Neulonta on yllättävän sosiaalinen harrastus – Riihimäellä on tarjolla keväällä neulontakursseja

Käsityöt: Nyt neulotaan urakalla islantilaisneuleita.

Neulonnassa ihanaa Janita Koskisen mukaan ovat myös langat, joita on tänä päivänä rutkasti erilaisia. – Suosittelen menemään kivijalkaliikkeeseen tutkiman valikoimia ja hypistelemään. Jokaiselle työlle löytyy omat lankansa. Mia Lagström

Mia Lagström

Yhä useampi tarttuu kutimiin ja lankoihin. Etenkin koronvuoden aikana neulomisesta on tullut kerta kaikkiaan supersuosittua.

– Neulontaa harrastavat nykyään kaikenikäiset. Sosiaalisella medialla on ollut suuri merkitys. Siellä jaetaan vinkkejä, neulontamalleja ja kokemuksia, hausjärveläinen neuloja, neulesuunnittelija ja neuletarvikkeiden verkkokauppias Janita Koskinen Willamagiasta kertoo.

Koskinen innostui aikoinaan neulonnasta jäätyään pitkälle sairauslomalle.

– Lääkärini kysyi, mihin haluaisin aikani käyttää ja jostain sisältäni vain tuli, että haluaisin oppia neulomaan sukat. Siitä se kaikki lähti. Nyt suunnittelen neulemalleja ja teen tilaustöitä jaksamisen mukaan.

Koskinen järjestää myös neulontakursseja yhteistyössä Riihimäen Pienen Nappipuodin kanssa. Ohjelmassa on ollut villasukan kantapääkursseja, kirjoneule- ja huivipajoja ja paljon muuta.

– Neulominen ei ole vaikeaa. Jo sillä, että osaa neuloa oikeita ja vääriä silmukoita, pääsee pitkälle.

Neulominen tekee myös hyvää. Se pakottaa pysähtymään.

– Joku on verrannut neulomista katolilaisten rukousnauhaan. Silmu kerrallaan neulominen rauhoittaa ja vie meditatiiviseen tilaan. Voi sanoa, että neulominen on yksi tapa harrastaa mindfullnesia, Koskinen kertoo.

Tämän hetken ykköstrendi neulontamaailmassa ovat islantilaisneuleet. Etenkin kaarrokevillapaidan neulominen on vienyt väen niin mukanaan, että islantilaisia villalankoja ja pyöröpuikkoja on jopa vaikea saada.

– Islantilaisneuleen voi toki tehdä mistä langasta tahansa, mutta islantilainen villalanka on paitsi lämmintä myös vettä hylkivää, Koskinen kertoo.

Perusneulepaidasta islantilaisneule eroaa myös siinä, että se neulotaan pyöröpuikoilla suljettuna neuleena.

Yleensä neulepaitoihin tehdään ensin etukappale ja takakappale, jotka sitten yhdistetään. Islantilaisneule syntyy sellaisenaan, ja kun lankakin on vielä paksua, on se suhteellisen nopeasti valmis.

Omanlaisensa trendi on myös neulonnan sosiaalisuus. Ompelukerhoja on toki aina ollut, mutta nykyään yhteisöllisyys on kasvanut ihan uusiin mittoihin netissä.

– Yhteisneulonnat ovat suosittuja virtuaalisia tapahtumia, jossa kaikki tekevät samaan aikaan jotain tiettyä mallia. Netissä voi liittyä myös neulontaryhmiin, jossa jaetaan tietoja ja neulontakuulumisia. Mikäs sen mukavampaa kuin puikottaa menemään samalla kun höpöttää muiden kanssa, Koskinen kertoo.

Käsitöitä tekemään

Neulekursseja

Hausjärveläinen Willamagia ja Riihimäen Pieni Nappipuoti järjestävät kevään aikana neulontakursseja.

Tulossa on: 13.2. Kirjoneuleverstas, 13.3. Tikapuutekniikka-paja, 27.3. Varpaista Varteen -kurssi ja 10.4. Huivipaja. Lisää tietoa kursseista www.willamagia.com.

Willamagia on mukana myös Kässämessuilla, jotka järjestetään virtuaalisesti 19.–21.3.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut