvafestivaaleilla Angoulêmessa Ranskassa. Antologia on nähtävissä myös Promenadigalleriassa.

Kuvan jälkeen kuva -näyttelyssä on mukana 17 taiteilijaa eri puolilta Suomea. Joukossa on myös kaksi pitkän linjan sarjakuvataiteilijaa Jyrki Heikkinen ja Riitta Uusitalo sekä nuorempia tekijöitä edustava Julianna Hyrri. Kaikki kolme ovat aktiivisia myös kuvataidekentällä. Hyvinkään taiteilijaseurakin on näyttelyssä hyvin edustettuna kuuden taiteilijan voimin.

Kuvataitelija Reijo Puranen on tehnyt muusikko Rampe-Ravenin (Raimo Kela) kanssa näyttelyyn videoteoksen, jossa on Rampe-Raven kurkkulaulua ja Purasen piirustuksia.

– Evoluutio on suonut meille kädet, joilla voi tehdä kaikenlaista, myös tuhota maailman. Vaikka teoksessamme liikutaan ilmastonmuutoksen tuhoaman maailman jälkeisessä maailmassa, ei se ole pelkästään negatiivinen. Mukana on myös positiivisuutta.

Purasen mukaan tarinallisuus on ollut hänelle aina tärkeä asia.

– Tarina kulkee kuvan rinnalla ehdottomasti.

Richertin mukaan sarjakuva ja kuvataide eivät ole lopulta kovin kaukana toisistaan ja kuvataiteesta voi löytää monesti sarjakuvamaisia piirteitä.

– Taideteos voi olla sarjallinen. Siinä voi olla liikettä ja keronnallisuutta, jopa tekstiä, kuten Ville Välikankaan teoksissa. Sarjakuvamaisuus voi näkyä teoksessa myös hahmon tai käytetyn tekniikan kautta.

Hyvinkään Promenadigalleria

Hyvinkään Promenadigalleriassa (Vaiveronkatu 10) on Kuvan jälkeen kuva -näyttely 30.1.–17.2.

Esillä on teoksia 17 taiteilijalta ympäri Suomen.

Näyttelyssä liikutaan sarjakuvan ja kuvataiteen rajapinnassa.

Näyttelyn on kuratoinut sarjakuvataiteilija Hannele Richter.

Näyttely on avoinna ti–pe klo 10–18, la klo 10–15 ja su klo 13–18.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut