Hyvinkää päättää penkkareiden kohtalosta lähipäivinä, Riihimäki siirsi, Hausjärvi ja Loppi pitänevät penkkarit

Lukiolaisten vanhojen tanssit on siirretty touko-kesäkuulle.

Riihimäen lukion abiturientit Alma Pulkkinen, Annika Räty ja Vilja Välimäki jännittivät keskiviikkona, kuinka mahtaa penkkareiden käydä. – Varsinkin penkkariajelun poisjääminen harmittaisi. Onneksi pääsimme sentään viime vuonna nauttimaan vanhojen tansseista, Välimäki sanoo. Mia Lagström

Mia Lagström

– Aika sekavat fiilikset, kun ei tiedä yhtään, mitä tulee tapahtumaan, harmittelivat keskiviikkona Riihimäen lukion abiturientit Alma Pulkkinen, Annika Räty ja Vilja Välimäki koronan uhatessa odotettua abiperinnettä.

Osa Suomen lukioista on ilmoittanut peruvansa penkinpainajaiset, osa suunnittelee niiden siirtämistä huhtikuulle kirjoitusten jälkeen. Riihimäen kaupunki ilmoitti perjantaina iltapäivällä, että penkinpainajaiset siirretään. Hyvinkäällä päätös penkkareiden kohtalosta tehdään lähipäivinä.

– Siirtäminen on yksi vaihtoehto. Toinen on järjestää ne pienellä porukalla. Oli niin tai näin, normaaleja penkkareita ei tänä vuonna tule, Räty summaa.

LUE MYÖS: Keusote suosittaa penkkareiden ja vanhojen tanssien siirtämistä

LUE MYÖS: MTV: Koronanyrkki suosittelee penkkarien ja vanhojen tanssien siirtämistä

Riihimäen lukion abiturientit ehtivät aloittaa penkkareiden valmistelut. Abivideo on tekeillä ja penkkariajelun lakanoiden maalaus aloitettiin myös.

Ajelun peruuntuminen harmittaa.

– Jouduimme jo perumaan vanhojen ja abien välisen sählyottelun ja opettajien ja abien välisen lentopallo-ottelun, Pulkkinen sanoo.

Riihimäen lukion rehtori Kari Jukarainen tuntee sympatiaa nuoria kohtaan.

– Eihän tämä tilanne ole kiva kenellekään. Rehtorina sitä joutuu olemaan kuitenkin realisti. Penkkariajelu kerää paljon katsojia, mikä ei ole tässä tilanteessa hyvä asia. Perinteisesti meillä on ollut myös abien järjestämä abigaala, jossa kokoonnutaan koko koulu yhteen. Sekään ei ole nyt mahdollista. Ehkä penkkareiden siirtäminen olisi realistisin vaihtoehto.

Myös Hyvinkään lukion rehtori Kirsi Silvennoisen ymmärtää, että penkkarit ovat abeille tärkeä perinne.

– Etenkin tällaisena lukuvuonna, jolloin on oltu paljon etäopetuksessa, yhteisöllisyys on iso asia. Toimimme kuitenkin terveys edellä ja tulemme todennäköisesti siirtämään penkkareita Keusoten tekemän suosituksen mukaan. Päivää emme ole vielä päättäneet, onko se esimerkiksi Keusoten alueella yhtenäinen kaikissa lukioissa.

Hyvinkään lukiolaisten penkkariperinteeseen on kuulunut pieni aamujuhla sekä penkkariajelu. Sen jälkeen abit suuntaavat itse järjestämilleen jatkoille.

– Jo usean vuoden ajan abit ovat lähteneet Viroon Viru hotelliin. Sinne ei tänä vuonna päästä, Silvennoinen sanoo.

Lopella penkinpainajaisia vietetään perinteisenä ajankohtana joko keskiviikkona 10.2. tai torstaina 11.2. riippuen siitä, miten rekka saadaan käyttöön. Rehtori Vilho Ylösen mukaan penkkarit sujuvat pitkälti tavanomaisen kaavan mukaan.

– Pääosa päivän ohjelmasta on kuitenkin ulkona. Olemme lähiopetuksessa, mikä myös helpottaa penkkareiden järjestämistä. Huomioimme tietenkin kaikki vallitsevat turvallisuusrajoitukset.

Myös Hausjärven lukiossa penkinpainajaiset järjestetään, mutta päivämäärää ei ole vielä päätetty. Rehtori Maija Metsolan mukaan ohjelma tulee olemaan pienimuotoisempi. Perinteistä abishow´ta ei tänä vuonna järjestetä.

– Ohjelmassa on abiradio ja mahdollisesti muuta pienimuotoista ohjelmaa ulkona, mikäli sää sallii. Abiajelu on vielä mietinnässä. Käymme parasta aikaa keskusteluja alakoulujen kanssa. Jos ei voi heitellä karkkeja, saatetaan ajelu jättää väliin.

Jos penkkarit ovat vielä osalla mietinnän alla, on vanhojen päivä päätetty siirtää kaikissa alueen lukioissa suosiolla huhti-kesäkuulle. Toiveena on, että silloin saataisiin yleisöäkin paikalle.

– Tanssiharjoittelu on jo aloitettu, joskin osa tunneista jätetään toukokuulle. Olemme jakaneet oppilaat kahteen ryhmään, eli koko ikäluokka ei harjoittele samaan aikaan. Perinteisesti pari vaihtuu harjoituksissa, mutta nyt harjoitellaan sen parin kanssa, jonka kanssa esiinnytään. Riihimäen lukion opettajat ovat tehneet myös opetusvideoita, voi harjoitella askelia kotona, Kari Jukarainen kertoo.

Kirsi Silvennoisen mukaan Hyvinkään lukion oppilaat ovat iloisia, että vanhojen tanssien esityksen valmistelu on päästy aloittamaan.

– Vanhojen tanssit on iso juttu. Toki kaikki ymmärtävät, että tilanne on vielä epävarma.

Palaa viime vuoden tunnelmiin: Katso kuvat: 250 abia juhli penkkareita Hyvinkäällä – ensi vuonna autoletka saattaa kiertää viikkoa aiemmin

Katso kuvat: Riihimäen abit juhlistivat jälleen penkkareitaan – Marja Tyrniksi pukeutunut Väinö Pekonen lainasi asunsa enoltaan Aku Hirviniemeltä

Katso kuvat: Karkkisade valtasi Eskon koulun pihan – Hausjärvellä penkkareita vietti 22 abia

Katso kuvat: 17 abia tarjosi ihmisille karkkisadetta Lopella – penkkareita juhlittiin perinteiseen tapaan

Poikkeuskevät

Toiveena on, että saadaan yleisöä

Vanhojen tanssit tanssitaan lukuvuoden lopussa.

Perinteisesti penkinpainajaiset on järjestetty helmikuun alkupuolella ennen kuin abiturientit siirtyvät lukulomalle valmistautumaan kirjoituksiin. Vanhojen päivä on penkkareita seuraavana päivänä.

Osa lukioista ei järjestä penkkareita tänä vuonna lainkaan, osa on siirtänyt ne huhtikuulle.

Hyvinkäällä penkkareiden päivämäärää ei ole vielä päätetty, kuten ei Hausjärvelläkään. Riihimäellä penkkarit järjestetään ehkä toukokuussa.

Lopella penkkarit ovat joko 10.2 tai 11.2.

Hyvinkään lukion vanhojen tanssit järjestetään Martinhallissa 3.6., Riihimäen lukion vanhojen tanssit Istuinkiven hallissa 21.5. Hausjärven vanhojen tanssit ovat 30.4. Lopen lukio siirtää tanssit toukokuulle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut