Kun halvalla saa… Vahinkotavarakeskukseen tulee myytävää vakuutusyhtiöiltä, postilta ja kuljetusliikkeiltä
2
Myytävissä kodinkoneissa ja huonekaluissa saattaa olla pieniä naarmuja ja kolhuja, mutta muutoin kaikki tuotteet ovat ehjiä ja käyttökuntoisia. – Meillä on oma korjaamo, jossa tuotteiden kunto tarkastetaan, Tapio Plyhm kertoo. Mia Lagström
Katso isompi kuvaKun tavara vahingoittuu esimerkiksi tulipalon, kosteusvahingon tai kuljetusvahingon seurauksena ja vakuutusyhtiö maksaa siitä korvauksen, siirtyy tavara vakuutusyhtiön omistukseen. – Meidän tehtävämme on realisoida tämä omaisuus, Tapio Plyhm vahinkotavarakeskuksesta kertoo. Mia Lagström
Asiakkaita houkutellaan edullisilla hinnoilla.
Mia Lagström
Elintarvikkeista laskettelumonoihin ja kirjoista kodinkoneisiin ja rakennustarvikkeisiin – Riihimäellä ja Vantaalla toimivan TH-Marketin eli vahinkotavarakeskuksen kautta on virrannut ihmisten koteihin monenlaista tavaraa.
– Olen ollut näissä hommissa 47 vuotta, eikä varmasti ole tavaraa, joka ei olisi täällä käynyt, vahinkotavarakeskuksen hallituksen puheenjohtaja Tapio Plyhm kertoo.
Plyhmin mukaan välillä vastaan on tullut erikoisempiakin tuotteita.
– Aikoinaan myyntiin tuli radiomasto pohjoisesta, ja jokin aika sitten olimme tyhjentämässä pornoliikettä. Mieleen on jäänyt myös Leppävaaran Maxin tulipalo 1970-luvulla. Sieltä tuli järjettömät määrät tavaraa myyntiin.
Nykyään nokeentunutta tulipalotavaraa tulee myyntiin vähemmän kuin ennen.
– EU-lainsäädännön myötä tilanne on muuttunut. Tavaraa hävitetään herkemmin kuin ennen. 1970–1980-luvuilla myyntiin saattoi tulla kahvikuppi, josta puuttui korva. Ihmisten elintaso on noussut, joten sellainen tavara ei enää kaupaksi menisi.
Meiltä saa vahinkotavarakeskuksen oman vuoden käyttötavaratakuun.
Vakuutusyhtiöltä lunastetun vahinkotavaran lisäksi tavaraa tulee myyntiin myös Postilta ja kuljetusliikkeiltä.
– Paketteihin merkityt osoitteet ovat epäselviä, eikä lähettäjää tai vastaanottajaa tavoiteta. Hankintalain mukaan kuljetusliikkeiden käsiin jäätyä tavaraa säilytetään kuuden kuukauden ajan, jonka jälkeen tavara menee myyntiin. Meidän tehtävämme on realisoida se.
Koska vahinkotavaran määrä vaihtelee paljon, hankkii vahinkotavarakeskus myynnin tasaamiseksi myös erilaisia poistoeriä, esimerkiksi pesuaineita tai taloustavaraa, Kiinasta ja Euroopasta.
– Eurooppalaiset tukkuliikkeet saattavat ostaa isoja määriä jotain tiettyä tuotetta, vaikkapa johonkin tarjouskampanjaan. Jos tuotteita jää käsiin, saatetaan ne myydä halpaketjuille, jotta niistä päästään nopeammin eroon kuin tavanomaisten myyntikanavien kautta.
Plyhmin mukaan ihmisiä ei niinkään kiinnosta itse vahinkotavara, vaan se, että tavaraa myydään halvalla.
– Hinta ratkaisee. Aina kun jotain saa halvalla, houkuttelee se ostajia.
Vahinkotavarakeskus tekee tiivistä yhteistyötä terveysviranomaisten kanssa. Kaikki myytävät tuotteet tarkastetaan.
Vahinkotavarakeskuksella on myös oma korjaamo, jossa kodinkoneiden kunto tarkastetaan.
– Tavarantoimittajan takuuta emme voi antaa, mutta meiltä saa vahinkotavarakeskuksen oman vuoden käyttötavaratakuun.