Lähiliikuntapaikka vaihtui pysäköintipaikaksi – kaupunki ratkoo Hangonsillan pysäköintiongelmia

Pysäköintiongelmat ovat piinanneet Hyvinkään uuden asuinalueen Hangonsillan asukkaita. AP arkisto/Ari Peltonen

Terhi Collin

Hangonsillan pysäköintiongelmiin on luvassa pientä helpotusta, sillä Polariksen puisto Kipinän ja Astreankadun välissä otetaan tilapäiseen pysäköintikäyttöön.

Aluetta on jo pidemmän aikaa käytetty pysäköintialueena, vaikka se ei sitä varsinaisesti ole ollut. Virallisesti alue tulee pysäköintikäyttöön 8. helmikuuta, kun viereinen Kipinä-talo herää eloon 11. helmikuuta.

– Alueella on laskennallisesti 164 pysäköintipaikkaa, mutta koska se on hiekkakenttä, ei pysäköinti ole niin tehokasta kuin valmiiksi rakennetulla alueella, kaupungin liikenneinsinööri Kimmo Kiuru sanoo.

Kipinä-talon käyttöön alueelta varataan sata pysäköintipaikka, koska Kipinä-talon varsinainen pysäköintialue ei ole vielä valmistunut. Suunnitelmien mukaan se valmistuu kesän ja alkusyksyn aikana.

– Yleiseen vuokraukseen tulee 55 autopaikkaa.

Hangonsillan pysäköintiongelmat ovat piinanneet alueen asukkaita jo pitkään. Kaupunki myöntää, että alueelle on varattu liian vähän pysäköintipaikkoja suhteessa asuntojen määrään.

Käsitykset olivat turhan optimistisia.

Kaavoitusvaiheessa autopaikkoja on suunniteltu yksi per 120 kerrosneliömetriä. Ongelma paheni asuntojen koon pienentyessä rakentamisvaiheessa. Alunperin alueelle oli suunnitelmissa 60–70 neliön asuntoja, mutta valmiista asunnoista useampi on 30–40 neliön kokoinen.

Kaavoitusvaiheessa aseman ja keskustan läheisyyden uskottiin myös näkyvän vähäisempänä autojen määränä.

– Käsitykset olivat turhan optimistisia, kaupunginjohtaja Jyrki Mattila myöntää ja sanoo kaupungin ottaneen opiksi.

– Onneksi meillä on vielä mahdollisuus ratkoa pysäköintiasioita, kun se [Hangonsilta] ei ole vielä loppuun asti rakennettu. Siinäkin suhteessa tällainen vaiheittain rakentaminen on hyvä, sillä saamme käytännön tuntumaa, miten asiat toimivat.

Pysäköintialueeksi muutettu Polariksen puisto on alunperin kaavoitettu ulkoilu- ja urheilukäyttöön, mutta kaavaillun lähiliikuntapaikan toteutuminen vie vielä vuosia.

Pysäköintipaikan vuokraamiseen kaupunki ottaa käyttöön eparking-järjestelmän, jonka kautta paikan voi vuokrata kuukaudeksi.

– Paikan voi vuokrata vain henkilö- tai pakettiautolle, liikenneinsinööri Kiuru toteaa.

Pysäköintipaikat alueella on merkitty liikennemerkein, liikenneinsinööri Kiurun mukaan niin selkeästi kuin suinkin vain mahdollista.

– Sehän on kivituhkapintainen kenttä, eikä sinne sinänsä paikkoja pystytä sen paremmin merkitsemään, mutta merkkejä seuraamalla siellä pystyy pysäköimään.

Pysäköintipaikan hinta on 20 euroa kuukaudessa ja pysäköintilupa on voimassa heti, kun maksu on suoritettu.

– Pysäköintipaikan vuokraus ei takaa vapaata tai nimikoitua pysäköintiruutua, mutta

se antaa oikeuden pysäköidä alueen vapaana oleville pysäköintipaikoille.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut