Linnuille tappavaa virusta Janakkalassa – Fasaanitilalta luontoon istutettuja yksilöitä löytyi kuolleina

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa virusta on löytynyt Janakkalasta. Asiasta torstaina tiedottaneen Ruokaviraston mukaan kyse on H5N8-tyypin lintuinfluenssasta.

Virusta löytyi luontoon istutetuista fasaaneista. Tartuntojen estämiseksi siipikarja ja kaikki kotieläiminä pidettävät linnut tulisi Ruokaviraston mukaan pitää sisällä tai suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin.

Janakkalalaisen fasaanitilan lähettyviltä oli havaittu poikkeuksellisen suurta kuolleisuutta luontoon istutetuissa fasaaneissa. Lintuinfluenssa varmistui alueelta Ruokaviraston laboratorioon toimitetuista viidestä fasaanista.

Fasaanitilalle on Ruokaviraston mukaan annettu hallintopäätös, jolla pyritään estämään taudin leviäminen.

H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on todettu viime vuoden lopulta alkaen muun muassa Saksassa, Tanskassa, Alankomaissa, Ranskassa ja Ruotsissa sekä luonnonvaraisista linnuista että siipikarjatiloilta. Tartunnan saaneilla tiloilla on lopetettu kaikki linnut.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat Ruokaviraston mukaan huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. H5N8-tyypin lintuinfluenssan ei tiedetä Euroopassa koskaan tarttuneen ihmiseen.

Siipikarjan ulkona pitäminen on ollut kiellettyä keväisin lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi. Lintuinfluenssaepäilyistä tulee ilmoittaa heti kunnaneläinlääkärille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut