Kylmällä kelillä iho vaatii hoitoa – pakkasvoiteita ei enää suositella

Hyvinvointi: Hyvin hoidettu iho kestää kylmää paremmin.

Apteekit ovat erikoistuneita herkän ja helposti ärtyvän ihon hoidossa. Hyviä herkän ihon tuotteita löytyy muun muassa kotimaiselta Favora-sarjalta. – Neuvoja oikeiden tuotteiden valintaan voi kysyä apteekista, Annakaisa Bitter Riihimäen Aurinko Apteekista sanoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Pakkanen ei tee iholle hyvää. Iho kuivuu ja ärtyy herkemmin.

– Paras keino suojautua pakkaselta on vaatetus. Kasvojen ihoa voi suojata kaulaliinalla tai kypärähupulla, etenkin silkkiset kypärähuput ovat hyviä, kosmetologi Katri Ojala ja farmaseutti Annakaisa Bitter Riihimäen Aurinko Apteekista neuvovat.

Pakkasvoiteita ei enää nykytiedon perusteella suositella.

– Pakkasvoide ei imeydy kunnolla, joten voiteen ja ihon väliin jää kosteutta, mikä päinvastoin lisää paleltumisen mahdollisuutta. Myös ihon kosteuttaminen kosteusvoiteella on hyvä tehdä hyvissä ajoin ennen ulos lähtemistä. Suositus on noin puoli tuntia ennen, jotta kosteusvoide ehtii imeytyä kunnolla, Bitter sanoo.

Myös ihon kunnolla on merkitystä; mitä paremmassa kunnossa iho on, sitä paremmin se kestää myös kylmyyden.

Ihonhoito alkaa puhdistuksesta. Kasvojen iho tulisi puhdistaa kahdesti päivässä: illalla perusteellisemmin ja aamuisin kevyemmin, vaikka misellivedellä pyyhkäisemällä.

Monet meikit ovat ihossa kovaa kiinni ja öljypuhdistus irrottaa meikin helpommin.

Talvella kannattaa käyttää kosteuttavia öljy- ja maitopohjaisia puhdistusaineita. Ihon ja meikin voi puhdistaa myös perusvoiteella.

Viime aikoina on puhuttu paljon korealaisesta kaksoispuhdistuksesta, jossa iho puhdistetaan ensin öljypohjoisella puhdistusaineella ja sen jälkeen vielä maitopohjaisella puhdistusaineella.

Jos meikkaa, ei kaksoispuhdistus ole Ojalan mukaan huono asia.

– Monet meikit ovat ihossa kovaa kiinni ja öljypuhdistus irrottaa meikin helpommin. Öljy myös kosteuttaa.

Puhdistus viimeistellään kasvovedellä, jonka jälkeen iholle levitetään seerumi ja kosteusvoide. Pelkkä kosteusvoidekin riittää, mutta seerumilla talvikuivaan ihoon saadaan kosteutta lisää.

– Seerumi uppoaa syvemmälle ihoon. Se laitetaan aina kosteusvoiteen alle, Ojala neuvoo.

Myös kasvonaamiot tekevät iholle hyvää. Talvikuivalle iholle parhaimpia ovat kosteuttavat naamiot, joita voi käyttää vaikka joka päivä, jos iho tarvitsee lisäkosteutusta.

Säännöllinen ihon kuorinta poistaa kuollutta ihosolukkoa, ja kuorinnan jälkeen hoitoaineet pääsevät imeytymään ihoon paremmin. Liian innokas kuorinnan kanssa ei tulisi olla.

Kuivaa ja herkkää ihoa tulisi kuoria kerran kuukaudessa tai kahdessa viikossa. Rasvaista ihoa voi kuoria parikin kertaa viikossa, mutta ei missään nimessä joka päivä.

Puhdistus ja hoitoaineet valitaan ihotyypin mukaan. Talvella tarvitaan yleensä kosteuttavampia ja paksumpia ja ravitsevampia tuotteita kuin kesällä.

Herkälle ja helposti ärtyvälle iholle on omat tuotteensa.

Iho kuntoon

Tärkeintä kosteutus

Oikea ihonhoitojärjestys on: puhdistus, kuorinta, kasvovesi, seerumi, kasvonaamio, kosteusvoide.

Kuorintaa suositellaan tehtäväksi herkälle iholle kerran kuukaudessa/kahdessa viikossa. Rasvaisen ihon voi kuoria kaksikin kertaa viikossa.

Kasvovesi viimeistelee puhdistuksen, mutta se myös kosteuttaa.

Kasvonaamioita käytetään yleensä kerran viikossa, mutta mikään ei estä käyttämästä kosteuttavaa naamiota vaikka joka päivä ihon tarpeen mukaan.

Myös seerumi on hyvä ihon tehokosteuttaja, jos pelkkä kosteusvoide ei riitä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut