Kipukoira aistii tulossa olevan sairauskohtauksen – saattaa tunnistaa jopa ohikulkijan migreenin

Avustajakoirat: Orvokki ei ole ihan tavallinen hännänheiluttaja.

Vaikka Sanna-Kaisa Patjaksen avustajakoira Orvokki on työkoira, on se myös ihan tavallinen koira. Kun Patjas antaa Orvokille luvan, ryntää koira heti rapsutettavaksi ja on kuin mikä tahansa iloinen hännänheiluttaja – tai ainakin melkein. Jotain muita koiria suurempaa ja ihmeellisempää siinä on. Mia Lagström

Mia Lagström

Olen juttelemassa hyvinkääläisen Sanna-Kaisa Patjaksen kanssa hänen avustajakoirastaan Orvokista.

Kesken haastattelun Orvokki alkaa nostella kuonollaan emäntänsä kättä ja lähtee rivakkaa vauhtia läheisen pöydän luo, poimii sieltä keltaisen muovirasian ja vie sen Patjakselle.

Orvokki ei laske katsettaan hetkeksikään ennen kuin Patjas on ottanut rasiasta lääkkeen ja syönyt sen.

– Orvokki vaistosi, että kouristuskohtaus on tulossa. Se vaistoaa myös kipukohtaukset ja osaa valita oikean lääkkeen useiden lääkkeiden joukosta ja antaa sen minulle. Tarpeen mukaan se osaa hakea myös apua, Patjas kertoo.

Koirat ovat tunnetusti älykkäitä, mutta Orvokin tekemät asiat tuntuvat lähes ihmeteoilta.

Miten koira osaa haistaa tai aistia sairauskohtauksen tai kivun, ei ole vielä tiedossa. Tutkijat tukivat sitä parasta aikaa.

Tarpeen mukaan se osaa hakea myös apua.

– Orvokki on niin herkkä kivulle, että sen on vaikea olla mukanani Invalidiliiton hallituksen kokouksissa, jossa on paljon kipeitä ihmisiä. Kun menin katsomaan syöpää sairastavaa äitiäni, laski Orvokki päänsä hänen päälleen siihen kohtaan, jossa kasvain oli.

Onpa Orvokki joskus reagoinut kaupungilla vastaantulijoihinkin.

Avustajakoirat on koulutettu niin, etteivät ne kiinnitä lainkaan huomiota muihin ihmisiin. Muutaman kerran Orvokki on ollut kuitenkin poikkeuksellisen kiinnostunut jostain ihmisestä.

– Silloin olen pyytänyt anteeksi ja kysynyt, onko henkilöllä jotain kipuja, kun koirani reagoi niin vahvasti. Se on saanut ihmiset aina hämmästymään suuresti. Vastaantulijalla on saattanut olla esimerkiksi migreenikohtaus tulossa.

Orvokki on ollut harvinaista, sidekudoksia vaurioittavaa EDS:ää sairastavan Patjaksen apuna reilut viisi vuotta.

Avustajakoiraa anotaan Invalidiliitolta. Avustajakoirat on valmiiksi koulutettuja, mutta niitä myös jatkokoulutetaan tarpeen mukaan.

Perustottelevaisuuden lisäksi ne osaavat muun muassa avata ovet, kantaa ja noutaa tavaroita, viedä roskat roskikseen ja riisua vaatteet.

– Vaatteisiini on kiinnitetty lenkkejä ja punottuja naruja, joilla Orvokki saa esimerkiksi vetoketjut auki. Iltaisin se auttaa minulta vaatteet päältä, nostaa jalkani sänkyyn ja vetää peiton päälleni.

Vaikka avustajakoirat luokitellaan lääkinnällisiksi apuvälineiksi, on Orvokki Patjaksen mukaan paljon enemmän.

– Hän on ystäväni ja sielunkumppanini. Ei sitä osaa edes kuvailla, kuinka suuri merkitys Orvokilla minulle on.

Avustajakoira

Koiran voi kouluttaa myös itse

Avustajakoiraa voi anoa Invalidiliitolta fyysisesti toimintarajoitteinen henkilö.

Hakuprosessissa arvioidaan tarve sekä hakijan kyky huolehtia koirasta.

Koirat on valmiiksi koulutettuja. Halutessaan myös omasta koirasta voi kouluttaa avustajakoiran.

Avustajakoirien on läpäistävä tarkat testit ja soveltuvuuskokeet ennen kuin ne pääsevät avustajakoiriksi. Avustajakoiran käyttäjä sitoutuu ylläpitämään koiran osaamistasoa ja osallistumaan vähintään joka toinen vuosi seurantatapaamiseen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut