Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Riihimäki pienentämässä opetuksen ryhmäkokoja – Patastenmäen Puukoulua ja Montessori-opetusta esitetään lakkautettaviksi

Palveluverkkouudistus puhutti asukkaita etenkin Patastenmäen alueella, jossa kuvassa näkyvästä Puukoulusta luopuminen on lautakunnan listalla ensi viikolla. Arkistokuva. Ari Peltonen

Pia Herme

Riihimäki aikoo pienentää ryhmäkokoja varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa lähivuosina. Sitä koskeva esitys on sivistys- ja hyvinvointilautakunnan listalla ensi keskiviikkona.

Käsittelyssä on lisäksi Patastenmäen puukoulun lakkauttaminen ja oppilaiden siirto ensi elokuusta alkaen Peltosaaren koululle sekä Patastenmäen Jukolaan ja Tiilikoululle.

Puukoulun tilanteeseen linkittyy myös esitys Montessori-opetuksen lakkauttamisesta ensi lukukaudesta lähtien. Puukoulun lakkauttaminen koskee ainoastaan Riihimäen kaupungin järjestämää opetusta.

Yksityinen Montessori -yhdistys antaa

yksityistä varhaiskasvatusta ja esiopetusta. Kaupunki on järjestänyt Montessori-painotteista perusopetusta 1990-luvulta lähtien.

Jos Montessori-opetus halutaan säilyttää, sille on löydettävissä tilat Lasitehtaan koululta.

Itse Montessori-opetus ei ole merkittävästi muuta opetusta kalliimpaa, mutta Puukoulusta kaupunki haluaa taloudellisista syistä luopua palveluverkkoselvityksen mukaisesti.

– Kaupunginhallituksen toiveena on pienentää ryhmäkokoja palveluverkkouudistuksen yhteydessä. Palveluverkkoratkaisulla pyritään toki pitkällä tähtäimellä myös taloudellisiin säästöihin. Opetusryhmäkoot toimivat yhtenä tulevaisuuden vetovoimatekijänä niin opettajien kuin lapsiperheiden kohdalla, toteaa sivistysjohtaja Jarkko Niiranen kaupungin tiedotteessa.

Esiopetuksessa ryhmäkoko säilyisi nykyisen mitoituksen mukaisena eli pääsääntöisesti 21 lapsessa.

Vuosina 2021-2023 perusopetuksen 1.–2. luokan opetusryhmäkoko olisi enintään 24 oppilasta ja 3.–6. luokan enintään 27 oppilasta ja seuraavina vuosina 23 ja 26.

Lukuvuodesta 2025–2026 eteenpäin nuo enimmäisluvut putoaisivat taas yhdellä.

Nykyisin kyseiset ryhmäkoot ovat 25 ja 28.

Tällä hetkellä opetusryhmien maksimikoko täyttyy vain kahdessa opetusryhmässä Riihimäellä. Voimassa olevien kriteerien mukaisia ryhmäkokoja ei ole ylitetty.

Valtuusto päätti viime syyskuussa palveluverkosta, jossa koulujen määrää ollaan supistamassa laskevien oppilasmäärien vuoksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut