Hyvinkään musiikkiopiston oppilaat sävelvät itse – ystävänpäivänä kappaleita esitetään kaikelle kansalle

Vilho Mustonen sävelsi ensimmäisen kappaleensa seitsemänvuotiaana. – Välillä säveltäminen on helpompaa, välillä haastavampaa. Menuetti oli niin vaikea, että siinä jouduin pyytämään isäni apua nuottien kirjoittamiseen. Mia Lagström

Musiikki: Säveltäminen tuo iloa ja intoa musiikkiopintoihin.

Mia Lagström

Hyvinkään musiikkiopiston oppilas Vilho Mustonen esittää kontrabassolle säveltämänsä marssin ja menuetin. Omia sävellyksiä on syntynyt myös pianolle.

– Tein ensimmäisen pianokappaleeni, Metsälaulun, seitsemänvuotiaana, kun pianonsoiton opettajani antoi minulle läksyksi säveltää jotain. En osannut ajatella, että se olisi niin hauskaa. Innostuin, ja nyt olen tehnyt sävellyksiä kolmen vuoden ajan.

Sävellykset syntyvät Mustosen mukaan improvisoimalla, kokeilemalla erilaisia ääniä ja niiden soinnutuksia.

– Kun se kuulostaa hyvältä, kirjoitan sen ylös. Välillä se on helpompaa, välillä haastavampaa.

Parasta säveltämisessä on, että saa omanlaistaan musiikkia. Tärkeää on myös musisoinnin ilo.

– Aion kyllä jatkaa, on tämä niin hauskaa.

Säveltäminen mielletään kaikkein vaativimmaksi musiikin osa-alueeksi.

Reima Raijas

Hyvinkään musiikkiopistossa on syntynyt viime vuosina paljon musiikkia. Apulaisrehtori Reima Raijaksen mukaan säveltäminen kirjattiin vuonna 2018 voimaan tulleeseen uuteen opetussuunnitelmaan.

– Säveltäminen mielletään kaikkein vaativimmaksi musiikin osa-alueeksi, ja sitä on voinut Suomessa opiskella ainoastaan korkeakoulutasolla, mikä on paradoksi. Jokainen tietää, että jos tähtää esimerkiksi viulunsoitossa pitkälle, on soittaminen aloitettava nuorena, miksi ei siis säveltämistä.

Kaikista ei tarvitse tietenkään tulla mestarisäveltäjiä. Raijaksen mukaan tärkeintä on tarttua musiikin tekemiseen matalalla kynnyksellä ja ilolla.

– Jokainen pystyy halutessaan luomaan omaa musiikkia. Olisi sääli, jos se kokemus jäisi lapsilta ja nuorilta uupumaan. Säveltäminen kehittää musiikillista ajattelua ja tuo iloa ja intoa soittamiseen.

Nykyään Hyvinkään musiikkiopisto opettajat kannustavatkin oppilaita luomaan omaa musiikkia ja auttavat heitä kirjaamaan sen nuoteiksi.

Pekko Rauhala säveltää kappaleensa pianoa tai kitaraa soittamalla. – Kun teen sanoituksia, alkaa mielessäni soida samalla myös kappaleen melodia. Mia Lagström

Kaksikymmentävuotiaan Pekko Rauhalan mukaan mahdollisuus saada oppia säveltämiseen on hyvä asia.

– Viulusoitto vaihtui säveltämiseen, ja nyt säveltäminen on minulla pääaineena Hyvinkään musiikkiopistossa.

Sävellyksiä ja niiden aihioita on kertynyt jo useita kymmeniä. Joukossa on klassisempaa instrumentaalimusiikkia ja kevyempää laulumusiikkia.

– Säveltäminen on hyvä keino ilmaista itseään sekä välittää ja tulkita tunteita.

Rauhala kirjoittaa musiikkia ylös soitinta, kynää ja nuottipaperia käyttäen.

– Tarvitsen myös oman rauhan. Kerran sain hyvän idean polkiessani pyörällä kouluun. Piti ajaa nopeasti, jotta pääsin kirjoittamaan ideani ylös.

Aina hän ei kirjoita musiikkia heti nuoteiksi. Joskus kappale ja sen aihio voivat pyöriä mielessä pitkäänkin.

– Kun visio on voimakas, ei se häviä.

Hyvinkään musiikkiopisto

Itse sävelsin -konsertti

Säveltäminen kirjattiin vuonna 2018 musiikkiopistoissa voimaan tulleeseen opetussuunnitelmaan.

Säveltämisen opetussuunnitelman musiikkiopistoille on tehnyt arvostettu nykysäveltäjä ja Suomen Säveltäjät ry:n jäsen Pasi Lyytikäinen.

Lyytikäinen kävi myös kouluttamassa Hyvinkään musiikkiopiston opettajia syksyllä 2019.

Hyvinkään musiikkiopiston Itse sävelsin -konsertti julkaistaan ystävänpäivänä 14.2. Ohjelmassa on oppilaiden etäopetusjakson aikana syntyneitä sävelmiä. Videoitu konserttijulkaisu on nähtävillä musiikkiopiston kotisivuilla www.hymo.fi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut