Kilpailu nuorille kirjoittajille – käsikirjoituksesta tehtävä elokuva saa ensin iltansa Red Carpet -elokuvafestareilla

Elokuvat: Kässäriä Kehiin -kilpailuun voi ottaa osaa 26.2.2021 saakka.

Kilpailun ovat voittaneet 2018 Äiti ja enkeli kirjoittajana Annika Arts, 2019 Paha Aada kirjoittajina Heli Kuisma ja Roosa Säkkinen ja 2020 Kuka mä olen ja ajatuksiani siltä varalta, että joku sattuisi lukemaan niitä kirjoittajana Siiri Elomaa. Kuvassa on viime vuoden voittajan tuotantotiimi. Mia Lagström

Mia Lagström

Peruskoulujen 5.–9.-luokkalaisilla on jälleen mahdollisuus osallistua Kässäriä Kehiin -kilpailuun, jonka voittajan kirjoittama tarina tuotetaan lyhytelokuvaksi.

– Elokuva tulee saamaan ensi-iltansa Red Carpet -festivaaleilla. Kannattaa osallistua, jos pitää kirjoittamisesta ja tarinoiden kertomisesta. Mikään ei estä myöskään tekemästä käsikirjoitusta sarjakuvan muodossa, kannustavat Kässäriä Kehiin -tiimin tuottaja Heidi Kaukinen ja henkilöohjaaja Sonia Reijonen.

Kaukinen ja Reijonen toivovat, että myös peruskoulujen opettajat innostuisivat asiasta. Käsikirjoituksen kirjoittaminen voisi olla kiva aihe äidinkielen tunnille. Käsikirjoituksen voi kirjoittaa joko yksin tai yhdessä ystävien kanssa.

– Tärkeintä käsikirjoituksessa on itse tarina ja luovasti toteutettu idea, joka toimii elokuvana. Se kannattaa huomioida, että lyhytelokuvan budjetti on rajallinen, joten mihinkään erikoistehosteisiin ei varaa ole, Reijonen neuvoo.

Aiempina vuosina kilpailuun on otettu osaa hyvin erilaisilla tarinoilla yhteiskuntakritiikistä hassutteluun. Joukossa on ollut varsin vakaviakin aiheita, kuten vanhemman kuolema, koulukiusaaminen ja itsemurha.

– Nuoret ovat rohkeita kirjoittajia, Reijonen kiittelee.

Kaukisen ja Reijosen mukaan kilpailun kautta halutaan tuoda näkyviin, miltä elämä nuoren silmin näyttää, ja tarjota nuorille mahdollisuus päästä tutustumaan elokuvan tekoon. Elokuvat ovat taidemuoto, johon lasten ja nuorten on melko vaikea päästä muutoin tutustumaan, saati päästä ihan käytännön toimiin elokuvaa tekemään.

Kilpailun voittanut käsikirjoitus dramatisoidaan yhteistyössä Kässäriä Kehiin -työryhmän kanssa, jossa ovat Kaukisen ja Reijosen lisäksi kuvausteknillinen ohjaaja Ella Kämäräinen sekä kuvaaja ja äänisuunnittelusta vastaava Joonas Ylänne. Elokuva toteutetaan Hyvinkään kaupungin nuorisopalveluiden kanssa. Käsikirjoittaja saa olla mukana koko elokuvatuotannon ajan.

Viime vuoden voittajan Siiri Elomaan elokuva kertoi, miltä elämä näyttää kuuroutuneen tytön silmin. Elokuvasta julkaistaan pian viittomakielelle tulkattu versio, jonka tulkkauksesta vastasi viittomakielinen Ada Taalas. Kässäri kehiin

Kilpailussa toiseksi ja kolmanneksi tulleet saavat lippuja Red Carpet –festareille. Kolme parasta käsikirjoittajaa tai käsikirjoittajaryhmää saavat myös palautetta käsikirjoituksestaan.

– Ja vaikka oma käsikirjoitus ei voittaisikaan, ei mikään estä nuoria itseään tekemästä elokuvaa omasta käsikirjoituksestaan. Ensimmäisenä vuonna kilpailuun osallistuneet Tommi Kajoniemi ja Onni Pusa kuvasivat oman Blue Carpet -käsikirjoituksensa itse elokuvaksi. Se sai niin ikään ensi-iltansa Red Carpet -festareilla, Reijonen kertoo.

Kässäriä Kehiin -kilpailu

Palautettava 26.2. mennessä.

Kässäriä Kehiin on Kulttuuriseura Vilkastuksen ideoima kilpailu. Tänä vuonna kilpailu erosi omaksi konseptikseen, mutta edelleen se tekee yhteistyötä Vilkastuksen, Hyvinkään nuorisopalveluiden ja Red Carpet -festivaalin kanssa.

Tarinan aihe ja tyyli ovat vapaita. Tarkemmat ohjeet tekstin sisällöstä ja pituudesta löytyvät netistä bit.ly/3quHTTq. Kilpailutyö on palautettava 26.2. mennessä kassaria.kehiin@outlook.com.

Lisää tietoa Facebook/Kässäriä Kehiin ja Instagram/kassaria.kehiin.

Aiempien vuosien elokuvat löytyvät Vilkastuksen Kässäriä Kehiin -YouTube-kanavalta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut