Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kiinteistövinkki: Suunnitelmat taloyhtiön huoltotöistä oltava kunnossa – lisälumen tuloon on varauduttava

Taloyhtiö on velvollinen huolehtimaan, että liikkuminen kiinteistön alueella on turvallista.

Lumenpudotus taloyhtiön katolta on nyt ajankohtaista. Kuvituskuva. Arkisto/Janne Ranne

Marika Sipilä

Etelä-Suomessa on saatu lunta nyt muutaman viikon ajan jo toivottua enemmän. Taloyhtiöissä on varauduttava lisälumen tuloon ja huolehdittava siitä, että mahdolliset huoltosopimukset ovat voimassa tai selkeät suunnitelmat huoltotöistä on olemassa.

Kiinteistönomistajana taloyhtiö on velvollinen huolehtimaan siitä, että liikkuminen kiinteistön alueella on turvallista sekä asukkaille että ulkopuolisille. Tämä tarkoittaa siis sitä, että taloyhtiön on huolehdittava liukkauden ehkäisemisestä hiekoittamalla kulkureitit sekä huolehdittava lumen ja jään poistosta.

Lisääntyvä lumi ja jää katoilla, luovat nekin yhden riskitekijän lisää. Pelastustiet ovat myös pidettävä kulkukelpoisina.

Kiinteistönomistajan tulee olla selvillä siitä, kuka vastaa kiinteistön edessä olevan jalkakäytävän talvikunnossapidosta. Paikkakunnasta riippuen se voi kuulua joko kunnalle tai kiinteistönomistajalle – tilanne voi vaihdella myös saman kaupungin alueella. Jos vastuu on taloyhtiöllä, tulee jalkakäytävä pitää puhtaana lumesta ja huolehtia liukkauden torjunnasta.

Tällä hetkellä, kun lunta on satanut runsaasti lyhyessä ajassa ja tuuli vielä lisää lumen kasaantumista, on syytä kiinnittää huomiota talon kattoihin.

– Räystäiden kattolumipudotukset ovat nyt elintärkeitä, koska tuuli on nietostanut ne. Muuten kattolumikuormat eivät vielä aiheuta mitään tyhjennystarvetta, kertoo Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontainsinööri Jari Hännikäinen.

Kun taloyhtiö on tehnyt sopimuksen kiinteistönhuoltoyhtiön kanssa, sen tulee huolehtia, että sopimus kattaa koko tarvittavan talvikunnossapidon. Huoltosopimukseen tulisi kirjata muun muassa päivittäinen lumi- ja jäätilanteen seuranta, varotoimenpiteet mahdollisissa vaaratilanteissa ja yhteydenottovelvoite välittömästi esimerkiksi isännöitsijään.

Sopimus voi olla hyvinkin yksityiskohtainen; siinä voidaan mainita tarkempi aurausaikataulu sekä jopa hiljaisuusaika (aurauskielto) taloyhtiön pihamaalla.

Taloyhtiön tulee tietenkin seurata, että sopimuskumppani suorittaa sovitut kunnossapitotoimet, mutta myös itse seurata pihamaan kuntoa. Runsas lumisade saattaa vaikuttaa huoltoyhtiön aikatauluihin, ja siksi taloyhtiön kannattaa olla valmistautunut huolehtimaan turvallisesta liikkumisesta kiinteistöllä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että taloyhtiö merkitsee liukkaat tai muuten vaaralliset paikat esimerkiksi puomeilla tai muunlaisilla varoitusmerkeillä, ellei pihaa pystytä juuri sillä hetkellä hoitamaan kuntoon.

Huoltosopimus kannattaa aina tehdä kirjallisesti ja kuvata selkeästi siihen kuuluvat työt ja tavoiteltu lopputulos. Myös kaikista erilliskorvauksista tulee sopia etukäteen. Epämääräinen sopimus tekee vastuun osoittamisen huomattavasti vaikeammaksi ja laiminlyönneistä vaikeammin reklamoitavia.

Myös osakkaita ja asukkaita on hyvä tiedottaa siitä, mitä talvikunnossapidosta on sovittu.

Koska taloyhtiöllä on korostunut huolellisuusvelvoite alueensa turvallisuudesta, on sen vahingon sattuessa pystyttävä osoittamaan toimineensa huolellisesti.

Mahdollisissa vahinkotapauksissa ensisijainen korvausvastuu vahingonkärsineeseen nähden on kiinteistönomistajalla ja vasta tämän jälkeen sopimuskumppanilla, jos se ei ole noudattanut sopimusta.

Vahingonkorvausvastuu edellyttää kuitenkin tuottamusta, joten osoittamalla toimineensa huolellisesti, taloyhtiö välttää korvausvastuun. Oikeuskäytännössä taloyhtiöltä on edellytetty hyvin pitkälle ulottuvaa huolellisuutta.

Kirjoittaja on Hyvinkään-Riihimäen-Mäntsälän Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Palsta palvelee kaikkia taloyhtiöissä asuvia ja niissä osakkeita omistavia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut