Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

30 vuotta sitten: Teatterihotelliyhtiö hakeutui konkurssiin, Riihimäen ja Hyvinkään näyttämöillä hyvä vuosi

30 vuotta sitten: ”Suomeen saa tulla pakolaisia, kunhan eivät tule Oittiin”.

Kuka on iloinen pariskunta hyväntekeväisyyskonsertissa Suomen lasimuseossa? Riihimäen sanomien arkisto

Olavi Saarinen

Teatteriasiat nousivat esille vuoden 1991 alussa. Uudessa Riihimäen Teatterihotellissa puolitoista vuotta toiminut Hämeenaukion Hotelli Oy hakeutui konkurssiin vuokrarästien takia.

Yhtiö oli ehtinyt maksaa Riihimäen kaupungille koko ajalta vain muutaman kuukauden vuokran, joten pitkään oli asiaa vitkuteltu. Heräsi epäilys, saako kaupunki saataviaan, jos velkojapankit vievät kaiken.

Teatterihotellin vuokralaisella meni huonosti, mutta samassa rakennuksessa toimineella Riihimäen Teatterilla oli mennyt katsojamäärillä mitattuna hyvin. Vuoden 1990 yleisömäärä kaksinkertaistui edellisvuodesta.

Suurin ansio oli uusilla tiloilla ja operetti Kreivitär Marizalla, joka oli vetänyt yli 15 000 katsojaa. Uutinen ei kertonut kustannuksista, operetit tulevat kalliiksi.

Hyvinkään teatterilla katsojamäärät kasvoivat liki 40 prosenttia, vaikka olivat naapuria pienemmät. Sarjakuvasankarien Vihtorin ja Klaaran toilailut vetivät eniten väkeä.

Hyvinkään Sanomat otti pääkirjoituksessaan kantaa seudun näyttämökulttuuriin:

”Aiheellinen kysymys on, tarvitseeko Hyvinkään ja Riihimäen alue kahta kaupunkien tukemaa teatteria. Kolmen ”teatterikaupungin”, Helsingin, Hämeenlinnan ja Lahden, muodostaman kolmion sisällä sijaitsevien Hyvinkään ja Riihimäen Teatterien on aika ryhtyä pohtimaan yhteistyömahdollisuuksia. Kaupunkien välinen automatka taittuu 15 minuutissa, ja julkiset liikenneyhteydet ovat erinomaisia. On haaskausta käyttää rajallista rahaa ja muita ponnistuksia kahdessa paikassa. Teatterin tekeminen on kallista.”

Lama ei vielä ollut leikannut kulttuurisuunnitelmia. Hyvinkääsaliin oli tulossa Mozartista kertova ooppera helmikuussa.

”Oopperaa on suunniteltu pari vuotta. Kulttuuritoimen 50 000 markan koko vuoden määrärahalla se ei olisi ollut mahdollista, kun projektin pelkät käyttökustannukset ovat 100 000 markkaa. Saimme kuitenkin ulkopuolisen sponsorin, kulttuuritoimenjohtaja Merja Ahokas kertoi. Hän ei maininnut sponsorin nimeä.

Suru-uutinen kertoi, että Antti Hammarberg alias Irwin Goodman kuoli sydänkohtaukseen 47-vuotiaana keikkamatkalla Viipurista Haminaan.

Irwin viihdytti suomalaisia yli neljännesvuosisadan ajan ja teki yli 300 levytystä.

Irwinin kaveri ja laulujen sanoittaja Vexi Salmi kuoli viime syyskuussa.

Moskovan junassa työskennelleen venäläisen postimiehen laajaa viinan salakuljetusbisnestä käsiteltiin Lappeenrannan raastuvanoikeudessa.

Mies toimitti tilauksesta votkalaatikoita matkan varren asemille VR:n henkilökunnalle.

Yksi salakuljetettuun tavaraan ryhtymisestä syytteen saanut oli riihimäkeläinen rautatievirkamies. Pääosa votkasta meni rautatieläisille junan pääteasemalle Helsinkiin.

Pakolaisten sijoittaminen Hausjärvellekin nousi jälleen esille, kun sosiaalihallitus patisteli useampia kuntia ulkomaalaisten vastaanottoon.

Hausjärven kunnanvaltuusto käsitteli asiaa koskevaa aloitetta ja päätti jo 1989, ettei pakolaisia oteta. Pitkän hiljaiselon jälkeen sosiaalilautakunta sorvasi ehdotuksen työryhmän asettamisesta asiaa käsittelemään.

Riihimäen Sanomien katugallupissa enemmistö oli vastustavalla kannalla.

”Suomeen saa tulla pakolaisia, kunhan eivät tule Oittiin”, kommentoi Jani Vesanen.

Rallin SM-avaus Hyvinkään ympäristössä sujui edellisvuoden Suomen mestarin Sebastian Lindholmin komennossa. Kellokosken konkari Antero Laine sijoittui osakilpailussa toiseksi.

Riihimäen Urheiluautoilijoita edustanut hyvinkääläinen Kari Kivenne oli viides.

Kuvien tunnistuksia. Ylivoimaisesti eniten tunnistuksia tuli Lopen valokuvanäyttelystä. Martti Kuhnon vieressä olivat Raili ja Aulis Ansalehto. Tunnistajia olivat Pekka Huitti, Pentti Multamäki, Seija Hellström, Heikki Laitinen, Kalevi Nevanpää, Kari-Veli Lehtonen, Raili Karimies-Okslahti, Erkki Holma, Kalevi Pullinen, Anja Grönholm ja Merja Vehkakoski.

Ansalehdot kirjoittivat: ”Kuhno oli jo pitkään valokuvannut viljelijän työtä, hän itsekin oli nuori viljelijä Saarijärvellä Keski-Suomessa. Kuvakulmat hänellä olivat omaperäisiä ja harvemmin kuvattuja. Fallesmannissa avatun valokuvanäyttelynsä kuvateksteissä hän otti selkeästi kantaa suomalaisen ruokatuotannon puolesta”.

Autokauppias oli Hyvinkään Autolan toimitusjohtaja Aimo Heinonen. Hänet tunnistivat Risto Nihtilä, Anne Seljavaara-Pyrhönen ja Harri Laisi.

Riihimäen Keilailuliiton mestaruuskilpailujen kolme parasta olivat Jari Aaltonen, Matti Lepistö ja Raimo Heino, jonka tunsi Kari-Veli Lehtonen.

Aarne Reimanin mukaan joulupataa vartioi Reino Puisto.

Alennusmyynnin asiakas oli Ritva Onnela.

Juttua varten selasin vuoden 1991 tammikuun alkupuolella ilmestyneitä Hyvinkään Sanomien ja Riihimäen Sanomien numeroita.

Valokuvien tunnistuksia voi lähettää sähköpostilla osoitteella olavi.m.saarinen@gmail.com sekä teksti Laisi.viestittää tai soittaa numeroon 040 553 5153 tiistain puoleenpäivään mennessä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut